De sjekker alderen via fingeravtrykk

Alderssjekk på Bunnpris nominert som beste tekniske løsning til World Retail Awards 2013 i Paris.

På Bunnpris på Melhus kan de sjekke alderen til kjøpere av alkohol og tobakk ved hjelp av fingeravtrykk.  Foto: Visma Retail
På Bunnpris på Melhus kan de sjekke alderen til kjøpere av alkohol og tobakk ved hjelp av fingeravtrykk. Foto: Visma Retail Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lavpriskjeden Bunnpris er sammen med Visma Retail nominert for beste teknologiske nyvinning under årets «World Retail Awards» som går av stabelen i Paris i morgen.

Det er løsningen for alkoholsalg med aldersjekk basert på fingeravtrykk som er nominert, en av flere selvbetjente løsninger som har dukket opp de siste årene.

Sjekker alder via fingeravtrykk

Ifølge World Retail Awards' nettsider er målet med kategorien "beste teknologiske nyvinning" å vise frem hvordan butikker tilpasser teknologi for å bedre kundenes handleopplevelse.

Løsningen til Visma og Bunnpris fungerer på følgende måte: Ved kjøp av aldersbestemte varer som alkohol og tobakk kan kundene i de selvbetjente kassene benytte fingeravtrykk for alderskontroll. Dette krever at man registrerer fingeravtrykket sitt før første gangs bruk.

– Løsningen ble godt tatt i mot fra dag en, og personer i alle aldre har villig registrert fingeravtrykkene sine. Ved hjelp av fingeravtrykksregistering i selvbetjente kasser ser vi nå redusert stress og kø i butikkene i rushtiden, fordi de ansatte ikke trenger å godkjenne aldersbestemte varer, sier Ivo Ølstørn, Markedssjef i Visma Retail i en pressemelding.

Les også: Slik overvåker de handlekurven din

Kommer i flere butikker

Fingeravtrykksløsningen ble tatt i bruk for første gang i november 2012 på Bunnpris Melhus, og skal i høst lansereres på Bunnpris på Blindern og i Nygårdsgaten i Oslo.

Ølstørn sier til DinSide at ettersom det dukker opp selvbetjente kasser hos flere dagligvarekjeder, vil dette kunne åpne for bruk av fingeravtrykkavlesning hos flere kjeder.

Også på Gardermoen og flere andre norske flyplasser dukker det opp stadig flere selvbetjente løsninger, deriblant for passkontroll og ombordstigning.

Ikke i strid med personopplysningsloven

Datatilsynet var i utgangspunktet negativ til løsningen, fordi de mener lovverket kun tillater bruk av biometriske kjennetegn når dette er en sterk nødvendighet.

Etter behandling i Personvernnemnda fikk derimot Bunnpris tillatelse til å benytte løsningen likevel, ifølge VG. Men i mars i fjor fikk butikkjeden beskjed om at de kunne benytte løsningen. Begrunnelsen for dette var at fingeravtrykket ikke skal brukes til å identifisere en person, men bare for å avgjøre om personen er over eller under 18 år.

Ved bruk av alderskontroll basert på fingeravtrykk lagres det altså ingen opplysninger knyttet til personen annet enn fødselsdato. Navn, personnummer og annen unik informasjon lagres ikke, dermed behandler ikke løsningen personsensitive data, ifølge Visma Retail.

Les også: Nå skal du få mer informasjon om det du kjøper