<B>HJELPER IKKE:</B> Skal du annonsere på Finn.no, hjelper det ikke å krysse av at du ikke ønsker å bli kontaktet av telefonselgere. De ringer deg likevel. Foto: Finn.no
HJELPER IKKE: Skal du annonsere på Finn.no, hjelper det ikke å krysse av at du ikke ønsker å bli kontaktet av telefonselgere. De ringer deg likevel. Foto: Finn.noVis mer

De ringer deg likevel

Telefonselgere kontakter deg, selv om du har reservert deg mot telefonsalg. Det finnes bare én måte å få bukt med problemet.

Når du legger inn en annonse på Finn.no får du mulighet til å melde fra om at du ikke ønsker å bli kontaktet av telefonselgere. Da skal du i prinsippet slippe å bli oppringt av slitsomme selgere som ønsker å gjøre lommeboken din litt tynnere.

Men - denne reservasjonsordningen fungerer ikke i praksis.

Mange av Finn.nos kunder blir til stadighet oppringt av telefonselgere selv om det står klart og tydelig i deres egen annonse at de ikke ønsker å bli kontaktet av selgere.

- Kundesenteret vårt får ukentlig flere henvendelser fra folk som har fått slike oppringninger, bekrefter Lars Vinden, ansvarlig for forbrukertrygghet i Finn.no.

Pågangen av eksterne telefonselgere har skapt hodebry for landets største markedsplass.

- Brukerne våre liker det ikke. I verste fall kan det føre til at folk ikke ønsker å annonsere hos oss, sier Vinden til DinSide.

- Uhøflig

Vinden forklarer at de aller fleste selskapene som driver med telefonsalg respekterer kundene som ikke ønsker å bli kontaktet.

Likevel er det enkelte selskaper som i en lang periode ikke har ønsket å forholde seg til Finn.nos reservasjonsordning. Ett av disse selskapene er Intermedia.

Mandag skrev DinSide at Forbrukerrådet hadde fått en rekke klager fra forbrukere som hadde blitt kontaktet av selskapet. Daglig leder i Intermedia Sigbjørn Rivelsrud sa til DinSide at selskapet hans ikke ønsket å forholde seg til Finn.nos regler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvis vi ikke kunne ringt til kunder av konkurrentene våre, hadde vi ikke hatt mulighet til å overleve i markedet, sier Rivelsrud til DinSide.

Denne holdningen liker ledelsen i Finn.no dårlig.

- Det er i beste fall uhøflig, og så spørs det om det også er i strid med markedsføringsloven, sier Vinden til DinSide.

Han sier at Finn.no ser svært alvorlig på Intermedias praksis.

- Hvis denne virksomheten ikke gir seg, kan det være mulig at vi bringer saken opp for Markedsrådet eller domstolen, sier Vinden.

Slik kan du stoppe problemet

Jørgen Rivelsrud i Intermedia sier at selskapets praksis ikke er i strid med loven, og viser til Markedsrådets vedtak fra mai i år, der det ble konkludert at selskapet ikke drev med uaktsomt telefonsalg.

Rivelsrud sier likevel han skjønner at folk blir irriterte når de har takket nei til å motta henvendelser fra selgere.

- Vi skjønner at folk blir irriterte, men vi forholder oss utelukkende til reservasjonsregisteret i Brønnøysund, sier Rivelsrud.

Reservasjonsregisteret er den eneste måten du kan slette telefonnummeret ditt fra selgernes lister. Alt du må gjøre er å gå inn på nettsidene til Brønnøysundregistrene og skrive inn personnummer og telefonnummer.

Husk å registrere  telefonnumrene du vil reservere mot telefonsalg. Foto: Brreg.no
Husk å registrere telefonnumrene du vil reservere mot telefonsalg. Foto: Brreg.no Vis mer


- Telefonselgere kan ringe mora si!

Foreløpig er det nok mange som ikke har benyttet seg av den fulle reservasjonsretten i Brønnøysundregistrene. Enkelte av annonsørene på Finn.no har valgt andre løsninger for å holde selgerne unna.

Her er et lite knippe eksempler på hva noen av brukerne på Finn.no skriver i annonsene sine, for å gi klar beskjed om hva de synes om innpåslitne selgere: