De rareste legatene

Det finnes legater for det meste og de fleste - kanskje til og med deg?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det finnes legater for det meste og de fleste, men noen er uten tvil rarere enn andre.

Fikk 1,5 millioner i driks

Legatjakt

Er du på jakt etter penger til en spesiell interesse du har, bør du bruke litt tid med en legathåndbok - for det er mye penger som gis bort til mange rare formål.

I den mest kjente samlingen over norske legater, Legathåndboken, finnes det faktisk hele 2.300 ulike legater. Og dermed kanskje også noe for deg.

Finn dine legatpenger. Foto: Per Ervland.
Finn dine legatpenger. Foto: Per Ervland. Vis mer


DinSide har pløyet gjennom håndboken, på jakt etter de rareste, morsomste - og mest lukrative, legatene. Se bare hva vi fant:

Det aller beste pengespillet

Sexes legat

Umiddelbart ble vi litt nysgjerrige - Sexes legat. Men, nei, bare rolig, det handler ikke om sex. Det er bare familien Stillesen og Professor S.A. Sexes, som gir legater til yngre forskere ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetet ved Universitetet i Oslo. Pengene skal brukes til vitenskapelige reiser.

Er du imidlertid interessert i fugler og insekter, er dette kanskje noe for deg? Holger Holgersens legat gir nemlig økonomisk støtte til fremme av ornitologi og entomologi. Sistnevnte betyr læren om insekter, og ja, vi måtte også slå det opp...

Skandinavisk fellesskap

Og hvordan står det til med din skandinaviske fellesskapsfølelse? Vel, nå har du anledningen til å gjøre noe sammen med dine med-skandinaver. For Clara Lachmanns fond til fremme av skandinavisk fellesfølelse, gir nemlig stipend og legater til møter, gruppe-studiereiser, seminarer, forberedelser til kongresser og liknende. Vi tipper at det har vært en hyggelig sammenkomst eller to i årenes løp?

Har du en fin sangstemme, og eventuelt er par kompiser som også kan synge? Da kan dere søke Universitetet i Oslos fond til fremme av norsk mannssang, som nemlig gir stipend til dette... do re mi, tra lalalalala...


Er du glad i katter og hunder, bør du kanskje titte nærmere på denne? Gerd Darnes fond til ivaretakelse av hunder og katter samt opplæring av blindehunder. Tar du vare på hunder og katter, er det altså ikke umulig at du også kan få et legat til det. Hvor mange hunder eller katter det er snakk om, melder Legathåndboken imidlertid ikke noe om.

Lei en hund

Pappa er offiser

Lille Persille Prosjektmidler er navnet på et legat som gis til støtte for enkeltpersoner, med prosjekter som har som formål å spre gleder i hverdagen til andre. Målsetningen er å minne om at man helt alene kan utrette stor glede, og skape gode opplevelser og minner hos folk rundt seg. Det er imidlertid ikke de store beløpene man kan hente her, for hvert år er det 3.000 kroner til utdeling.

Et legat som imidlertid kan vise seg veldig lukrativt for deg med dårlig økonomi, er følgende: Lise og Arnfinn Hejes fond for økonomisk vanskeligstilte. Fondet gir bidrag til økonomisk vanskeligstilte personer, og særlig slike som uforskyldt er kommet i nød eller er blitt vanskelig stillet, eller som i yngre dager har sett bedre dager, men ved alderdom har tapt sin arbeidsevne eller på annen måte er vanskelig stillet.

Er du jente, og er pappaen din offiser? Er du til og med ugift? Da bør du vurdere å søke Major Gill og hustrus legat, som gis til ugifte, trengende døtre av offiserer. Hva som blir vurdert som "trengende" og "ikke trengende" melder historien imidlertid ikke noe om...

Jenter "i krig"

Har du ikke en pappa som er offiser, kan du i stedet søke Aagot Jahres humanitære fond for unge piker. Det krever så at den ungen jenten tar en utdannelse innen husstell og husflid, og at hun kommer fra søndre Vestfold. Så frem med strikke- og sysakene, jenter!

Rundt en tredjedel av de legatene som er å finne i Legathåndboken er knyttet opp mot et spesielt geografisk område, noe som selvsagt skyldes at de som har opprettet legatet, har en tilknytning til dette området.

Kort fortalt: Det er legater for de fleste. Utfordringen er bare å finne de som passer for deg - og da er det ingen snarveier - du må bruke tid på å finne det som er aktuelt. Husk også at det ikke er noe i veien for å søke flere legater - det ene utelukker ikke det andre. Ofte må du imidlertid forklare hvordan du har brukt pengene, eller tenkt å bruke dem.

Gode råd

Bestemmer du deg for å søke et legat eller flere, er det noen råd det kan være godt å huske på i legatsøknaden (fra Legathåndboken):

  • Les nøye gjennom forutsetningene for å kunne søke. Eksempelvis hvis ett av kravene er at du bor i Bergen, mens du bor i Oslo, er det unødvendig å sende en søknad. Den går uten tvil i papirkassen.
  • Søknadsfristen er viktig! Den må overholdes – sørg for å sende søknaden noen dager før fristen går ut. NB. Noen som styrer legatene forandrer søknadsfristen uten å gi beskjed til Legathåndboken. Sjekk derfor fristen ved å kontakte legatstyreren før du sender søknaden!
  • Hvis du må ha et eget søknadsskjema, må du sørge for å få dette tilsendt, eventuelt hente det fra internett. Viktig: Hvis det ikke er et krav at du skal fylle ut et spesielt søknadsskjema, må du skrive en søknad i brevs form. Ikke bruk et generelt, standard søknadsskjema, det irriterer mottakeren!
  • Søknad i brevs form: Skriv om deg selv på en nøktern måte. Ikke overdriv, men fortell gjerne om spesielle ting du har drevet med. For eksempel om du har gått med avisen for å tjene penger som ungdom, har du vær flink i idrett, har du hatt spesielle tillitsverv e.l. Husk at mottakeren er interessert i å få vite noe om deg som menneske, noe om din personlighet. Skriv om dette, men vær nøktern i din beskrivelse.
  • Vedlegg: Kopiér og send med de vedleggene som er nødvendig. For eksempel kopi av eksamensvitnemål, kopi av attester. Men: Send bare med kopier, ikke originaler. Du får aldri noe i retur.
  • Ikke skriv med hånd (hvis det ikke er et søknadsskjema som krever håndskrift). Skriv mest mulig på pc slik at søknadspapirene dine er lettest mulig å lese!
  • Vær spesielt oppmerksom på at du må skrive korrekt i søknaden. Mange mottakere av søknader kan være eldre personer som er pirkete med språket vårt. (Kilde: Legathåndboken).
Legathåndboken finnes også på nett, du finner den her.

Mer om personlig økonomi:


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!