DinSides prisundersøkelser har vist at de utenlandske kjedene tilbyr mer konkurransedyktige priser enn de norske byggevarehusene.
DinSides prisundersøkelser har vist at de utenlandske kjedene tilbyr mer konkurransedyktige priser enn de norske byggevarehusene. Vis mer

De norske er dyrest

ANALYSE: DinSide jobber mye med pristester og prisforskjeller. I denne artikkelen forteller vi deg noe av det vi har lært.

Publisert
Sist oppdatert

Dette er det verdt å merke seg før du reiser ut og handler i dag:

DinSide har opp gjennom årene publisert flere hundre artikler med fokus på prisforskjeller. Høsten 2009 publiserte vi serien "Prisforskjeller under lupen" der vi har fokusert på de norske byggevarekjedene.

Les også:
Maxbo: Fra dyrest til billigst på et blunk
Prisforskjeller under lupen 7: Byggvater
Prisforskjeller under lupen 6: Tec7
Prisforskjeller under lupen 5: Støperør
Prisforskjeller under lupen 4: Halogenpærer
Prisforskjeller under lupen 3: Rødsprit
Prisforskjeller under lupen 2: Møbelknotter
Prisforskjeller under lupen 1: Gardintrapp

Noe av det vi har lært av arbeidet med denne serien, er at de tradisjonelle norske byggevare-aktørene generelt holder høye priser sammenlignet med utenlandske konkurrenter som har etablert seg her i landet. Selv om Bygger'n, Byggmakker, Maxbo, Montér og XL-Bygg åpenbart har forsøkt å ta konkurransen på alvor - blant annet ved å tilby "billig-verktøy" og egne merkevarer - er de generelt langt dyrere enn nykommerne Byggmax fra Sverige og Bauhaus fra Sveits.

BilClasJula

I likhet med Biltema og Byggmax fører Jula en rekke egne merker, såkalte inhouse-merker. Men i motsetning til sine "landsmenn" fører Jula også kjente merkevarer, deriblant Hultafors. Foto: Jula
I likhet med Biltema og Byggmax fører Jula en rekke egne merker, såkalte inhouse-merker. Men i motsetning til sine "landsmenn" fører Jula også kjente merkevarer, deriblant Hultafors. Foto: Jula Vis mer


Samtidig er det som forbruker greit å være klar over at det svenske trekløveret Biltema, Clas Ohlson og Jula fører et stort utvalg av verktøy og en del byggevare-artikler. Dermed er de tre svenskene i praksis alternativer til de store byggevarekjedene på mange områder.

Merkevarer

Men de norske byggevarekjedene fører jo kjente merkevarer? Ja, Maxbo og de andre norske fører en rekke kjente merkevarer som 3M, Bacho, Bosch, Fiskars, Hultafors, Jordan, Osram og Øyo. Og ofte vil produkter fra slike produsenter holde et høyere nivå og ha lengre holdbarhet enn konkurrerende "billig-produkter".

Clas Ohlson, Jula og Bauhaus

Det betyr imidlertid ikke at de utenlandske kjedene må melde pass når det kommer til kjente merkevarer. Biltema og Byggmax tilbyr riktignok kun egne merker - såkalte "inhouse"-merker. Men både Clas Ohlson og Jula fører en rekke artikler fra kjente produsenter som Assa, Black & Decker, Bosch, Dremel, Elko, Gardena og Silva. For ikke å snakke om sveitsiske Bauhaus, som fører en bred palett av kjente merkevarer, deriblant kvalitetsmerker som DeWalt og Makita.

Mye å spare I: Merkevarer

Biltema fører ikke kjente merkevarer. Til gjengjeld er en del av produktene oppsiktsvekkende rimelige. Biltema tilbyr forøvrig full oversikt over hele vareutvalget på nett, i likhet med Byggmax, Clas Ohlson og Jula. Foto: Biltema
Biltema fører ikke kjente merkevarer. Til gjengjeld er en del av produktene oppsiktsvekkende rimelige. Biltema tilbyr forøvrig full oversikt over hele vareutvalget på nett, i likhet med Byggmax, Clas Ohlson og Jula. Foto: Biltema Vis mer


Og vår erfaring er at de ovennevnte kjedene er rimeligere - tildels betydelig rimeligere - enn de norske kjedene også på merkevareer. Dette eksemplifiseres i prisartikkelen vi skrev om fugemassen Tec7. Mens de norske kjedene forlanger mellom 178 og 219 kroner for dette produktet, nøyer Bahaus seg med bare 119 kroner. Samme fenomen gjør seg gjeldende for forankringsproduktet Hey'di Bolt Fast. Mens Montér, XL-Bygg og Maxbo har priset dette produktet til henholdsvis 619, 733 og 789 kroner, nøyer Bahaus seg med 529.

Trenger du merkevaren?

Spørsmålet er imidlertid hvor ofte ordinære forbrukere og hobby-håndverkere egentlig har behov for de kjente merkevarene. Trenger du for eksempel en Fiskars-slegge - som hos Montér i Drammen koster 629 kroner (4 kilo)? Eller kan du klare deg med en Biltema-slegge til 219 kroner (4,5 kilo)? Fyrer du så mye i peisen at du trenger et tredelers peissett fra Hamre - som koster 765 kroner hos Maxbo? Eller vil du ha like stor nytte av et firedelers peissett til 249 kroner hos Jula (forøvrig på tilbud til 128 kroner i skrivende stund)? Trekker du ut så mange spiker at du bør investere i en Hultafors spikeruttrekker til 872 kroner hos XL-Bygg? Eller kan du klare deg med Biltemas spikeruttrekker til 109 kroner?

Vår erfaring er at den som ikke er så nøye med merket, kan spare oppsiktsvekkende store pengesummer.

Mye å spare II: Inhouse-varer

Men det er ikke bare merkevarene som er dyre hos de store norske kjedene. Hos Bygger'n fant vi for eksempel to stykk C-formede kjøkkenskap-håndtak av merket "Bygger'n" til 119 kroner kroner. Vi snakker altså om 59,50 kroner per stykk. Hos Clas Ohlson fant vi et tilsvarende produkt til 22 kroner per stykk. For ikke å snakke om Biltema, som tilbyr en sekspakning for 50 kroner, eller 8,32 kroner per stykk.

Hos Montér i Drammen fant vi en trykkluft-blåsepistol uten hurtigkobling-nippel. Pris: 210 kroner. Hos Jula og Clas Ohlson fant vil tilsvarende produkter for henholdsvis 29 og 39 kroner. Og i motsetning til Montér-pistolen, leveres Jula og Clas Ohlson-pistolene med hurtigkoblings-nipler.

Full oversikt på nett

I likhet med Biltema og Byggmax fører Jula en rekke egne merker, såkalte inhouse-merker. Men i motsetning til sine "landsmenn" fører Jula også kjente merkevarer, deriblant Hultafors. Foto: Jula
I likhet med Biltema og Byggmax fører Jula en rekke egne merker, såkalte inhouse-merker. Men i motsetning til sine "landsmenn" fører Jula også kjente merkevarer, deriblant Hultafors. Foto: Jula Vis mer


En annen stor fordel med de svenske kjedene, er at de ligger ute med hele sitt produktsortiment på nett. Hvis du for eksempel er på jakt etter et spett, en plastbøtte, en stiftepistol eller bilvoks kan du derfor innhente priser og tekniske data i ro og mak fra hjemme-PCen.

Hos de store norske kjedene derimot, har du ingen mulighet til å få oversikt over vareutvalg og priser hjemmefra. Det samme gjelder forøvrig Bauhaus.

Netto- versus bruttopriser

Vi har altså erfart at de utenlandske kjedene så godt som alltid er rimeligere enn de norske. Og ofte betydelig rimeligere. Hvordan klarer de det?

Vel, det kan være mange årsaker til dette. En av årsakene er nok at de utenlandske kjedene opererer med såkalte nettopriser, mens de norske kjedene opererer med bruttopriser. Det betyr i praksis at de utenlandske kjedene gir lik pris til alle, mens de norske har rabattordninger for store kunder som bedrifter og håndverkere. Mens du og andre ordinære forbrukere må betale full pris, slipper storkunder å betale den prisen som oppgis på prislappen.

Brutto: Tjener ikke forbrukere

Bruttopris er etter vår mening en ordning som ikke tjener norske forbrukere. Ordningen innebærer nemlig i praksis at vanlige forbrukere subsidierer håndverkere og andre storkunder. Bruttopris-ordninger bidrar i tillegg til å forhindre transparens og hemmer konkurransen ved at det blir vanskeligere å sammenligne priser. I tillegg vil vi anta at bruttopris-ordninger hemmer effektiviteten, fordi systemet oppfordrer til tidkrevende pruting og fordi byggevare-kjedene i praksis opererer med en rekke parallelle prissystemer.

Store marginer

Sveitsiske Bauhaus, som i likhet med svenske Byggmax og Jula nylig har etablert seg her i landet, fører et bredt utvalg av merkevarer, deriblant eksklusive merker som DeWalt og Makita. Foto: Bauhaus
Sveitsiske Bauhaus, som i likhet med svenske Byggmax og Jula nylig har etablert seg her i landet, fører et bredt utvalg av merkevarer, deriblant eksklusive merker som DeWalt og Makita. Foto: Bauhaus Vis mer


Når DinSide gjennomfører pristester viser det seg gang på gang at mange av de norske byggevare-kjedenes priser "ikke tåler dagens lys". Vi har gjentatte ganger opplevd at byggevare-kjedene umiddelbart setter ned priser når DinSide tar kontakt. Maxbo valgte for eksempel å sette ned Hey'di Bolt Fast-prisen fra 789 til 479 kroner da vi tok kontakt (Det hører med til historien at Bauhaus tok kontakt samme dag som vi publiserte denne artikkelen, og fortalte at Bauhaus nå har senket sin Bolt Fast-pris til 449 kroner). Byggmakker har kuttet prisene på flere produkter, deriblant trappestiger. Dette vitner om at de norske byggevare-kjedene tidvis unner seg meget store påslag sammenlignet med sine utenlandske konkurrenter.

Konklusjoner

1. Bahaus, Biltema, Byggmax, Clas Ohlson og Jula er generelt rimeligere - ofte veldig mye rimeligere - enn de norske kjedene Bygger'n, Byggmakker, Maxbo, Montér og XL-Bygg.

2. Dette gjelder ikke bare de utenlandske kjedenes egne merker, men også kjente merkevarer.

3. Biltema, Byggmax, Clas Ohlson og Jula gir ut kataloger med full oversikt over det fullstendige vareutvalget. I tillegg finner du hele sortimentet, tekniske data og priser på nett. Dette er praktisk for forbrukeren og bidrar til åpenhet og effektiv priskonkurranse. De norske byggevare-kjedene tilbyr foreløpig verken fullverdige varekataloger eller utfyllende nettsider.

Gir oss ikke

DinSide har ingen planer om å gi seg med pristester. Tvert i mot - vi kommer til å fortsette å kikke de norske byggevarekjedene nærmere i kortene. I tillegg vil vi på nyåret kikke nærmere på den norske kjeden Jernia. Vi vil også sjekke priser hos Coop Bygg, Europris og SmartClub.

Har du oppdaget oppsiktsvekkende prisforskjeller? Eller har du andre tips? Klikk her og fortell journalisten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer