Rentekutt i desember kan gi mange nordmenn en litt forsinket julegave. Den lave renten er imidlertid et sykdomstegn. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Rentekutt i desember kan gi mange nordmenn en litt forsinket julegave. Den lave renten er imidlertid et sykdomstegn. Foto: Ole Petter Baugerød StokkeVis mer

– De neste ukene vil avgjøre

Redd for rentehopp? Senk skuldrene.

Flere økonomer tar nå til orde for å kutte styringsrenten på neste rentemøte.

Næringslivets hovedorganisasjon (NHO) vil ha rentekutt, Nordea tror på rentekutt, og faktisk tar flere til orde for å kutte styringsrenten med hele 0,5 prosent, noe som er ulikt sentralbanken å gjøre.

I så fall vil styringsrenten være 1,75 prosent før jul. Dersom dét skjer, er det første rentekutt fra Norges Bank siden juni 2009.

KALKULATOR: Hva er boligen din verdt nå?

– Opplagt at de må sette ned renten
– Norges Bank bør helt klart være i kuttmodus nå, hvis man ser hvor mye lavere veksten ligger an til å bli. (...) Det er opplagt at de må sette renten ned, sa Steinar Juel til E24.

Et så stort kutt vil gjøre det vanskelig for bankene ikke å følge etter med kutt og vil gi nordmenn enda lavere renter i lang tid fremover.

Neste rentemøte i Norges Bank er 15. desember, og da får nordmenn svaret på om det blir en ekstra julegave til lånekundene.

KALKULATOR: Så mye bedre råd med rentekutt

– De neste to ukene avgjør

Sjeføkonomi i Sparebank1 Elisabeth Holvik sier til DinSide at de to neste ukene vil avgjøre hva Norges Bank foretar seg den 15. desember.

Sjeføkonom i Sparebank 1 Elisabeth Holvik tror Norges Bank først vil gi norske banker mer penger å rutte med. Foto: Sparebank 1
Sjeføkonom i Sparebank 1 Elisabeth Holvik tror Norges Bank først vil gi norske banker mer penger å rutte med. Foto: Sparebank 1 Vis mer


– Det kommer helt an på hva som skjer i Europa i neste uke. Vi tror Norges Bank sitter og venter og ser an situasjonen, sier Holvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun tror imidlertid sentralbanken først vil prøve et annet virkemiddel, før de kutter renten.

– Jeg tror at de, i likhet med de andre sentralbankene i Europa, vil forsøke å gi likviditet til bankene før de kutter renten. Det vil kunne motvirke den renteøkningen vi har sett i markedet.

Holvik legger til at det først og fremst er bedrifter som sliter med høye renter, og som er de låntakerne sentralbanken ønsker å legge bedre til rette for. Det er imidlertid også mulig at sentralbanken må kutte renten.

– De to neste ukene vil avgjøre om sentralbanken må kutte renten i Norge, sier hun.