Rentekutt i desember kan gi mange nordmenn en litt forsinket julegave. Den lave renten er imidlertid et sykdomstegn. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Rentekutt i desember kan gi mange nordmenn en litt forsinket julegave. Den lave renten er imidlertid et sykdomstegn. Foto: Ole Petter Baugerød StokkeVis mer

– De neste ukene vil avgjøre

Redd for rentehopp? Senk skuldrene.

Flere økonomer tar nå til orde for å kutte styringsrenten på neste rentemøte.

Næringslivets hovedorganisasjon (NHO) vil ha rentekutt, Nordea tror på rentekutt, og faktisk tar flere til orde for å kutte styringsrenten med hele 0,5 prosent, noe som er ulikt sentralbanken å gjøre.

I så fall vil styringsrenten være 1,75 prosent før jul. Dersom dét skjer, er det første rentekutt fra Norges Bank siden juni 2009.

KALKULATOR: Hva er boligen din verdt nå?

– Opplagt at de må sette ned renten
– Norges Bank bør helt klart være i kuttmodus nå, hvis man ser hvor mye lavere veksten ligger an til å bli. (...) Det er opplagt at de må sette renten ned, sa Steinar Juel til E24.

Et så stort kutt vil gjøre det vanskelig for bankene ikke å følge etter med kutt og vil gi nordmenn enda lavere renter i lang tid fremover.

Neste rentemøte i Norges Bank er 15. desember, og da får nordmenn svaret på om det blir en ekstra julegave til lånekundene.

KALKULATOR: Så mye bedre råd med rentekutt

– De neste to ukene avgjør

Sjeføkonomi i Sparebank1 Elisabeth Holvik sier til DinSide at de to neste ukene vil avgjøre hva Norges Bank foretar seg den 15. desember.

Sjeføkonom i Sparebank 1 Elisabeth Holvik tror Norges Bank først vil gi norske banker mer penger å rutte med. Foto: Sparebank 1
Sjeføkonom i Sparebank 1 Elisabeth Holvik tror Norges Bank først vil gi norske banker mer penger å rutte med. Foto: Sparebank 1 Vis mer


– Det kommer helt an på hva som skjer i Europa i neste uke. Vi tror Norges Bank sitter og venter og ser an situasjonen, sier Holvik.

Hun tror imidlertid sentralbanken først vil prøve et annet virkemiddel, før de kutter renten.

– Jeg tror at de, i likhet med de andre sentralbankene i Europa, vil forsøke å gi likviditet til bankene før de kutter renten. Det vil kunne motvirke den renteøkningen vi har sett i markedet.

Holvik legger til at det først og fremst er bedrifter som sliter med høye renter, og som er de låntakerne sentralbanken ønsker å legge bedre til rette for. Det er imidlertid også mulig at sentralbanken må kutte renten.

– De to neste ukene vil avgjøre om sentralbanken må kutte renten i Norge, sier hun.