Hvilke lyder er det som gir deg gåshud? Foto: colourbox.com
Hvilke lyder er det som gir deg gåshud? Foto: colourbox.comVis mer

De mest ubehaglige frysningene

Hvorfor får vi gåsehud av enkelte lyder?

Hvem har vel ikke kjent den bølgen av frysninger som blir sendt nedover ryggen når sidemannen på en restaurant konstant skraper gaffelen nedover tallerkenen. Personen selv får ikke frysninger, men du er i ferd med å falle av stolen på grunn av den forferdelige lyden. Det er mye som skjer med kroppen som er uklart, men hva gjør at vi får gåsehud av enkelte ting?

En skrapende gaffel eller negler som dras over en tavle er egentlig helt ufarlig, men ubehageligheten det fører med seg er uutholdelig.

Les også: Føler du deg uggen?

Fortsatt forsket lite på

- Det er et svært vanlig fenomen, men det er faktisk et område som ikke er forsket så mye på. Derfor er det ikke et tema de fleste av oss kan så mye om, sier Gregor Jemec, overlege på Roskilde Sykehus, og professor ved Københavns universitet til Videnskab.dk.

Hårene reiser seg som oftest hvis du er redd, kald eller ved mer positive opplevelser som god musikk eller et rørende øyeblikk i en film. Men hvorfor mennesker får gåsehud ved ulike sanseuttrykk er fremdeles uklart.

- Det vi kan slå fast er at det kommer av en sammenheng mellom vår psykiske tilstand, og hvordan den gir uttrykk rent fysisk. Man kjenner ikke til den nøyaktige mekanismen som gjør at negler over en tavle eller en gaffel over en tallerken gir oss gåsehud. Det kommer i alle fall ikke av kun frykt eller stress, sier Jamec.

Hva er det som gir deg gåshud? Fortell oss gjenre i forumet under.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Bli kvitt vann i ørene

Kan skyldes forventingen til lyden

Når man stresser aktiveres det sympatiske nervesystemet som gjør at du får en økt hjerterytme, økt puls, svetter mer og får gåsehud. I følge Jamec har man tidligere forsøkt å blokkere det sympatiske nervesystemet, men det blokkerer allikevel ikke den refleksen som fører til at du får gåsehud.

Det at vi får gåsehud ved enkelte tilfeller kommer ikke bare av lyden selv, men det skyldes også den forvetningen enkelte har til hvordan lyden kommer til å være.

- Det er ikke kun lyden som gjør at du får gåsehud, men forvetningen om at det kommer til å bli ubehagelig. Det kommer an på hva de ulike lydene er forbundet med i menneskers underbevissthet. Selv om det er ren spekulasjon kan for eksempel negler som dras over en tavle bringe enkelte tilbake til barndommen da læreren spurte om du hadde gjort leksene dine, sier ovelegen.