De mest gebyrkåte bankene

Bankene grafser i kontoen din. Passer du deg ikke, kan du risikere å betale flere tusenlapper i gebyr hvert år.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Hver gang du drar kortet, tar de fleste bankene seg godt betalt - noen av dem svært godt betalt.

De mest gebyrkåte bankene

Et års forbruk av banktjenester kan fort koste deg 2.000 kroner. Men er du lur, kan du nøye deg med å betale en tiendedel av dette.

Maxipris i minibanken

Et uttak i en minibank koster seks kroner dersom du er kunde i BN Bank. En del banker, deriblant mange av nettbankene, tar ikke en øre for den samme tjenesten.

Klikk på lenken øverst til høyre for å se hva tjenestene koster i femten ulike banker.

Noen banker tar opp mot 40 kroner dersom du hever 2.000 kroner i en utenlandsk minibank. Andre tar ikke gebyr for dette i det hele tatt. Bankene tar altså svært ulike priser for tjenestene sine. Vi har forsøkt å skille klinten fra hveten.

Hvilken er best?

For å rangere de femten bankene har vi sammensatt en portefølje av tjenester som vi mener at en gjennomsnittlig kunde vil bruke hver måned. Deretter har vi lagt til prisene for årlig bruk av bankkort og nettbank. Følgende gebyrer per måned er lagt til grunn for beregningene:

  • 10 varekjøp

  • 5 uttak i bankens egen minibank

  • 5 uttak i annen minibank

  • 1 uttak i utenlandsk minibank

  • 5 saldoopplysninger per kontofon

  • 2 avtalegiro

  • 5 betalinger via Internett

Artikkelen fortsetter under annonsen

Beregningene våre viser at et årlig gebyrforbruk i BN Bank vil koste deg 2.038 kroner. Til sammenligning får du de samme tjenestene i Skandiabanken for 175 kroner. Prisen på tjenestene i BN Bank er dermed 11 ganger så høye som i Skandiabanken.

I hælene på BN Bank følger K-Bank, DnB og Gjensidige NOR Sparebank. Det er altså liten tvil om at det er bankgigantene som inntar jumboplassene.

Melder du deg på Gjensidige NOR Sparebanks programkonsept, NOR 1-2-3, vil du redusere gebyrbruken i forhold til beregningene ovenfor. Ved å melde deg på dette programmet, vil du betale 1.330 kroner, og ikke 1.798 som nevnt i beregningene.

De beste tilbudene finner du i de rent nettbaserte bankene.

Klikk på lenken øverst for å se rangeringen av alle bankene.

Gebyrøkning på 25 prosent

I november i fjor foretok vi en lignende undersøkelse. Også den gang var BN Bank det dyreste alternativet.

Ifølge vårt eksempel er K-Bank banken som har satt opp prisene mest. Fra å ta 1.478 kroner, tar de nå 1.848 kroner i årlige gebyrer. Det tilsvarer en økning på 370 kroner, eller 25 prosent.

Noen banker har også redusert gebyrene i denne perioden. Ifølge vårt eksempel har Fjaler Sparebank redusert gebyrene med 200 kroner siden november. Det tilsvarer en reduksjon på 12 prosent.

Ved å klikke på lenken øverst får du en oversikt over hvor mye gebyrene har gått opp eller ned.