De magiske datoene

Skal du være helt sikker på at slekt og venner får julepresangene i tide, må du sende pakkene senest 16. desember.


Nesten 20 brev per person

Internett har ikke tatt over all kommunikasjon ennå. Posten regner med at vi nordmenn vil sende omtrent 80 millioner kort og brev i desember, og cirka 2.5 millioner pakker.

Pakkefrister

Siste frist for å sende pakker er 16. desember - men bor både du og avsender på Østlandet kan du nøle et par dager til: Fristen er nemlig satt til 20. desember.

Er du ekstra sent ute kan du bruke Postens Ekspresstjeneste. Vanlig leveringstid er et døgn, men før jul må du beregne en dag ekstra. Trykk her for alle pakkefrister i Norge.

Skal julegavene dine på langtur må du være litt kjappere i vendingen. Er du uheldig er du kanskje til og med litt sent ute, men har du flaks går det bra.

Pakker til våre naboland skal komme frem selv om du venter helt til 20. desember med å poste dem. Skal du sende pakker til Finland og Island bør du sende dem nesten en uke før: 14. desember er Postens frist.

Til andre Europeiske land varierer fisten fra 1. til 17. desember, og skal pakken til USA er nok fristen egentlig utløpt. Da er det rett og slett bare å hive seg rundt, og håpe på postvesenets godvilje og at den ekstra innsatsen og bemanningen som settes inn nå rett før jul skal betale seg. Skal pakken til et ikke-kristent land er sjansen, paradoksalt nok, større for at pakken kommer frem i tide.

Trykk her for å se alle internasjonale pakkefrister.

Julekort

Skal du sende julekort eller brev, regner Posten med å kunne overholde skjema som normalt, nemlig at posten kommer frem over natten. De tar imidlertid et lite forbehold, og anbefaler deg å være ute et par dager tidligere enn vanlig.

Julekort og julebrev til utlandet har du litt mindre tid på å få ferdig: Nordiske land har frist 19. desember, Italia, Hellas og Spania 16. desember, resten av Europa 15. desember - og USA 8. desember.

Trykk her for å se alle fristene, for alle typer forsendiger, til alle land.