De jakter på supermenn

Sjekk de overdådige stillingsbeskrivelsene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi søker en person som er glad i livet, inviterer til fest, smiler, ringer sin mor så ofte som mulig, tør å rope, elsker endringer, aldri aksepterer status quo, byr på seg selv og liker å klatre. Er dette deg? Søk da vel!

Nei, det er ikke det lokale russestyret som søker festsjef. Det er en stillingsutlysning for Deli De Luca i Bogstadveien. De søker en person som kan fylle en stilling som heltidsansatt skiftleder.

De overdådige stillingsannonsene som nå dukker opp over alt, har en ting til felles: De søker en overkvalifisert supermann.

"Vi elsker å glede. Glede våre kunder med smaksbomber, innovasjon, overraskelser, smil og glede. Vi elsker mennesker. Mennesker som deler de samme gledene som oss. Vi vet at glade mennesker er gode mennesker, og at gode mennesker gir gode opplevelser." Fra Deli De Lucas stillingsbeskrivelse.

Les også: 20.500 ledige hos Nav

De gjør en dårlig jobb

Kravene i stillingsannonser kan skremme bort de mest kvalifiserte søkerne. Man skulle tro arbeidsgiverne er på jakt etter Supermann, mener bemanningsbyrået Adecco.

- Kravene til personlige egenskaper i enkelte stillingsannonser er overveldende og kan ta pusten fra en arbeidssøker. De som er beskjedne og pliktoppfyllende, søker ikke jobber der de bare oppfyller halvparten av kravene. Andre, med mindre grad av selvjustis, søker det de har lyst på, uansett hvilke egenskaper som kreves, sier direktør Guri Larsen i Adecco Select i en pressemelding.

Hun synes arbeidsgivere som skriver slike supermann-utlysninger gjør en dårlig jobb.

– Arbeidsgiveren har ikke tatt seg bryet med å tenke gjennom hvilke egenskaper som passer til den ledige jobben. Det ser heller ut som om de har klippet og limt fine ord og uttrykk fra andre annonser, sier Larsen.

Les også: Derfor får du ikke jobben

Glødende interesse for leker?

Vi har også funnet noen eksempler på stillingsannonser der de etterlyser kvalifikasjoner som mildt sagt virker helt på jordet. Notabene på Holmlia senter søker en "dyktig medarbeider med glødende interesse for butikkdrift, bøker og leker." Stillingen det er snakk om, er ti timer hver uke.

Hvis du vil bli nattrenholder for Personalhuset Kristiansand, kreves det gode samarbeidsevner og dine personlige egenskaper vil bli vektlagt i ansettelsesprosessen. Men hvor mange andre ser du på jobb når du vasker om natten?

ISS Facility Service søker en maler/skadesanerer i Tromsø, og den rette for jobben bør, i tilegg til å inneha relevante egenskaper, være en god relasjonsbygger.

VikarPartner AS søker en sulten og lærevillig person til kundesupport på telefon og e-post.

"Vi ser etter deg som er sulten på å nå målene sammen med oss, skape suksess og aldri gi opp!" Elixia søker senterrådgiver.

Top Temp bemanning trenger en svensk, sulten superselger.

Les også: Er du lite motivert? Vis denne til sjefen din!

Noen ord går spesielt ofte igjen i jobbutlysningene. Ord som strukturert, presis, fleksibel og initiativrik. Adecco har talt hvor mange ganger disse ordene går igjen i Finn.nos jobbseksjon:

Ordet 'selvstendig' finnes i 3.759 stillingsannonser, 'fleksibel' finnes i 2.934 stillingsannonser, 'strukturert' er nevnt i 1.708 forskjellige stillingsannonser, ordet 'initiativrik' går igjen i 1.312 stillingsannonser, og 'sulten' finnes i 214 stillingsannonser.


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!