De harde 30-åra

Utdanning og nøktern livsstil legger grunnlaget for din økonomiske fremtid.

Plutselig har man fått en baby. Og hus- og billån. Foto: sxc.com
Plutselig har man fått en baby. Og hus- og billån. Foto: sxc.com Vis mer


I denne alderen etablerer folk seg på ordentlig. Man har fått seg bolig- og bil og man betaler på studielånet – som ikke er for høyt dersom man fullførte studiene til riktig tid i 20-åra.

- Har man vært flink og levd nøkternt står man sterkere i det økonomiske presset, sier Agnes Bergo. – Man bør konsentrere seg om å holde gjelden så lav som mulig; en bør betale ned på den man har og unngå forbrukslån. Slik blir man økonomisk friere, sier Agnes Bergo.

Man bør også forsøke å jobbe mest mulig:

- Men det er hardt å holde koken når man har en toåring, en ny baby og kanskje gjerne vil ha en til. En kan gjerne være hjemme et år, men man bør vite konsekvensene av dette verdivalget.

Aud-Helen Rasmussen, forbrukerøkonom i DnB Nor slutter seg til Bergos råd, men legger til at den parten som i en periode ikke jobber – vanligvis kvinnen, bør sørge for å få kompensasjon:


- Når regnestykket skal settes opp i forhold til hjemmearbeidsperioder, er det lett å glemme at arbeidsgiver ofte har gode pensjonsordninger, og som man ved å være hjemme mister. Det er også viktig å huske at pensjonspoeng ikke deles ved skillsmisse. Par bør sette seg ned å finne kompensasjoner for det tapet den hjemmeværende får, sier Rasmussen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og allerede nå bør en tenke på pensjon og sparing.

- De fleste unge tenker i treårsperspektiv og er fornøyde med det, sier forbrukerøkonom i DnB Nor, Aud-Helen Rasmussen til DinSide. – Men noen hundrelapper i måneden kan blir mye penger om 30-40 år. Sett deg også inn i hva du vil få i pensjon. De som er går ut i jobb nå vil treffe fullt ut på pensjonsreformen. Snakk med arbeidsgiveren din om dette.

Sørg også for forsikring:

- Velg så høy egenandel som din økonomi kan klare. Det lønner seg i det lange løp. Legg dine forsikringer ut på anbud minst hvert 3. år. Husk også personforsikringer som dødsfall, sykdom og uførhet. Dessverre er det slik i Norge at vi har større tilbøyelighet til å forsikre bikkja, enn oss selv og våre barn, råder Svein Lindbak i yA Bank og Forsikring.

  • 40-åra: Skilt og nyetablert
  • 50-åringene: veletablerte og rause
  • Tilbake til innledningen
  • Kilder: Pengedoktoren, yA Bank og Forsikring , DnB Nor, SSB og artikler fra DinSides arkiver