De grønne sparetipsene

Spar penger - og miljø

  1. De grønne sparetipsene


Les alle tipsene:
>> Mindre forbruk
>> Spis mer svin, kylling og fisk
>> Mindre bilbruk
>> Stift familie

Foto: Thera Aarnoudse Foto: Thera Aarnoudse
Foto: Thera Aarnoudse Foto: Thera Aarnoudse Vis mer


Reduser strømforbruket

Alle tiltak som reduserer strømforbruket er bra for miljøet. Det økende energiforbruket, både i Norge og globalt, er en stor klimatrussel, selv om 59 prosent av det norske energiforbruket (til sluttbruker) er fornybar energi (kilde: SSB).

- Mesteparten av strømmen i Norge kommer fra vannkraft, men hvis nordmenn bruker mindre strøm, kan vi selge strømmen utenlands, kan den erstatte strøm fra andre forurensende kilder, sier Håkon Lindahl, rådgiver i Grønn Hverdag.

Og så opptatt som vi nordmenn er av strømprisene, burde det være interessant å se på hvilke måter vi kan redusere strømregningen. Her er noen forslag til enkle tiltak:

Sjekk boligens isolasjon
Trekker det fra vinduer og dører? Da fyrer du for kråka. Omtrent 40 prosent av energibruken vår går med på å varme opp boligen. Ta en test ved å holde et levende lys eller en våt håndbak opp mot dør- og vinduskarmer. Sett på nye tetningslister dersom det trekker. Tror du det er flere syndere som gjør at varmen i boligen fordufter, kan du få tak i en ekspert som kan måle hvor varmen blir av med en termograf. Dermed finner du ut akkurat hvor skoen trykker. Like greit å begynne nå, før nye regler om energimerking av bolig trer i kraft i 2009.

Les også: Boligen din skal energimerkes

Senk innetemperaturen
Hold innetemperaturen på 19-22 grader. For hver grad du senker innetemperaturen, sparer du ifølge Enøk fem prosent av kostnadene til oppvarming. Mindre energiforbruk er bra for miljøet. Årets julegaveønske? Raggsokker!

Slipp sollyset inn
"Lukk opp din hjertedør, og la solens skinn, lyse i ditt smil, og varme i ditt sinn", synger Sputnik, og han har jammen rett. Når sola står på vinduene, trekk fra gardiner, heis opp persienner og utnytt varmeenergien sola gir. Helt motsatt gjør du om sommeren, når det er om å gjøre å holde boligen kjølig.

Installer sparepærer
Vanlige pærer avgir varme, som hjelper deg å varme opp boligen. Men du bør i hvert fall bytte pærer på steder der denne varmen er bortkastet, for eksempel i utebelysning, i kjellertrappen eller yttergangen. Om sommeren trenger du antagelig ikke varmen fra vanlige lyspærer ellers i boligen, heller.

Sparepærer er dyrere enn vanlige lyspærer, men har mye lenger levetid, og bruker betydelig mindre energi. Et eksempel fra Enøk viser at i løpet av 10.000 timer, som er sparepærenes levetid, har en 11W lyspære brukt energi for 55 kroner ved en pris på 50 øre/kWh. I det samme tidsrommet ville du ha "slitt ut" fire vanlige lyspærer på 60W, som tilsammen ville ha brukt energi for 300 kroner.

Les også: Vil forby glødelampen

Installer sparedusj
Med sparedusj halverer du utgiftene til dusjing, ifølge Enøk. En gjennomsnittlig dusj tar rundt åtte minutter. Eldre dusjhoder slipper ut opptil 24 liter vann per minutt, mens sparedusjer bare slipper ut 6-10 liter. En familie på fire som i gjennomsnitt tar 20 dusjer à ti minutter per uke, kan spare en tusenlapp i året ved å bytte til sparedusj, ifølge Grønn Hverdag.

Sjekk hvor mye penger du kan spare med sparedusj i Enøks energikalkulator.

Senk varmtvannstemperaturen
Ingen vits i å ha kokende varmt vann i varmtvannsbeholderen. Sett temperaturen til 65 grader, men ikke mindre, pga. bakterier.

Les også: Pengesluk eller sparegris? Sjekk hvor mye varmtvannsbruken koster deg

Vask smart
Vaskemaskinen står for 11 prosent av energiforbruket i en husholdning. Rene klær må vi ha, men det finnes måter å redusere energibruken, uten at det går på rensligheten løs. For eksempel kan du droppe forvask, med mindre tøyet er usedvanlig skittent. Et alternativ er å bløtlegge det først. Kjør vaskemaskinen bare når den er helt full. Det er oppvarming av vannet som trekker mest strøm i løpet av en klesvask. Det meste tøy blir rent ved 40 grader, så vurder om du kan senke vasketemperaturen. Men merk at undertøy bør vaskes ved 60 grader for å bli skikkelig rent.

Trekk ut kontakten
Trekk ut kontakten i elektriske apparater du sjelden bruker (mobillader, vannkoker etc). Skru tv'en, stereoanlegget og datamaskinen helt av - ikke la de stå på stand by. Beregninger Grønn Hverdag har gjort, viser at dersom alle norske husholdninger bruker gjennomsnittlig 70 watt hver i døgnet i stand by strøm, utgjør det 1,2 terrawatttimer i året, eller nesten to Alta-kraftverk. Mange bekker små ...

Les alle tipsene:
>> Mindre forbruk
>> Spis mer svin, kylling og fisk
>> Mindre bilbruk
>> Stift familie

Spar penger - og miljø

  1. De grønne sparetipsene


Les alle tipsene:
>> Lavere strømregning
>> Spis mer svin, kylling og fisk
>> Mindre bilbruk
>> Stift familie


Reduser forbruket

Trenger du virkelig en ny dvd-spiller, og må du kjøpe en ny kåpe i sesongens snitt? I vårt velstandssamfunn har vi blitt storforbrukere av det meste. Vi kjøper og kjøper "fordi vi fortjener det", men det er ikke så bra, hverken for lommeboken eller for miljøet. Her er noen forslag til hvordan du kan redusere forbruket:

Kjøp brukt
Det er ikke vits i å kjøpe alt nytt. Ikke lønner det seg alltid, heller. Du bør heller kjøpe en bruktbil enn en splitter ny, siden verdifallet er så stort de første årene av en bils brukstid. Sportsutstyr er det heller ingen vits i å kjøpe nytt, så lenge du ikke er en profesjonell sportsutdøver. Møbler og klær er andre
ting du med hell kan kjøpe brukt.

Les om Ti ting du bør kjøpe brukt

Kjøp kvalitet
Kjøp ting som varer. Dessverre lønner det seg i mange tilfeller ikke å reparere ting som blir ødelagt. Det gjelder for eksempel digitalkameraer, tv'er og diverse annet elektronisk utstyr. Pass på å kjøpe kvalitet når du skal ha deg en pc, og behold pc'en så lenge som mulig. Produksjonen av en pc med en 17 tommers skjerm står for 700 kilo co2-utslipp ifølge Grønn Hverdag.

Les alle tipsene:
>> Lavere strømregning
>> Spis mer svin, kylling og fisk
>> Mindre bilbruk
>> Stift familie

Spar penger - og miljø

  1. De grønne sparetipsene


Les alle tipsene:
>> Lavere strømregning
>> Mindre forbruk
>> Mindre bilbruk
>> Stift familie

Kua - den store miljøsynderen.
Foto: Steverink Foto: Steverink
Kua - den store miljøsynderen.
Foto: Steverink Foto: Steverink Vis mer


Spis mer svin, kylling og fisk

Vi spiser mer kjøtt enn noensinne. 71 kilo kjøtt hver i året. Det viser tall fra rapporten Utviklingen i norsk kosthold 2006. Kjøttforbruket har økt kraftig de siste tiårene. Siden 1989 har det økt med 18 kilo per person. Av de 71 kiloene vi stapper i oss, er 31 prosent storfe, 9,5 prosent fåre, 39 prosent svin og 20 prosent fjørfe.

Spar penger og miljø ved å spise mer kylling og fisk ... på bekostning av rødt kjøtt.

Lørdagsbiffen er nemlig en stor co2-synder, og det er ikke bare fordi kuene promper så mye at det ødelegger klimaet. Globalt anslår FN at kjøtt og melkeproduksjon (fra storfe) står for utrolige 18 prosent av co2-utslippene. Ifølge Framtiden i våre hender, forårsaker produksjonen av ett kilo storfekjøtt 16 kilo co2. Til sammenligning slippes det ut 6,4 kilo co2 per kilo svinekjøtt, 4,6 kilo co2 for ett kilo kyllingkjøtt, og maksinalt tre kilo co2 for ett kilo fisk. Bytter du derfor ut storfekjøttet med svin, kylling eller fisk, reduserer du co2-utslippet ditt betraktelig. Svinekjøtt ligger dessuten langt lavere i pris enn storfekjøttet. Ett kilo Gilde kjøttdeig koster 112 kr/kg, mens ett kilo kyllingkjøttdeig fra Den Stolte Hane koster ca. 100 kr/kg, mens ett kilo Gilde svinekjøttdeig koster ca. 95 kr/kg, alle tre i 400 grams pakninger. Entrecôten til Spis koster ca. 200 kr/kg, Den stolte Hanes kyllingfilet koster ca. 130 kr/kg (økonomipakke på 750 gram), mens Spis svinekotelletter koster ca. 75 kr/kg.

Det aller beste er selvfølgelig å droppe kjøttet helt noen ganger i uken, og heller spise mer frukt, grønnsaker og kornprodukter, som krever mye mindre energi i produksjon enn kjøtt. Norske grønnsaker er mer miljøvennlige enn utenlandske, så lenge de ikke må dyrkes i drivhus, som tomater eller agurker. Da er det bedre for miljøet at vi kjøper importerte grønnsaker.

Hadde hele Oslos befolkning spist en pakke kjøttdeig mindre i uken, hadde co2-utslippene blitt reduseret med cirka 166.400 tonn.

Sosial- og Helsedirektoratet anbefaler oss dessuten å kutte ned på kjøttforbruket for helsens skyld. Tre ting på en gang, altså. Å spise mindre kjøtt er rimeligere, mer miljøvennlig, og bedre for helsa.

Lag mat fra bunnen av

Ferdigmat er dyrt, og ikke særlig miljøvennlig. Pastasausen du kjøper på glass har allerede brukt mye energi under produksjon og transport, og du må likevel bruke energi på å varme den opp før du kan helle den over pastaen. I stedet burde du kjøpe ingrediensene du trenger, og lage maten selv. Med litt trening går det i en fei, og maten smaker bedre. Da vet du dessuten hva det er du egentlig spiser, og det kan være en fordel i disse kostholdsfikserte tider.

Det er ikke alltid du har tid eller ork til å lage maten selv. Det er helt forståelig. I en hektisk hverdag har du kanskje ikke mer enn maks en halvtime å avse til middagslaging. Men når du først har tid til å lage maten selv, bør du lage store porsjoner som du kan fryse og spise senere. Slik sparer du både penger (det er billigere å kjøpe inn stort) og tid (det tar ikke dobbelt så lang tid å lage dobbel porsjon).

Les Slik metter du hele familien for en hundrings

Les alle tipsene:
>> Lavere strømregning
>> Mindre forbruk
>> Mindre bilbruk
>> Stift familie

Spar penger - og miljø

  1. De grønne sparetipsene


Les alle tipsene:
>> Lavere strømregning
>> Mindre forbruk
>> Spis mer svin, kylling og fisk
>> Stift familie

Foto: Alexander Abolinsh Foto: Alexander Abolinsh
Foto: Alexander Abolinsh Foto: Alexander Abolinsh Vis mer


Mindre bilbruk

Den norske personbilbruken sto for 5,1 millioner tonn co2-utslipp i 2005, ifølge MittKlima. Hvor mye co2 du slipper ut per kilometer når du er ute og kjører avhenger av hva slags bil det har. Verstingene er de glupske suv-ene. Porche Cayenne Turbo slipper ut 378 gram co2 per kilometer. Til sammenligning slipper "miljøbilen" Toyota Prius ut 104 gram.

Les: De miljøvennlige gjerrigknarkene

For å redusere både bilkostnadene og co2-utslippene dine, er det mest effektivt å kjøre mindre bil. Dropp bilen på svippturene og vurder å sykle til jobb, eller ta kollektivtransport (for noen vil dette ikke lønne seg økonomisk).

- Vårt råd er å redusere bilbruken, eller i hvert fall tenke smart når du planlegger bilkjøringen. I stedet for én tur til butikken, og én tur til barnehagen, kan du gjøre begge i samme tur. Det sparer deg for en del co2-utslipp, sier Håkon Lindahl, rådgiver i Grønn Hverdag.

Et regnestykke fra Grønn Hverdag s klimanotat for Oslo, viser at hvis alle osloborgere droppet bilen for på turer under tre kilometer, hadde det spart miljøet for 106.500 tonn co2 i året. Det tilsvarer 53.200 t/r flyreiser til Gran Canaria.

Heller gammel enn ny
Bytt ut bilparken, så reduseres co2-utslippene, argumenterer noen. Nyere biler er mer miljøvennlige og kostnadseffektive fordi de bruker mindre drivstoff, men produksjonen av en ny bil fører til store mengder co2-utslipp. Dessuten faller en ny bil kraftig i verdi første året, så noen god investering er det ikke å bytte ut vraket med en ny bil. Må du bytte, så kjøp heller en ålreit bruktbil. Skal du bruke bilen i byen, er kanskje en el-bil noe for deg?

Les også: Spar 14.000 i året med el-bil, Bruktbilene du kan stole på: 10-åringene og Bruktbilene du kan stole på: 3-åringene

Riktig trykk
Mindre omfattende tiltak som sparer deg for drivstoff (og dermed gjør kjøringen mer miljøvennlig), er å passe på at du har riktig trykk i dekkene. For lite luft gjør at bilen bruker mer drivstoff enn den ville dersom trykket var riktig.

Smidig sjåfør
De flinke sjåførene gjør kjøreturen til en behagelig opplevelse uten unødvendig rykk og napp. Hakkete kjøring med mye aksellerering bruker mer drivstoff enn "myk" kjøring. Det er mer økonomisk å kjøre på høyere gir.

Les alle tipsene:
>> Lavere strømregning
>> Mindre forbruk
>> Spis mer svin, kylling og fisk
>> Stift familie

Spar penger - og miljø

  1. De grønne sparetipsene


Les flere tips:
>> Lavere strømregning
>> Mindre forbruk
>> Spis mer svin, kylling og fisk
>> Mindre bilbruk

Trenger du et argument for å få kjæresten til å gå med på familiestifting? Flagg miljøfordelene!
Trenger du et argument for å få kjæresten til å gå med på familiestifting? Flagg miljøfordelene! Vis mer


Stift familie

Jo flere vi er sammen, jo gladere vi blir. Det er flere grunner til at du som bor alene bør finne deg en utkåret du kan stifte familie med. Det er dyrt å bo alene. Ikke bare mht. bokostnader, men også når det gjelder andre utgifter til for eksempel mat, internett, kabel-tv osv.

Fra et miljøståsted er det sløsing med energi at to personer bor alene i hver sin oppvarmede og opplyste leilighet, når de kan bo sammen i stedet. En person som bor alene forbruker 38 prosent mer enn en som bor i en husholdning på fire. Han bruker 50-60 prosent mer strøm til oppvarming og belysning enn dersom han bodde med tre andre, ifølge den britiske avisen The Observer. Fordi folk som bor alene kjøper mindre pakninger med mat, produserer de også mer søppel enn folk som bor sammen med andre.

Får du et par unger bidrar du også til velferdsstaten Norge. I fremtiden vil vi ha mangel på arbeidskraft, og hvis vi skal klare å håndtere den store eldrebølgen som kommer om noen tiår, da må vi produsere barn så det gviner.

Får du angstanfall bare ved tanken på familieforpliktelser, kan du eventuelt vurdere å bo i kollektiv. Regelen er altså at jo flere som bor under samme tak, jo mindre er utgiftene og miljøutslippene per hode.

Les flere tips:
>> Lavere strømregning
>> Mindre forbruk
>> Spis mer svin, kylling og fisk
>> Mindre bilbruk