Finansminister Kristin Halvorsen Foto: Rune Kongsro
Finansminister Kristin Halvorsen Foto: Rune KongsroVis mer

- De gamle vil kreve mer

Den kommende eldrebølgen vil kreve mer. Og det kommer til å koste.

I dag la finansminister Kristin Halvorsen Perspektivmeldingen 2009, som tar for seg hvilke oppgaver Norge vil stå fram for i løpet av de neste 50 årene.

I tillegg til miljøproblemer og økende globalisering, er det ett punkt som opptar finansministeren: Den aldrende befolkningen. Regjeringen anslår det vil være dobbelt så mange pensjonister om 50 år enn det er i dag.

- Det kommer til å være en horde av folk med gåstoler om noen år, sier Kristin Halvorsen.

KALKULATOR: Regn ut din pensjon fra folketrygden

Vil kreve mer fra staten

Halvorsen tror ikke den kommende generasjonen eldre vil ikke ta til takke med tilsvarende tilbud som finnes for eldre i dag.

- De kommer ikke bare kommer til å kreve pensjonsordninger, men de kommer også til å kreve høyere nivåer på velferdsordningene enn det foreldrene deres gjorde. Husk at dette er de gamle '68-erne, som ikke er vant med å gå stille i gangene, sier finansministeren spøkefullt.

- De gamle vil kreve mer


Hun sier likevel det ikke er noe i veien med å kreve mer fra staten - snarere tvert imot.

- Det er sunt, alle samfunn skal ha noe å strekke seg etter og alle ønsker å gjøre ting bedre, sier Halvorsen til DinSide Økonomi.

- Men det er klart at når vi blir dobbelt så mange over 67 år i 2060 som vi er i dag, så kommer det til å bli mange som krever tjenester, og jo bedre disse tjenestene er, jo mer ressurser må bli brukt, sier Halvorsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Norge har forandret seg i 2009 - se hva som har skjedd

Må få flere i arbeid

Én måte å bidra til at det blir ressurser nok til utfordringene i fremtiden, er å sørge for at folk har arbeid, og holder seg lenge i arbeidslivet.

- Om vi klarer å få stadig nye grupper inn i arbeidsmarkedet vil være med på å avgjøre hvor gode vi vil være til løse de oppgavene som står foran oss, sier Halvorsen til DinSide.

Hun sier det er spesielt tre grupper som må få større innpass i arbeidslivet: Innvandrere, funksjonshemmede og eldre.

- Vi vet at innvandrere, eller barn av innvandrere, er i mindre grad enn andre inne i arbeidslivet, sier Halvorsen, som sier tilgang til utdanning for denne gruppen, sammen med holdningsendringer, er viktig for å få gruppen inn i arbeidslivet.

Les også: Nå kan det bli kaos!