<b>Klager på tollvesenet: </b> Hamburg klagekor på plass foran frihavnen i byen. Foto: Frank Lÿsing
Klager på tollvesenet: Hamburg klagekor på plass foran frihavnen i byen. Foto: Frank LÿsingVis mer

De ekte klagekorene

Misfornøyd? Få med deg noen venner, still dere opp og syng det ut!

Det begynte som et kunststunt. De finske konseptkunstnerne Tellervo Kalleinen og Oliver Kochta-Kalleinen diskuterte den store energien som lå i folks klaging og misnøye. Også i det finske språket finnes uttrykket "klagekor", så det lå nært å forsøke å danne et ordentlig klagekor, et kor der folk bokstavelig talt sang ut sin misnøye.

I 2005 dannet de det første klagekoret, i samarbeid med Springhill Institute i Birmingham, byen som av noen er omtalt som "the arshole of England". De rekrutterte kordeltakere med løpesedler og plakater. Sammen utarbeidet de klagene, som komponisten Mike Hurley satte toner til. Selv om bare noen få av deltakerne faktisk kunne synge, avfødte prosjektet slageren "I want my money back".

Verdensomspennende bevegelse

Siden har Tellervo Kalleinen og Oliver Kochta-Kalleinen grunnlagt klagekor i en rekke byer over hele verden. Det er klagekor blant annet i Hamburg, St. Petersburg, Bodø, Jerusalem, Melbourne, Singapore, og Chicago. Etterhvert har det også sprunget opp klagekor spontant rundt i verden, og de finske kunstnerne har nå laget et nettsted som tjener som en sentral for bevegelsen:

ComplaintsChoir.org

Det ligger lenker til vidoer på siden. Vi anbefaler for eksempel det originale Birmingham-koret og det musikalsk mer ambisiøse Philadelphia-koret.

Start ditt eget klagekor!

Skal du starte ditt eget klagekor, og ønsker å gjøre det etter oppskriften til klagekorbevegelsen, bør du følge disse retningslinjene:

Artikkelen fortsetter under annonsen

  • Kormedlemmer rekrutteres blant genuint misfornøyde
  • Medlemmene behøver ikke å kunne synge
  • Kormedlemmenes egne klager danner utgangspunktet for sangene
  • Et "ekte" klagekor synger bare originalmateriale

Om klagekor ikke er noe for deg, er det fremdeles en åpning for soloartister i kategorien "vanlig klagesang". Her er klagesangen om hvordan United Airlines ødela gitaren til Dave Caroll (den tilfredsstiller også kravene til "smedevise").

Evnukksang for skattesnytere