Går du i baret i ferien? Ikke hvis du leser denne artikkelen. Foto: Svilen Mushkatov
Går du i baret i ferien? Ikke hvis du leser denne artikkelen. Foto: Svilen Mushkatov Vis mer

De dyreste brølerne du gjør i ferien

De er heldigvis lette å unngå.

Publisert
Sist oppdatert

Det nærmer seg ferietid, og kontoen din er full av blanke feriepengekroner du skal bruke på sydentur, solkrem, sangria og suvenirer.

Men pass på at du ikke går i fella rent økonomisk når du går inn i feriemodus.

Vi snakker ikke om hvordan du finner billigste ferietur eller kniper inn på pengebruken ved å kjøpe deg din egen parasol i stedet for å leie en i 14 dager (det er faktisk ganske smart å gjøre).

Nei, vi snakker om fire feller det er lett å gå i og som kan koste deg en god del:

Mobilsurfing

Make no mistake - det er grisedyrt å surfe på nettet med mobilen når du er i utlandet. Her er det veldig fort gjort å gå på en smell. Vær særlig obs på hva ungene sysler med, for regningen for en halvtimes surfemoro kan bli dyr, selv om du synes det var deilig med null forstyrrelser da du lå og døste i solsengen.

Det samme gjelder om du skal inn på Facebook og oppdatere statusen din for å fortelle alle hvor deilig du har det på ferie. Like deilig blir nemlig ikke mobilregningen som kommer når ferien er over.

Hvis du MÅ surfe på mobilen for å finne ut noe, så vær kjapp, og pass på å logge deg av etterpå. Som regel har jo hotellet en datamaskin du kan bruke til en mye rimeligere penge, eller du kan finne en internettkafé i nærheten.

Les mer og se priseksempler på hvor dyrt det faktisk er i denne artikkelen.

Kortbruk

Hvilke kort tar du med deg på ferie? Mange velger å bruke det vanlige bankkortet sitt, men det er ikke det lureste. Det er mye smartere å bruke et gebyrfritt kredittkort, altså et kort som ikke tar gebyr når du bruker det til varekjøp og minibankuttak i utlandet. Sjekk om kredittkortet du har er gebyrfritt. Er det ikke det, kan du søke om et som faktisk er det. Vi gjorde forøvrig en undersøkelse på dette med gebyrfrie kredittkort i fjor.

Pengeveksling

Er du en av dem som veksler penger før du reiser? Det er det ingen grunn til. I disse dager trenger du sjelden veldig mye kontanter når du er på ferie. Kort fungerer utmerket. Litt kontanter bør du selvsagt ha, men da er det best å bare ta ut dette i en minibank når du kommer frem. Aller best er det om du tar ut kontanter med et gebyrfritt kredittkort, som er omtalt over.

Husk forøvrig at de fleste banker tar et såkalt valutapåslag når du bruker kortet i utlandet. Vanligvis ligger dette påslaget på 1,75 prosent.

MERK! Skal du til Hellas kan det være greit å ha med kontanter. Dersom de usikre økonomiske tidene forsterker seg kan det gjøre at mange grekere får panikk og strømmer til bankene for å ta ut sparepengene sine. Resultatet kan bli at Hellas' minibanker går tomme for kontanter.

Les også: Ni råd om kortbruk i ferien

Betale i NOK

Mange steder blir du spurt om du vil betale i norske kroner eller den lokale valutaen når du skal betale med kort. For all del, si at du vil betale i lokal valuta. Det er så og si alltid slik at du får en dårligere kurs om du velger å betale i norske kroner.

Les mer om hvorfor valutaeksperter råder deg til IKKE å betale i norske kroner når du er i utlandet i denne artikkelen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer