<strong>IKKE VÆR SÅ SLØV:</strong> To millioner benyttet seg av leveringsfritaket i fjor. Det kan være skikkelig dumt. Foto: Per Ervland
IKKE VÆR SÅ SLØV: To millioner benyttet seg av leveringsfritaket i fjor. Det kan være skikkelig dumt. Foto: Per ErvlandVis mer

De dumme gjør ingenting

Er du for rask eller for treg, kan det svi. Her er alle selvangivelsestipsene du trenger nå.

Det er kun én dag igjen - fredag er siste frist. Og gjør du som over to millioner nordmenn gjorde i fjor, kan det til syvende og sist være deg selv du snyter for penger. Så mange benyttet leveringsfritaket - altså muligheten til å anse den ferdigutfylte selvangivelsen som den endelige, uten å sjekke eller sende den inn.

- Men leveringsfritaket bør ikke være en sovepute. Du må sjekke tallene selv om du ikke tror du må gjøre endringer, oppfordrer informasjonsdirektør i Skatteetaten, Lise Halvorsen.

Har du pin-kodepanikk

Stadig flere velger å levere på nett. Men da må du få logget deg inn. Finner du ikke igjen pin-kodene? Bestiller du nye nå rekker du ikke motta disse før leveringsfristen for selvangivelsen går ut. For å logge inn på Altinn er imidlertid ikke pin-kodene eneste løsning. Du kan benytte MinID og Buypass ID også. Kanskje du har spillkort fra Norsk tipping? Det er også mulig å bruke.

Her er alt du trenger å vite om innlogging på offentlige tjenester

Og til sist - får du panikk for at du mangler pin-koden, er det faktisk helt ok å levere på papir fortsatt. I fjor gjorde 400.000 skatteytere akkurat det.

De vanligste endringene

De vanligste postene å endre på, er de du bør sjekke først. Ifølge Skatteetaten er det gjeldspostene, lønnspostene, postene for reisefradrag, motorkjøretøy og poster knyttet til arbeid der du må bo utenfor hjemmet som endres eller føyes til oftest.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Leier du ut bolig, bør du også sjekke reglene for skatt av leieinntekt, og eier du bolig bør du se om det er aktuelt å prute på boligens ligningsverdi.

Har du barn, bør du også følge med om foreldrefradraget på minimum 7.000 kroner er på plass.

Mer om de vanligste endringene

Tidligere i april kom det også fram at hele 70 prosent av de som hadde muligheten, ikke valgte riktig skatteklasse. Mange går glipp av flere tusen kroner ved å lignes i feil skatteklasse. En datafeil hos Nav har også sørget for at flere tusen selvangivelser inneholder feil opplysninger om særfradrag.

Har du vært for sløv?

Er du en av de mange hundre tusen som allerede har levert, men oppdager at du har vært for rask i avtrekkeren. Frykt ikke - det er fortsatt mulig å endre selv om du har levert.

- På nett kan du endre så mange ganger du vil fram til fristens utløp, sier kommunikasjonsrådgiver Eva Karin Dahle Rabben i Skattedirektoratet til DinSide.

Og om du allerede har sendt inn på papir og finner ut at du har endringer senere, så kan du levere på nett eller eventuelt sende endringene gjennom posten.

Les også: Angre så mange ganger du vil

Skattebetalerforeningen har også gått ut og anbefalt deg å være litt frekk, altså føre opp fradrag du er usikker på. Her er en liste fradragsposter å se nærmere på.

Har du andre spørsmål? Muligens finner du svarene i referatet fra nettmøtet med advokat Gry Nilsen fra Skattebetalerforeningen.