De beste rådene - og verste fellene

Se hvordan du får mest ut av aksjene dine, og hvilke feller du bør passe deg for.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De beste rådene - og verste fellene

  1. 12 råd og feller


Drømmer om penger

Drømmer du om å gjøre store penger? Å vinne i lotto eller arve den rike onkelen i Amerika, er dessverre ikke noe en kan regne med. Vil du få formuen til å øke, er ditt sikreste kort smart og langsiktig sparing.

Kjedelig? Tja, det er det nok ikke hvis du faktisk blir millionær om 15 eller 20 år...

Sjekk hvordan du sparer i aksjer - og hvilke feller du bør unngå.

Ekspertråd

DinSide Økonomi har snakket med en rekke eksperter innen aksjesparing - for hva er de viktigste rådene dersom pengene dine skal yngle - og hva er de verste fellene du kan gå i?

- Det viktigste rådet jeg kan komme på for de som er nye på aksjemarkedet, er å tenke diversifikasjon. Altså å ikke putte alle pengene i en aksje, sier Ole Thoresen.

Tenk smart, om du vil spare i aksjer... Illustrasjonsfoto: Per Ervland.
Tenk smart, om du vil spare i aksjer... Illustrasjonsfoto: Per Ervland. Vis mer


Thoresen jobber som finansiell leder i KPMG i London, og har blant annet nylig skrevet boken Verdsettelse av aksjer.

- I tillegg er det viktig å være bevisst at det tar tid å investere, og søke informasjon. Man må kunne lese et årsregnskap, og være villig til å gjøre en jobb, ellers bør man holde seg unna enkeltaksjer, og heller spare i eksempelvis fond, formaner han.

Boken til Ole Thoresen handler i hovedsak om å verdsette aksjeselskaper, med det formål å finne frem til de selskapene som har de "billigste" aksjene.

- Det hele handler om å kjøpe billig. Og om hele tiden å være bevisst hva verdien er på de aksjene man eier, i forhold til hva de blir omsatt for på Børsen, avslutter han.

Hold deg unna

AKSJEHANDEL

Aksjehandel er for... (Avsluttet)
Bare noen få(35%) 148
Nesten alle(33%) 141
Alle(32%) 135
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.- Når det gjelder rådene knyttet til aksjekjøp, har jeg nok en del avvikende oppfatninger. For en del av rådene her går ut på at man bør følge med i aksjemarkedet, og gjøre egne analyser. Når vi amatører kjøper enkeltaksjer, må vi huske på at størstedelen av markedet er profesjonelle som jobber fulltid med aksjeanalyse, sier Lasse Ruud, direktør i Verdipapirfondenes Forening (VFF), og legger til:

- Jeg tror de færreste vanlige mennesker har nok kunnskap til å kunne danne seg kvalifiserte oppfatninger om enkeltaksjer. Dernest tror jeg de færreste av oss har nok tid til dette. Derfor er mitt råd at folk flest bør tegne andeler i aksjefond fremfor å kjøpe enkeltaksjer - ikke minst i tilknytning til utenlandske aksjer, sier han.

Dette blir jo dyrere, fordi det er høyere gebyrer knyttet til aksjefond enn til vanlig handel med aksjer.

- Ja, det er korrekt. Men en undersøkelse foretatt for et par år tilbake om svensker som handlet aksjer på egenhånd, viste at de i gjennomsnitt oppnådde en avkastning som var 8,5 prosentpoeng lavere enn aksjemarkedets verdiutvikling. Videre satt de som oftest med for få aksjer, slik at risikoen ble høy, og omsatte aksjene så hyppig at også kostnadene ble unødig høye, avslutter Lasse Ruud.

Sjekk de beste rådene - og hvilke feller du bør unngå

Vi har her tatt utgangspunkt i hvordan du best sparer i aksjer - men andre sparingsformer - for eksempel pengemarkedsfond, obligasjonsfond, aksjefond, boliginvesteringer eller bankinnskudd - kan selvsagt også gjøre deg rik.

Mer om sparing: