Privatøkonomi på nyåret

De beste økonomiske nyttårsforsettene

Et nytt år byr på nye muligheter, også når det gjelder hvordan du forvalter pengene dine.

FRISK START: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl anbefaler deg å starte 2018 med å sette deg noen konkrete mål for din personlige økonomi. Foto: Stig B. Fiksdal.
FRISK START: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl anbefaler deg å starte 2018 med å sette deg noen konkrete mål for din personlige økonomi. Foto: Stig B. Fiksdal. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå som 2017 nærmer seg slutter, har du en gyllen mulighet til å rydde opp i økonomien din.

En undersøkelse gjennomført av Respons analyse for DNB, viser at 53 prosent av respondentene sier de ønsker å spare mer i 2018, som er en økning på fem prosentpoeng.

- Når du setter deg konkrete mål blir det også enklere å vite hvordan du skal investere pengene dine, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

Derfor anbefaler hun deg å sette noen økonomiske nyttårsforsett.

Rydd opp i romjulen

Elisabeth Realfsen, redaktør og daglig leder i Finansportalen, er enig i at det nye året er en mulighet til å fjerne dårlige vaner fra ditt personlige regnskap.

- Jeg tror de fleste kan bruke romjulen til å få vekk utgiftsposter som bare er «penger ut av vinduet», sier Realfsen.

Elisabeth Realfsen, redaktør og daglig leder i Finansportalen. Foto: Ole Walter Jacobsen.
Elisabeth Realfsen, redaktør og daglig leder i Finansportalen. Foto: Ole Walter Jacobsen. Vis mer

Hun anbefaler deg å starte med å sjekke utbetalingene dine i nettbanken gjennom 2017, og bruke disse til å lage en liste over de utgiftene du kan kutte uten at du merker noen forandring.

Medlemskap, abonnement og forsikringer du ikke trenger, kan du avslutte, foreslår Realfsen.

Du kan bruke Finansportalen til å undersøke om du har konkurransedyktige priser på lån og forsikringer.

Husk også at du har rett til å prute på boliglånsrenten din.

Investér pengene dine riktig

Når du har ryddet opp i den «gamle» økonomien din, er det på tide å tenke over hvordan du skal investere pengene dine i 2018.

- Jeg anbefaler å spre investeringene, for å få flere ben å stå på. Da øker du også muligheten for å få bedre avkastning på pengene dine, sier Sandmæl i DNB.

Kortsiktige penger bør lagres trykt, som i bank eller rentefond, mens penger du ikke skal bruke før om flere år, kan settes i enkeltaksjer, kombinasjons- eller aksjefond, ifølge forbrukerøkonomen.

Aktuell aksjesparing

Det nye produktet fra finansbransjen i 2018 heter Aksjesparekonto (ASK). Med en slik sparekonto kan du kjøpe og selge aksjer uten at det utløses skatt på gevinsten, ifølge Finansportalen.

- ASK er en fin mulighet for småsparere som sitter med fond de ikke flytter i dag, da dette vil utløse gevinstskatt, sier Realfsen.

Hun råder deg til å bruke det nye året til å finne en ASK-leverandør med et godt og bredt utvalg av investeringsmuligheter, som bør inkludere indeksfond.

Når du har bestemt deg, flytter du fondsandelene dit, fortsetter Realfsen. Deretter bør du vurdere å flytte dine aktivt forvaltede fond til indeksfond, som har lavere gebyr og sannsynligvis høyere nettoavkastning.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!