Luxemburg er visstnok det beste landet å få sparken i, i hvert fall om vi skal tro den amerikanske nettsiden CNBS.com Foto: Per Ervland
Luxemburg er visstnok det beste landet å få sparken i, i hvert fall om vi skal tro den amerikanske nettsiden CNBS.com Foto: Per ErvlandVis mer

De beste landene å få sparken i

Selvfølgelig er det ikke gøy å få sparken. Men i enkelte land er overgangen til arbeidsledighet lettere enn andre steder.

Det amerikanske nettstedet CNBC.com har kommet opp med en liste over hvilke ti land i verden det er best å få sparken i. Selvfølgelig er det ikke særlig gøy å miste jobben, men i enkelte land tilbudet til ferske arbeidsledige bedre enn andre steder.

Mange vil nok stusse over at Norge ikke er blant landene får plass på listen. Norge har jo relativt gode rettigheter for personer som har mistet jobben sin, men dette er altså ikke tatt med i den amerikanske finansgigantens oversikt.

Listen er basert på informasjon og tallmateriale fra Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling, OECD.

Her er det best

Luxemburg er landet som kommer best ut av undersøkelsen. Nettstedet legger vekt på at de arbeidsledige i miniputtlandet tjener i snitt 84,2 prosent av deres tidligere lønn, samt en rekke andre goder og ordninger for personer uten arbeid.

Portugal og Latvia ender opp på henholdsvis sølv- og bronsjeplass. I begge landene skal arbeidsledige 83,4 prosent av tidligere lønn. Portugal tar hjem andreplassen fordi arbeidsgivere er påkrevd å betale de ansatte tre måneders lønn ved oppsigelse, dersom de har jobbet der i mer enn ni måneder.

Danmark er eneste av de skandinaviske landene på listen. Våre gode naboer får betalt 72,1 prosent av opprinnelig lønn, dersom de får sparken. Husholdninger med lav inntekt kan ha rett på inntil 93 prosent av tidligere inntekt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er listen over hvilke land som tilbyr de beste rettighetene for personer som har mistet jobben, ifølge CNBC.com:
1. Luxemburg
2. Portugal
3. Latvia
4. Sveits
5. Frankrike
6. Slovenia
7. Nederland
8. Danmark
9. Tyskland
10. Island

Bedre arbeidsmarked i Norge

Mange mistet jobben både i Norge og utlandet under finanskrisen som herjet som verst for ett til to år siden. I Norge økte arbeidsledigheten kraftig, men har likevel ligget på et svært lavt nivå sammenliknet med land det er fornuftig å sammenlikne seg med.

Nye tall fra Arbeids- og velferdsforvaltningen, Nav, viser at trenden har snudd for alvor, og at arbeidsledigheten er på vei ned igjen.

Justerer for normale sesongsvingninger, har antallet arbeidsledige blir redusert med 1.200 personer, eller 2,7 prosent. Fortsatt er 69.900 personer registrert arbeidsledige hos Nav.

Inspirasjon til ny jobb

Trenger du inspirasjon til jakten etter ny jobb? Sjekk hva som var de ti mest ettertraktede jobbene som ti år siden. Tro det eller ei, men DinSides lesere synes webdesign og disc jockey var supertrendy yrker i år 2000.

Naturlig nok har mye skjedd på ti år, og det er helt andre yrker folk drømmer om nå til dags. En undersøkelse gjort i det svenske arbeidsmarkedet avslører hvilke ti yrker som er mest populære i 2010. Ingeniør og entreprenør topper listen, men gjetter du hvilke andre yrker som er populære?

Vil du komme deg inn i arbeidslivet så fort som mulig, er det nok lurt å jakte der det er mest å velge mellom. Sjekk ut Navs toppliste over hvor det er flest ledige stillinger nå.