Med dette elektriske øyet kan blinde få synet tilbake. Foto: Shawn Kelly/MIT
Med dette elektriske øyet kan blinde få synet tilbake. Foto: Shawn Kelly/MITVis mer

De beste helseoppfinnelsene i 2009

Vi trodde de var utenkelige for bare ett år siden.

Det har vært mange gjennombrudd i helseforskningen det siste året, og mange av de nye oppfinnelsene er fortsatt under utvikling.

Det er ingen tvil om hva den mest høyprofilerte helsekrisen i 2009 har vært. Svineinfluensaen, som ifølge WHO hittil har krevd 10.000 liv, skapte mye (til dels ubegrunnet) frykt og preget avisenes forsider i månedsvis, og er i aller høyeste grad fortsatt nærværende.

Les også: Slik pleier du en influensasyk

Svineinfluensavaksinen må, på samme måte som sykdommen i seg selv var den mest profilerte i 2009, kunne sies å være det største helsegjennombruddet i året som gikk.

Men dette var ikke den eneste viktige helseoppfinnelsen som kom i 2009. I år har det kommet nyvinninger som vi trodde at var utenkelige for bare ett år siden, eller som vi i hvert fall ikke trodde at ville bli virkelighet på mange år ennå. CNN har derfor satt opp en liste over de ti mest imponerende helseoppfinnelsene i året som har gått, og som vil kunne være til nytte for mennesker over hele verden.

1. Svineinfluensavaksinen

Som nevnt må vaksinen mot svineinfluensa kunne sies å ha vært det aller viktigste helsegjennombruddet i 2009. Vaksinen ble nemlig utviklet i rekordfart: det tok bare fem måneder fra det første utbruddet av det smittsomme viruset i Mexico i slutten av mars til de første vellykkede kliniske studiene av vaksinen var ferdige i midten av august.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har blitt laget mange ulike versjoner av vaksinen, men alle inneholder enten et inaktivt influensavirus eller et svekket levende virus som ikke kan forårsake influensa. Førstnevnte blir satt med sprøyte, mens sistnevnte blir gitt som nesespray. Begge vaksinene blir produsert ved å dyrke fram viruset i kyllingegg, og de første leveringene startet i november.

Les også: Én vaksinedose er nok

2. Det elektriske øyet

Med dette elektriske øyet kan blinde få synet tilbake. Foto: Shawn Kelly/MIT
Med dette elektriske øyet kan blinde få synet tilbake. Foto: Shawn Kelly/MIT Vis mer


Forskere ved MIT (The Massachusetts Institute of Technology) arbeider med å utvikle en mikrochip som kan hjelpe blinde mennesker med å få synet delvis tilbake igjen. ”Det elektriske øyet” kan ikke gjenopprette synet fullstendig, men mennesker som i dag er blinde vil kunne gjenkjenne ansikter, se skygger og manøvrere seg gjennom et rom eller en gate uten hjelp.

Chipen vil bli festet på pasientens øyeeple. Vedkommende må ha på seg et par briller som er utstyrt med et lite kamera som kan overføre bilder direkte til chipen, og som igjen sender bildene videre til hjernen.

Innledende forsøk med grisunger har ifølge forskerne gitt positive resultater, og de håper å kunne begynne med forsøk med mennesker i løpet av de to neste årene.

Les også: Sjekk øynene årlig

3. Det lyriske høreapparatet

Forskere har utviklet en ny type høreapparater hvor man slipper ulemper som lite batteri, overforsterkede lyder eller det å måtte ta det ut før man går i dusjen eller legger seg. ”The Lyric”, som er laget av det amerikanske selskapet InSound Medical, blir skjult dypt inne i ørekanalen, fire millimeter fra trommehinnen, og man slipper dermed kirurgi og risikoen det innebærer.

Man trenger ikke å ta av seg høreapparatet noen gang, men det må skiftes ut (ved hjelp av en magnet) tre-fire ganger i året. I skrivende stund bruker 3500 personer The Lyric, og de blir stadig flere.

Les også: Pyser har annerledes hørsel

4. Trebein

Italienske forskere har utviklet en ny teknikk for å reparere brukne bein, da de har funnet ut at visse typer tre, som for eksempel rød eik, har en svampaktig tekstur som minner veldig mye om bein. Leger planlegger derfor å bruke små bruddstykker av tre for å stimulere kroppens egen reparasjonsprosess.

- Kroppen kan utvikle nye bein selv, men blodkarene trenger noe de kan feste seg til, sier Anna Tampieri, som leder prosjektet ved L’Istituto di Scienza e Tecnologia dei Materiali Ceramici i Italia.

Tampieri har allerede utført vellykkede forsøk på sauer, og håper å begynne med forsøk på mennesker i nærmeste framtid.

Les også: Vi er verdensmestre i bruddskader

5. TMS-terapi

I denne maskinen kan tungsinnede bli kvitt depresjonen sin. Foto: Neuronetics
I denne maskinen kan tungsinnede bli kvitt depresjonen sin. Foto: Neuronetics Vis mer


En elektromagnetisk hjelm kan hjelpe millioner av deprimerte mennesker som ikke har nytte av antidepressiva. ”The NeuroStar Transcranial Magnetic Stimulation Therapy System” sender pulserende magnetiske felt inn i en pasients prefrontale hjernebark, som er den delen av hjernen som styrer humøret. Dette stimulerer nevroner til å produsere humørstimulerende kjemikalier.

Etter 30 daglige sesjoner à 40 minutter opplevde halvparten av pasientene i en klinisk studie ifølge Neuronetics, som produserer TMS, å ha betydelig færre symptomer, og en tredjedel ble helt friske. Siden midten av 2009 har den nye behandlingsformen blitt tilgjengelig i hele 31 amerikanske stater.

Les også: Selv treåringer kan ha kronisk depresjon

6. Antivirale munnbind

Etter SARS- og fugleinfluensautbruddene i 2003 brukte det Hong Kong-baserte bioteknologiselskapet Filigent seks år og 60 millioner kroner på å utvikle det antivirale munnbindet BioMask, noe som må kalles god timing sett i lys av svineinfluensaepidemien vi fikk i 2009.

I motsetning til andre munnbind fanger og nøytraliserer det nye munnbindet farlige, sykdomsfremkallende mikroorganismer og kjemikalier i lufta, slik at de blir drept eller inaktivert før de kan trenge inn i kroppen.

Les også: Er det vits å bruke munnbind?

7. Antimikrobiell maling

Ifølge forskere ved The University of South Dakota kan du snart få veggmaling som beskytter deg mot farlige bakterier. Forskerne har nemlig laget et bakteriedrepende molekyl som kan tilsettes maling og tøy, slik at det får antimikrobielle egenskaper.

Det blekemiddelaktige stoffet, som kalles N-halamine Cl-TMPM, kan også bekjempe de resistente bakteriene som finnes på sykehus og som årlig sies å ta livet av 80.000 mennesker i USA alene.

Den antimikrobielle substansen varer i over ett år, men den må vaskes hver eller annenhver uke. Forskningsleder Yuyu San er for øyeblikket i forhandlinger om partnerskap med kommersielle malingsprodusenter.

Les også: Malingen som blokkerer trådløse signaler

8. Elektroniske stetoskop

Nyvinnende elektronisk stetoskop ble kåret til årets oppfinnelse i Popular Science. Foto: 3M
Nyvinnende elektronisk stetoskop ble kåret til årets oppfinnelse i Popular Science. Foto: 3M Vis mer


Legenes stetoskoper har ikke forandret seg mye de siste tiårene, men nå har det medisinske selskapet 3M utviklet et helt nytt stetoskop med navnet Littmann Electronic Stethoscope modell 3200, som bruker Bluetooth-teknologi til å overføre informasjon til en datamaskin. Stetoskopet overfører lyder fra både hjerte, lunger og andre kroppsdeler til en programvare (Zargis Cardioscan) som kan gjøre flere og mer dyptgående analyser.

Det nye stetoskopet ble kåret til årets oppfinnelse av Popular Science i november.

Les også: Her er bluetooth-burkaen

9. Jaipur-kne

En gruppe ingeniørstudenter ved Stanford University har konstruert det som er den rimeligste kneprotesen i verden, med en pris på bare 120 kroner. Det såkalte Jaipur-kneet imiterer naturlige leddbevegelser, og brukes allerede av 300 mennesker i India.

På markedet i dag finnes blant annet de populære, men dyre titanprotesene, som koster mellom 60.000 og 600.000 kroner. Forskningstemaet håper å kunne produsere 100.000 kneproteser i løpet av de neste tre årene, og kanskje til og med gjøre dem enda billigere.

Når det er sagt – det ble nylig debatt da et annet universitet, LeTourneau i Texas, hevdet at de hadde jobbet med det samme produktet i årevis.

Les også: Dette kan stoppe aldersklokka på 50 år

10. Varm organtransport

Inntil nylig ble organer som skulle transplanteres brakt til pasienten i all hast i en fryser. Men etter fem timer i en fryser har organet vanligvis forfalt så mye at det ikke kan brukes lenger. Denne tidsrammen legger enormt mye press på at både legen og pasienten er klare så snart organet er det.

Nå har en maskin som holder organet varmt i stedet for kaldt og konstant tilfører det blod, oksygen og næringsstoffer utvidet tidsrammen til tolv timer. Det såkalte ”Organ Care System” er utviklet av TransMedics, og har til og med gjort det mulig å transplantere organer fra andre land, som for eksempel tidligere i år, da et hjerte ble sendt fra Tyskland til Hellas i hui og hast.

Maskinen er i skrivende stund på markedet for hjertetransplantasjoner, og TransMedics har i 2009 også utviklet en lignende maskin for lunger.

Les også: Vi donerer ikke