Man bør nok ta det meste av informasjonen man finner på blogger rundt omkring på nettet med en klype salt - men heldigvis finnes det også et knippe pålitelige blogger. Foto: colourbox.com
Man bør nok ta det meste av informasjonen man finner på blogger rundt omkring på nettet med en klype salt - men heldigvis finnes det også et knippe pålitelige blogger. Foto: colourbox.comVis mer

De beste helsebloggene

Helseinfo i spennende innpakning.

Enten du er en renspikka helsefrik eller du bare er sånn middels interessert i helse, er sannsynligheten stor for at nettet er en av dine hovedkilder til helseinformasjon. Men innpakningen til myndighetens helsenettsteder er gjerne lite fristende, og det er ikke godt å vite om du egentlig kan du stole på det du finner andre steder. Eller?

Det trenger ikke å stemme helt. Forbes.com har nemlig funnet fram til noen amerikanske helseblogger som både er pålitelige og god lesning.

Les mer: Dette er blogging

- Bloggere kan si hva som helst

Nettstedet Get Better Health består av et nettverk av bloggere som dekker en rekke ulike temaer. Bare helsefagfolk som har samtykket til et strengt etisk regelverk får lov til å blogge på nettstedet.

Grunnlegger og administrerende direktør Val Jones er generelt skeptisk til helseblogger.

- Bloggere kan jo si hva som helst, da de som leser bloggene ikke har kunnskap nok til å kunne vite hva som er sant og hva som ikke er det, sier hun til Forbes.com.

Men selv om mange blogger kommer med heller tvilsomme helsetips, finnes det også helseblogger som man kan stole på – man må bare vite om dem.

Les også: De kuleste søkemotorene

Hva slags informasjon trenger du?

Siden helse er et stort og omfattende tema som kan dreie seg om alt fra politikk og forskning til forbrukernyheter og teknologi, kan det være verdt å tenke over hva slags informasjon du egentlig trenger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En diabetiker kan for eksempel ha mye nytte av Diabetes Mine, som er en pasientdrevet blogg som diskuterer temaer som hvordan man håndterer den nye diagnosen og hvordan man kan få et best mulig lege-pasient-forhold.

Hvis du er interessert i personlig helse, kan kanskje Get Better Health eller Well, som er skrevet av en journalist i The New York Times, være noe for deg. Begge disse nettstedene skriver om helsenyheter, samtidig som de sørger for å sette pågående diskusjoner om temaer som ernæring, trening og kroniske sykdommer i kontekst.

Hvis du imidlertid synes at en leges perspektiv er mer spennende, finnes det en rekke leger som både blogger og tar i mot pasienter, som for eksempel dr. Kevin Pho.

- En troverdig blogger kan være en fantastisk kilde til viktig helseinformasjon, sier Pho til Forbes.com.

Les også: Internett kan ha svaret

Pho har ett tips til deg som er usikker på om du kan ha tiltro til en blogg eller ei: sjekk om personen bak bloggen er sertifisert. Hvis en blogger er lege, bør du med andre ord passe på at han er autorisert.

Bloggende pasienter er mer troverdige hvis de blir sitert av andre pålitelige kilder og/eller har skrevet mye om et tema. Forfatteren av DiabetesMine har for eksempel skrevet en bok om diabetes sammen med en diabetesekspert.

Anbefalte blogger

Her noen blogger det ifølge Forbes.com kan være verdt å ta en kikk på hvis du er interessert i helse:

Personlig helse

 • Get Better Health: En rekke helsefagfolk diskuterer alt fra vaksiner til forsikringer.
 • Well: The New York Times er innehaver av denne bloggen, som dekker en rekke temaer med fokus på forbrukere og personlig helse.
 • Dr. Alan Greene: Denne bloggen blir drevet av en barnelege, og tilbyr daglige bloggposter om ulike temaer, i tillegg til for eksempel diskusjonsforum for foreldre og en wikibasert side med barnesykdommer.
 • Les også: Vi blir eksperter på egen helse

  Pasientblogger

 • DiabetesMine: En blogg som ser sykdommen fra pasientens perspektiv.
 • Association of Cancer Online Resources: Dette er egentlig ingen blogg, men et nettsted hvor man kan få informasjon om kreft fra pasientenes ståsted.
 • Colorectal Cancer Coalition: Denne bloggen gjør den nyeste forskningen på tarmkreft mer forståelig for pasienter.
 • Legeblogger

 • Dr. Kevin Pho
 • Dr. Robert M. Centor
 • Health Care Renewal
 • Helse 2.0 – mer enn en helseblogg

 • The Health Care Blog
 • Found in Cache
 • Les også: Verdt å vite om Web 2.0