Lønnslippen du får hver måned er ikke det eneste en arbeidsplass gir deg. God pensjonsordning, fri utdannelse og fleksibel arbeidstid kan også komme godt med. Foto: KIM JANSSON/PER ERVLAND
Lønnslippen du får hver måned er ikke det eneste en arbeidsplass gir deg. God pensjonsordning, fri utdannelse og fleksibel arbeidstid kan også komme godt med. Foto: KIM JANSSON/PER ERVLANDVis mer

De beste frynsegodene

Frynsegoder er viktig - og noen av dem er bedre enn andre.

Økonomiske goder fra arbeidsgiveren begrenser seg ikke nødvendigvis til lønn. Enkelte arbeidsplasser disker også opp med en solid dose frynsegoder, som er til for å gjøre de ansatte glade.

Fri telefon, avisabonnement og rabattert trening er eksempler på typiske frynsegoder. Men de aller viktigste for lommeboken er de som på papiret kanskje er de kjedeligste.

LES OGSÅ: Enkelte får særdeles gode frynsegoder

Godene du bør merke deg

Skattebetalerforeningen mener at blant de vanligste frynsegodene er det spesielt to goder som kan utgjøre en stor forskjell for økonomien.

Gry Nilsen, Skattebetalerforeningen Foto: Bo Mathisen Vis mer


- Før du vurderer et nytt jobbtilbud, ville jeg startet med å sjekke pensjonsordningen, sier Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen.

- Folk er kanskje ikke så engasjerte i pensjon, men pengemessig er det veldig, veldig viktig, sier Nilsen.

Pensjonsordning er et lovpålagt tilbud, men det kan være store forskjeller mellom hvilke pakker og avtaler de forskjellige bedriftene har. Skattebetalerforeningen anbefaler derfor at du setter deg inn i den aktuelle bedriftens ordning. Kanskje de tilbyr en bedre ordning enn hva du minimum har krav på?

- Nesten galskap

Et annen viktig frynsegode er fri utdanning, det vil si at arbeidsgiveren betaler for relevant utdanning.

- Det er altfor lite brukt. Det er fremdeles mange som tar videreutdannelse og dekker dette selv. Det er jo nesten galskap, med tanke på hvor gunstig det er skattemessig, sier Nilsen.

Utdanning finansiert av arbeidgiveren er i utgangspunktet skattepliktig, men ingen regler uten unntak, som det så fint heter. Eksempelvis vil utdannelse som gir kompetanse til bruk i arbeid hos din nåværende arbeidsgiver, ikke være skattepliktig.

Les mer om skattefritakene på Skattebetalerforeningens nettsider.

PwC: De elleve viktigste godene

Skatterådgiver Erling Bye i advokatfirmaet PwC er enig med Skattebetalerforeningen om at utdanning er en særdeles viktig frynsegode.

Bye har satt sammen en liste over de elleve mest lukrative frynsegodene for bedrifter og arbeidstakere, basert på tre viktige prinsipper: Frynsegodene bør gi skattemessige fordeler, det bør bidra til trivsel og motivasjon på jobb, og det er også en fordel om det skaper samhold i bedriften.

Ut fra disse holdepunktene har han kommet med følgende elleve viktige goder:

- Fleksibilitet
- Utdanning
- Treningstilbud
- Firmatur
- Barnehage
- Aksjer/opsjoner
- Forlenget tjenestereise
- Firmabil
- Avis
- HMS-frynsegodene (for eksempel gaver, kantine, firmahytte et cetera)
- Losji ved pendling, og flytteutgifter

De vanligste

PwC nevner fleksibilitet som et av de viktigste frynsegodene du kan få. Fleksibel arbeidstid, tilbud om hjemmekontor og liknende kan være med på å få fornøyde ansatte, så vel som fornøyde sjefer.

Fleksibilitet er også et av de vanligste frynsegodene som norske bedrifter serverer sine ansatte, ifølge en undersøkelse gjort av HR Norge og Hay Group (2008). Undersøkelsen viste at fleksibel arbeidstid var det nest vanligste frynsegodet etter gruppelivsforsikring.

Bedriftshelsetjeneste, hjemmekontor og frukt på arbeidsplassen var også vanlige goder på norske arbeidsplasser.