<b>BILLIG ER BEST:</b> JC's billigmerke Crocker vinner kvalitetstesten, mens testens dyreste er dårligst. Det er svenske Testfakta som står bak testen av åtte dongeribukser/jeans. <i>Dette er et illustrasjonsfoto.</i> Foto: PHOTOPQR/LE REPUBLICAIN LORRAI
BILLIG ER BEST: JC's billigmerke Crocker vinner kvalitetstesten, mens testens dyreste er dårligst. Det er svenske Testfakta som står bak testen av åtte dongeribukser/jeans. Dette er et illustrasjonsfoto. Foto: PHOTOPQR/LE REPUBLICAIN LORRAIVis mer

De beste dongeribuksene

De dyreste dongeribuksene er dårligst, mens billig er best.

Testfakta har testet kvaliteten på dongeribukser. Testens dyreste er dårligst, og de billigste er best. Ingen vits i å legge masse penger i dyre jeans, altså, i alle fall ikke når det kommer til kvalitet!

Du har to års reklamasjonsrett på klær!

Test av vaskede dongeribukser

Det er det svanske magasinet Testfakta som har leid inn laboratoriet Swerea IVF til å teste jeans - eller dongeribukser. De har testet åtte par vaskede jeans på det svenske markedet - som du også finner på det norske markedet.

Ifølge Testfakta, viser testresultatene at kvaliteten på dongeribuksene generelt er høy, men at et av de billigere merkene klarer seg best.

Kleskjede med komplimentgaranti på klær. Vi har sjekket om garantien blir fulgt.

I klasse med arbeidsklær

De har testet vaskede dongeribukser, som altså allerede før du kjøper dem i butikken er utsatt for både vask og ulike slitasje-behandlinger - som man skulle tro ville gjøre dem mindre motstandsdyktige mot videre slitasje.

Testlederen som har gjennomført testen, Ann Stare, sier imidlertid til Testfata at hun hadde forventet seg et mye svakere resultat. Nesten alle buksene klarte seg nemlig så bra i slitasjetesten at de er i klasse med arbeidsklær.

Kan du droppe vasken? Ja, i alle fall om du tenker på helsa ...

Artikkelen fortsetter under annonsen

Billig er best: Testvinner er Crocker

Selv om det ikke går hull på plaggene etter slitasjetestene, er det ifølge testen forskjell på hvor mye farge og materialer er slitt. H&M, Acne, Levi's og Dressmann-buksene er de dårligste med tanke på dette.

JC's billigmerke Crocker er den som utpekes til best i den svenske testen: Den holder bra på fargen og har størst rivestyrke. I rivestyrke er Crocker dobbelt så sterke som Acne - som er testens dyreste par jeans. Crocker er blant de billigste merkene i testen, i samme prissjikt som H&M og Dressmann.

Les hele testen hos Testfakta.se

Hva gjør du om buksa revner?

Det er generelt god kvalitet på dongeribuksene i testen, men hva gjør du dersom buksa revner etter et år, eller glidelåsen blir ødelagt?

Ifølge en uhøytidelig spørreundersøkelse på DinSide, er vi skikkelig dårlige til å klage på klær. 36 prosent av DinSides lesere sa i 2008 at de aldri klager på klær, men kaster dem i søpla, og 30 prosent sa at de klager noen ganger - om de husker det. Kun 22 prosent sa at de klager, mens 13 prosent heller finner frem nål og tråd og fikser det selv!

Nå er det faktisk slik at du kan reklamere på ødelagte klær i inntil to år etter kjøpsdato. Spørsmålene du bør stille deg før du klager, er om reklamasjonsfristen er gått ut, og om varen er dårligere enn forventet.

Da DinSide sjekket kunnskapene om reklamasjonsretten på klær i norske butikker, fikk vi blant annet dette til svar:

– Det er meningen at sko og klær skal vare i to år, men hvis du har brukt joggeskoene dine som bremsekloss, da gjelder ikke reklamasjonsretten din.