De beste brettspillene

Dette er årets vinnerspill!

- Brettspill er fantastisk som sosial underholdning, rett og slett. Ryktene sier dessuten at brettspill kan bli årets julegave, men en økning i salget på 5-7 prosent, ifølge Remo Rehder, daglig leder og gründer i Brettspillguiden.

Rehder er mannen som mener brettspill er mer populært enn dataspill.

- Brettspill er lik masse moro! Det som er flott med brettspill er hovedsaklig to ting: Det er noe å bryne huet på, og det er en sosial aktivitet, sier Rehder.

Årets brettspill er kåret av Brettspillguiden. I tre kategorier: Selskapsspill, familiespill og barnespill. Du kan lese om vinnerne og hvor mange poeng de høstet, lenger ned i artikkelen.

Brettspillguiden har et solid system for brettspilltesting, og har testet utallige eksemplarer i løpet av de siste årene. Nederst i artikkelen finner du kriteriene Brettspillguiden bruker når de vurderer spill. Les flere spillanmeldelser på Brettspillguidens hjemmeside

- Vi er et forbrukernettsted, uavhengig av bransje og inntekt. Vi er fire par som står bak, og vurderer spill fortløpende, slik at folk kan finne rett spill, sier Rehder.

Rehder og gjengen antar at de har vurdert 450 brettspill de siste årene.

Ubongo (utgiver Vennerød Forlag)- Årets familiespill

78 av 100 poeng
Om å gjøre å rope "Ubongo" først for å flytte brikken sin mot mål. For å gjøre det må du pusle riktig. Alle har et brett og tolv puslebiter som skal plasseres korrekt når timeglasset snus. Brettspillguiden beskriver spillet som "en koselig hjernebryter".

Artikkelen fortsetter under annonsen

 Foto: Vennerød Forlag
Foto: Vennerød Forlag Vis mer


Remo: Ubongo er et av de sjeldne spillene son en må ha i enhver spillsamling. Mest sannsynlig et av de sikreste kjøpene for familien de siste årene – løp og kjøp!

Kathrine: Å pusle og samle steiner er ikke akkurat det man tenker på når man vil sette seg ned med et godt spill. Men Ubongo klarer faktisk å være underholdende og spennende allikevel.

Hege: Det er pent pakket inn, og passe hektisk til at det engasjerer. Hjernevirksomheten går med til puslingen, det øvrige gir seg selv.

Tore: Jeg antar at dette er et såkalt "lutefiskspill", enten liker man det eller så hater man det.

A-Å (utgiver Tactic)- Årets selskapsspill

82 av 100 poeng
Hurtighet, innsikt og kunnskap er gode forutsetninger for suksess i dette spillet. "I spillet dekkes bokstavene på bokstavbrettet med dekknapper som tilsvarer de første bokstavene i de riktige svarene."

De beste brettspillene


Tore: For alle elskere av ordspill, kryssord og lignende er A til Å et morsomt og utfordrende spill! Men du må tåle press.

Hege: Av og til kommer det ideer så enkle men allikevel så gode at man nesten må applaudere.

Kathrine: Frustrasjonsnivået er på topp når de forløsende ordene dukker opp i hjernen akkurat når tiden er ute. Et absolutt godt spill.

Remo: I forhold til forrige utgave har jeg kun lagt til et par poeng for bedre regler og flere oppgaver.

Roqfort (utgiver Enigma)- Årets barnespill

81 av 100 poeng
Poenget er å samle fire forskjellige oster i et tredimensjonalt slott. Spillerne er logisk nok mus som samler ost, og underveis må de blant annet unngå å feller og fangehull.

De beste brettspillene


Tore: Dette er kult på flere nivåer, bokstavlig talt! Kul design og veldig morsom dynamikk!

Hege: Her må man passe seg for fangehull og endringer utført av dine motspillere. Burg Appenzel fenget umiddelbart og måte å spille på skiller seg ut fra det meste annet jeg har spilt.

Remo: Dette er faktisk et barnespill alle burde ha i hylla, uansett om man har barn eller ikke; det kommer sikkert noen barn innom ved et tidspunkt. Men, la det ikke være usagt; dette er ikke et spill du gir barna og tror de kan holde på med for seg selv.

Kathrine: Etter et par runder forstår alle, også de voksne(!) hva de skal gjøre og da syntes barna det var underholdene.

Brettspillguidens kriterier
ParameterBeskrivelsePoengVekting
EstetikkDesign, kvalitet, stil1 til 10x1
TematikkSpennende, interessant, annerledes1 til 10x1
ReglerPedagogikk, klarhet, fullendthet1 til 10x1
OriginalitetKonsept, struktur, kreativt1 til 10x1
SpilldynamikkFungerende, variasjon, tempo, interaktivitet1 til 10x2
SpillegledeIntensitet, utfordrende, oppspillende1 til 10x2
SpillverdiGjenspillbarhet, levetid,1 til 10x2
TotaltMaks totalsum100 
Vi anser Brettspillguidens poengkriterier som både relevante og nøyaktige.