De beste boblene

Lørdag er en av årets store champagnedager. Hvilke sprudlende skal du velge? Vi gir deg svaret.

Bloop...

- Det var en jomfrus sukk!

Geir Hagbarth Andresen har akkurat vridd bunnen på en oppkledd champagneflaske.

- Det er slik den åpnes korrekt. Du skal holde korken stille og vri flasken til den kommer med et lite popp, forklarer han uten å søle en dråpe.

Geir Hagbarth Andresen kan fortelle at en god champagne ofte skiller seg fra andre musserende med rikelig av friske og små bobler, samt en "nøttete" ettersmak.
Geir Hagbarth Andresen kan fortelle at en god champagne ofte skiller seg fra andre musserende med rikelig av friske og små bobler, samt en "nøttete" ettersmak. Vis mer


Andresen er daglig leder og eier av bar og restaurant Champagneria i Frognerveien, og naturlig nok ekspert på champagne.

På bordene rundt står 17 flasker av edle og ikke fullt så edle dråper som skal prøvesmakes av DinSides folkelige testpanel. Flaskene er hentet ut av Vinmonopolets assortiment, og består av både champagner og musserende vin. Listen er satt sammen med tips fra Bagatelles vinkelner Robert Lie og Vinmonopolet.

Merkevaren champagne

For ikke å gjenkjenne etiketter og merker, blir testen utfør blindt. Champagner og musserende blir testet sammen, men likevel delt opp i to kategorier resultatmessig. Grunnen er følgende:

- Champagne er en god del dyrere på grunn av restriksjonene rundt merkenavnet og hvor mye som produseres av den i det franske distriktet Champagne. Til å lage champagne bruker man kun tre druesorter, mens i cava og andre musserende viner brukes mange forskjellige druetyper.

Jordsmonnet i Champagne er også bedre egnet for produksjon av sprudlende, samtidig som prosessen bak champagneproduksjon er mye mer nøysom. Mye blir gjort for hånd, samtidig som all champagne lagres minst 12 måneder på fat før den selges.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Merkenavnet er også sterkt, samtidig som tilbud og etterspørsel gjør at man kan ta en høyere pris for champagne enn andre musserende, sier Andresen

Resultatene er kun basert på smak - ikke pris eller flaskedesign

Her er resultatene:

Champagner

De beste boblene


Taralant Brut Zero
Testens svakeste av champagnene.
Vinmonopolet sier: Middels dyp strågul. Tiltalende og ren fruktighet preget av eple og sitron, innslag av kjeks og mineraler.

Kommentarer fra panelet: Litt for sur og stram i smaken. Ganske fyldig, men særpreget ettersmak som ikke passer alle.

De beste boblene


Pris: 242 kroner.

De beste boblene


Gosset Grande Réserve Brut
Vinmonopolet sier: Lys gyllen. Aroma preget av epler, sitrus og sjømineraler, fint streif av gjærbakst.

Kommentarer fra panelet: Ganske myk champagne med fine bobler. Litt karakterløs.

De beste boblene


Pris:329

De beste boblene


Mailly Grand Cru Brut Réserve
Vinordia sier: Kompleks og fruktig med aromaer i retning av lett ristet brød dekket med fersk smør.

Kommentarer fra panelet: Mye og metallisk smak. Ikke for mange glassene av denne etter hverandre, men et greit kjøp.

De beste boblene


Pris:289,90

De beste boblene


Charlemagne Blanc De Blancs Rése
Vinmonopolet sier: Lys gyllen med grønnskjær. Fin duft preget av eple og brød med hint av mynte og sitrus. Mineralpreg i ettersmaken.

Kommentarer fra panelet: Fin struktur og litt kremete, men ikke så mye aroma.

De beste boblene


Pris: 269,90

De beste boblene


Pol Roger Brut
Vinmonopolet sier: Lys strågul. Aroma med god intensitet av eple, brøddeig og mineraler, hint av sitrus og nøtt. Lang ettersmak.

Kommentarer fra panelet: Ganske kompleks og elegant, men faller litt mellom de berømte stolene.

De beste boblene


Pris: 329,90

De beste boblene


Veuve Clicquot Brut
Vinmonopolet sier: Middels dyp strågul. Moden fruktighet med innslag av gjærbakst og mineraler.

Kommentarer fra panelet: Denne gjør 17. mai frokosten glad. Mye bobler og ganske fruktig.

De beste boblene


Pris: 359,90

De beste boblene


Moet & Chandon Brut Impérial
Vinmonopolet sier: Lys strågul. Frisk fruktighet med litt preg av sitrus og mineraler.

Kommentarer fra panelet: Ganske tørr i forhold til den fruktige lukten. Litt blank i fargen, men fine bobler. Vi liker den.

De beste boblene


Pris: 334,90

De beste boblene


Moet Chandon Grand Vintage 2000
Vinmonopolet sier: Middels dyp gul. Moden frukt med preg av brøddeig, sjømineraler og tørket eple, streif av sitrus og sopp.

Kommentarer fra panelet: Rikelig med fine bobler og stor i smak. Duger til frokost, kanskje med kamskjell?

De beste boblene


Pris: 469,20

De beste boblene


Drappier Carte Blanche Brut
Vinneren av champagnene. Langt fra dyrest, men fortsatt på topp. Det er denne du skal kjøpe om du vil være sikker på en god nytelse på lørdag.

Vinmonopolet sier: Lys gyllen. Tiltalende ren fruktighet preget av epler, lime og sjømineraler, innslag av gjærbakst.

De beste boblene


Kommentarer fra panelet: En god massør for ganen. Fine bobler, god ettersmak og flott farge. Denne kan det gå flere flasker av på 17. mai.

De beste boblene


Pris: 235

Se resultatene for andre musserende viner under:

Blindtest av alle vinene ble utført på Champagneria i Oslo.
Blindtest av alle vinene ble utført på Champagneria i Oslo. Vis mer


Musserende vin

De beste boblene


Martini Asti
Vinmonopolet sier: Strågul farge, rent muskatellpreg, frisk ettersmak.

Kommentarer fra panelet: Utrolig søt, smaker som hubba bubba. Fargeløs fjortisfyll...eller såpevann?

De beste boblene


Pris: 107,90

De beste boblene


Schloss Boosenburg Mousseux
Vi lurte med denne alkoholfrie musserende i testen. Et billig alternativ for deg som skal holde deg unna den slags, men ingen suksess i panelet.

Vinmonopolet sier: Musserende og halvtørr.


Kommentarer fra panelet: Sukkervann som lukter dårlig og smaker verre. Gir en merkelig og kunstig ettersmak av stekt mat og lukter kvalmende.

De beste boblene


Pris: 71,90

De beste boblene


Soler-Jové Brut Reserva
Vinmonopolet sier: Lys grønngul. Aroma preget av eple og sitron, hint av litchi og kjeks.

Kommentarer fra panelet: Også veldig søt, minner litt om oppvaskmiddel eller neglelakkfjerner og har moderate mengder med bobler.

De beste boblene


Pris: 99,90

De beste boblene


A. Laurance Collection Priveé Brut
Vinordia sier: Gyllen farge med et hint av ananas og tørket frukt. En anelse krydder.

Kommentarer fra panelet: Er du glad i det søte, er denne lettdrukket. Den er langt fra den mest spennende av de musserende.

De beste boblene


Pris: 87,90

De beste boblene


Marqués De Monistrol Reserva
Vinmonopolet sier: Lys grønngul. Aroma preget av eple, hint av sitrus og havrekjeks.

Kommentarer fra panelet: Lukt og smak henger sammen. Sødmen skiller seg litt fra de andre og er fruktig og litt "lett på tråden".

De beste boblene


Pris: 79,90

De beste boblene


Jacob's Creek Chardonnay Pinot N
Vinmonopolet sier: Lys gyllen. Tiltalende duft preget av epler og kjeks, hint av røde bær. Velbalansert.

Kommentarer fra panelet: Lette bobler og rik lukt. Et greit alternativ, men ikke det mest komplekse produktet vi smaker i dag.

De beste boblene


Pris: 103

De beste boblene


Berenguer Ramonl
Kan kun kjøpes på bestilling hos vinmonopolet.

Kommentarer fra panelet: Et godt alternativ for damene, smaker av sommer og har fine bobler.

De beste boblene


Pris: overkant av 100 kroner

De beste boblene


Casabianca Prosecco Di Valdobbia
Vinneren blant de musserende. En av de dyrere, men klar vinner i denne klassen. Vinmonopolet sier: Lys strågul. Fruktighet med preg av pære og banan.

De beste boblene


Kommentarer fra panelet: En enkel, men fortsatt veldig god musserende. Har god balanse i sødmen og er frisk. Kiler litt på tunga. Vi går for denne.

De beste boblene


Pris: 112,50

Et blidt panel etter den store testen før 17. mai. Ha en fin feiring og drikk med måte!
Et blidt panel etter den store testen før 17. mai. Ha en fin feiring og drikk med måte! Vis mer