Alt som skjer i russetiden må ikke nødvendigvis dokumenteres på nettet. Her er bilde fra den norske russefilmen "Hjelp, vi er russ!", som hadde premiere tidligere i år. Foto: Carsten Aniksdal/Tappeluft Pictures
Alt som skjer i russetiden må ikke nødvendigvis dokumenteres på nettet. Her er bilde fra den norske russefilmen "Hjelp, vi er russ!", som hadde premiere tidligere i år. Foto: Carsten Aniksdal/Tappeluft PicturesVis mer

Datatilsynet advarer russen

- Legg ikke russebildene ut på nettet uten videre.

Russefeiringen er godt i gang, og for mange er festen allerede godt dokumentert på nettet, både i form av bilder og filmer.

Men det er selvfølgelig ikke alle som er like glade for å få festbildene av seg selv publisert på nettet.

Datatilsynets tjeneste Slettmeg.no jobber med å hjelpe nordmenn fjerne informasjon om seg selv på nettet. Nå advarer tjenesten russen mot publisere utleverende bilder fra russefeiringen på nett.

- Russetiden er til for å ha det gøy, og vi håper russen får en vellykket feiring. Men selv om en har det gøy og finner på morsomme påfunn sammen med andre russ, så er det ikke sikkert en ønsker at alle andre skal få innblikk i dette, sier prosjektleder Ole Morten Knudsen i Slettmeg.no

LES OGSÅ: Her er det ikke mulig å slette seg selv (selv om mange vil det)

Fem huskeregler for russen

Knudsen og Datatilsynet har laget en liste på fem punkter som de mener russen bør tenke ekstra godt gjennom. Reglene gjelder faktisk ikke bare russen, her er det noe å hente for de fleste:

1. Ikke legg ut russebilder på nett uten samtykke fra personen/-ene som er fotografert.

2. Respekter de som ikke vil bli eksponert på Internett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

3. Vent med å legge ut bilder på nett til dagen etter.

4. Ikke legg ut bilder du tror svigermor ikke vil se.

5. Husk at de mest minneverdige festene er ofte de som ikke dokumenteres.

Bilder av norsk russ på fest ligger strødd på nettet. Her fra en reportasje på Youtube. Foto: Youtube/Rtl
Bilder av norsk russ på fest ligger strødd på nettet. Her fra en reportasje på Youtube. Foto: Youtube/Rtl Vis mer


Får støtte av russen selv

Ifølge Slettmeg.no, er russen selv opptatt av at bilder og filmer fra den store festen ikke skal flyte rundt på nett.

- Russefeiringen skal være gøy og huskes med glede. Det er unødvendig at muligheten til å dele bilder og informasjon med omverdenen fra denne feiringen skal skape problemer senere i livet, sier russepresident Jarand Landmark til Slettmeg.no.

Han påpeker at vanlig respekt og folkeskikk også gjelder for russen.

- En må huske at det i utgangspunktet kreves samtykke ved publisering av bilde av andre på nett. Om noen ber deg fjerne bilde som er publisert bør dette respekteres. De mest vågale og ville påfunnene er det uansett best å beholde som felles gode minner og holde unna nett i det hele tatt, sier Landmark.

NY SIDE: Elever henger ut lærere på nett

Kan være lovbrudd

Publisering av bilder uten samtykke er dagligdags, og kanskje mer akseptert enn før. Men det er gode grunner til å være forsiktig med hva du publiserer.

Ifølge Gisle Hannemyr, lektor og forsker ved Universitetet i Oslo, finnes det flere paragrafer i norsk lovverk som omhandler retten til eget bilde.

- Du kan ikke bare legge ut bilder av andre personer på Internett uten å få et samtykke først, har Gislemyr tidligere sagt til DinSide.

Du kan med andre ord bryte norsk lov ved å publisere bilder av andre på nett. Og det nytter ikke skylde på Facebook, dersom du skulle få problemer med loven i etterkant.

- Ansvaret ligger hos den som publiserer bildet, ikke hos Facebook. Hvis den personen det er tatt bilde av, befinner seg i Norge eller er norsk statsborger, må du forholde deg til norsk lov, sier Hannemyr.

Hvordan får du slettet bildene?

I fjor fikk Slettmeg.no inn over 3.200 henvendelser fra brukere, og rundt 34 prosent av disse omhandlet Facebook. Mange ønsker å slette informasjon og bilder av seg selv, men veien til sletting av andres bilder kan være lang og tung.

Til og med «dataminister» Rigmor Aasrud innrømmer at hun ikke vet hvordan hun skal slette informasjonsom er lagt ut gjennom sosiale medier.

Ønsker du å slette bilder du ikke har lagt ut, har Facebook laget et skjema du kan fylle inn. Dette garanterer på ingen måte at bildet blir fjernet, og det kan hende det rett og slett er enklere å kontakte vedkommende som har publisert bildet.

Flere tips og hjelp til hvordan du kan fjerne informasjon av deg selv på nettet, finner du på Slettmeg.no.