Datamus mot sykefravær

Ifølge en fersk undersøkelse kan en ergonomisk utformet datamus redusere sykefraværet.

Over 80 prosent av norske fysioterapeuter og osteopater mener at en ergonomisk utformet forhåndsmus er belastningsforebyggende. Det viser en undersøkelse gjennomført av Ergoption, som fører en svenskutviklet tohåndsmus på det norske markedet.

Undersøkelsen viser også at 78 prosent av respondentene mener at denne typen datamus kan bidra til å forebygge ømme ledd, slitasjeskader, hodepine, stiv nakke og andre musebruksrelaterte sykdommer.

Sliter du med musesyke? Her er sju tips som hjelper:

Millioner å spare

- Ifølge Rikstrygdeverket koster sykefravær grunnet belastningsskader fra kontorarbeid 11 milliarder kroner hvert år. Det skyldes i stor grad manglende fokus på ergonomisk tilretteleggelse av arbeidsplassene, sier daglig leder Mikael Karlsen i Ergoption.

Han får støtte fra fysioterapeut og osteopat Chris Andersen ved Fysiomedklinikken i Oslo.

- De fleste bedrifter og offentlige virksomheter kjemper en kontinuerlig kamp for å redusere det kostbare sykefraværet, sier han.

Stikkordet er forebyggende tiltak.

- Tohåndsmusen er ergonomisk riktig utformet og den har håndleddsstøtte for begge hender, og selve musenavigeringen foregår med en styrestav. Dermed får en mer hvile mellom slagene, sier han til Mozon.

Trenger ikke behandling
Førsteamanuensis Jan Hendrik Demmink ved Høgskolen i Bergen mener at 90 prosent av dem som får musesyke blir friske uten behandling.

- Musesyke skyldes overbelastning i albuen og forsvinner av seg selv når en slutter å uføre arbeids som forårsaker plagene. Men det forutsetter at en hviler, og det er jo det mange som ikke har tid til i dag, sier Demmink til Mozon.

Han er ikke imponert over musene vi bruker i arbeidslivet.

- Standard-musen er laget slik at pekefingeren og langfingeren peker opp mot tyngdekraften, og dermed belaster man strekkmuskelen av fingeren opp mot albuen hele tiden. Den eneste fingeren jeg kan la hvile i den situasjonen, er tommelen. Det finnes mus med en knapp for tommelen, men de blir ikke brukt, sier han.

Og det er ikke bare datamaskinen som skaper slitne hender.

 

Mozon.no,02.03.2006