Dataen gjør deg dum

PC-en får oss til å tenke saktere – og huske mindre. Her er knepene som gjør deg til en smartere skjermleser:

Om et par uker legger Erik Wästlund frem doktoravhandlingen sin i eksperimentell psykologi ved Göteborg universitet. Men allerede nå avslører han resultatene om hvordan dataen påvirker menneskers læringsevne, skriver avisen Expressen.

Skjermen plager 500.000. Les mer her:

Forskeren har latt mennesker lese tekster og så svare på spørsmål om innholdet. Han har funnet store forskjeller på hvordan vi håndterer informasjon på papir og på PC-en.

Vi blir dummere
Konklusjonen er glassklar: Informasjon på dataskjermen er vanskeligere å huske og bruke. Vi blir enkelt sagt litt dummere av å lese på monitor, og klokere av å bla i rapporter eller lese bøker.

- Når man jobber med dataen tar man kapasitet fra hjernen som ellers brukes til å huske innholdet, sier Wästlund.

Og ettersom korttidsminnet har fullt opp med å hjelpe hjernen å håndtere selve dataen, opplever leseren et større stress, sammenlignet med om samme tekst leses på papir.

Korte tekster
Men det er forskjell på skjermtekster, ifølge Erik Wästlund. Nokså korte tekster, med grafiske innslag som mellomrubrikker og bilder, gjør lesingen lettere for hjernen å ta til seg. Men lange tekster i A4-format som tvinger leseren til å scrolle med musa er ikke så bra, forklarer forskeren.

Visste du at å ha PC på fanget kan skade sæd-kvaliteten?:

Unngå skjermstress
Vil du unngå de vanligste PC-tabbene? Her er rådene forskeren gir til den svenske avisen om hvordan unngå skjermstress:

- Skriv ut lange tekster på papir hvis du har mulighet.

- Velg sider med god grafisk formgivning fremfor andre. Det er viktig at tekstene ikke er for lange samtidig som siden kal være lett å manøvrere, med grafiske elementer som mellomrubrikker, faktaruter og bilder.

- Bruk knapptrykking og kortkommandoer så mye som mulig. Det avlaster korttidsminnet - og minsker skjermstresset.

- Alle kortkommandoene skal sitte i ryggmargen, mener Wästlund.

Visste du at e-post og sms kan gi deg depresjon?