- Dårligere tuberkulose-vaksine

Har du tatt BCG-vaksinen? Moderne varianter beskytter dårligere mot tuberkulose enn de gamle vaksinene, mener forskerne.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste av oss går rundt med et lite merke på skulderen etter vaksinen vi fikk på ungdomsskolen. Nå mener franske forskere at tuberkulosevaksinen i mange tilfeller ikke er effektiv nok, ifølge BBC.

Vaksinen består av levende svekkede tuberkelbasiller, og den første varianten beregnet på mennesker kom på markedet på begynnelsen av 1920-tallet. I løpet av årene har vaksinestammen endret seg på grunn av mangelfullt vedlikehold. Vi har derfor fått flere varianter av BCG-vaksinen med nye genetiske egenskaper, som brukes forskjellige steder i verden.

De nyeste versjonene er mindre effektive enn de tidligste vaksinene, hevder forskerne fra Insitut Pasteur i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences.

Difteri, meslinger og poliomyelitt – det er et stikk mot det meste. Les mer her:

God, gammel årgang
Bakteriolog og tuberkuloseekspert Harald Wiker er ikke overrasket og støtter sine franske kolleger.

- Dette er en diskusjon som har pågått i kanskje 80 år. Flere studier tyder på at den tidlige BCG-vaksinen fungerer bedre enn dagens, sier Wiker som er professor ved Gades Institutt ved Universitetet i Bergen.

En av studiene som er utført blant babyer, viser at vaksinestammer fra begynnelsen av 1920-tallet var mer effektive enn tre nyere stammer, skriver BBC.

Er du redd for å gi barna dine vaksine? Det er helt trygt, mener Legemiddelverket:

Innvandring øker smittefare
Tuberkulose bryter ut hos ca to millioner mennesker hvert år. Blant nordmenn er sykdommen fortsatt i tilbakegang, mens svenskene for første gang opplever en økning. Hovedårsaken er smitte fra innvandrere.

- Det utgjør ikke en veldig stor fare for oss, men det skal likevel ikke så mye til før vi kan oppleve det samme i Norge, mener Wiker.

Fram til slutten av 90-tallet var BCG-vaksinen obligatorisk. Nå er den valgfri, og enkelte mener den bør kuttes ut helt. Det bekymrer Steinar Westin, professor i sosialmedisin ved NTNU. Han påpeker at vi reiser stadig mer, samtidig som tuberkulose blir stadig vanligere i våre nærområder.

- Før var tuberkulose et u-landsproblem, men nå skal vi bare over grensen til Russland eller til de baltiske landene før smittefaren er stor, sier han.

Les også: Du kan få skreddersydd kreftvaksine:

Frykter bivirkninger
Moderne BCG-vaksine brukes i to av tre vaksineringer verden rundt. Wiker synes det er interessant at forskerne nå prøver å sammenligne den beskyttende effekten av ulike vaksinestammer.

- Den tidlige BCG-vaksinen ga nok flere bivirkninger, som for eksempel veldig hovne lymfekjertler. Men det kan også bety at vaksinen virker bedre. Jeg tror det kan være et smart trekk å prøve å komme tilbake til utgangspunktet på 1920-tallet, sier han.

Westin håper også at forskningen kan bidra til å finne den mest effektive vaksinen. Han mener vi er altfor redde for bivirkninger og komplikasjoner av vaksiner i dagens samfunn. Når det gjelder tuberkulose må vi være villige til å ofre litt for folkehelsas skyld, synes sosialmedisineren.

- Tuberkulose er en fryktelig sykdom og noe generasjonen før meg minnes med skrekk. Vi må huske at når en person får vaksinere mot tuberkulose, vaksinerer vi ikke bare enkeltindividet, men en hel befolkning. Dermed oppnår vi flokkimmunitet som bidrar til å holde smittestoffet unna, forklarer Westin.