Dårlig tid? Skaff deg praktikant!

Mange småbarnsforeldre føler ikke at døgnet strekker til. For de som er så heldige at de har en ekstra hybel eller leilighet i huset, kan løsningen være å skaffe seg praktikant. Men hva er egentlig en praktikant, og hvor finner du dem?

Dårlig tid?
Skaff deg praktikant!

  1. Staten dekker dine utgifter!
  2. Hva må du huske på?

Mens Ola og Karis lommebøker blir tykkere og tykkere, sliter stadig flere småbarnsforeldre med å få døgnet til å strekke til. Resultatet er at mange har begynt å ”kjøpe” seg mer fritid.

Noen velger å ansette en vaskehjelp for å få unna storsjauen, andre drømmer om å skaffe seg en praktikant som kan passe barna mens de er på jobb.

Bilde: Anne Angelshaug
Foto: Anne Angelshaug Vis mer

Men er det så lett som det kan høres ut? Ja, det kan det være, i hvert fall så lenge du tar visse forholdsregler. For deg som synes det er vanskelig å komme i gang, kan imidlertid spørsmålene være mange:

  • Hvordan finner du egentlig praktikantene,
  • hva er de vanlige arbeidsoppgavene,
  • hvor mye må du regne med å betale,
  • og ikke minst hvordan skal du gå fram hvis du skal lønne praktikanten på lovlig måte.
Det er nemlig liten tvil om at mange velger å lønne praktikantene sine svart, og det er grunnen til at det er så vanskelig å kartlegge hvor mange som egentlig jobber og bor hjemme hos norske familier.

For å gi deg en hjelpende hånd kommer DinSide til å hjelpe deg med disse problemstillingene. I denne omgang kommer vi til å forklare hva praktikanter egentlig er, og hvordan du finner dem. I neste uke kommer vi tilbake med hvordan du skal gå fram for å få en "hvit" praktikant.

Hva er forskjellen på praktikanter og au pairer?

Grovt sagt kommer praktikantene som regel fra skandinavia, og jobber som barnepassere mot kost og losji.

Formålet med au pair-ordningen er derimot at unge utlendinger ved et midlertidig opphold i en familie, riktignok mot noe arbeid, skal få økt sine språkkunnskaper samt utvide sin allmennutdanning ved å få et bedre kjennskap til Norge.

Au pairer er altså i hovedsak i Norge for å lære en annen kultur og et annet språk, det er i tillegg flere regler rundt au pair-ordningen enn når det gjelder praktikanter. Au pairer har for eksempel maksimalt 30 arbeidstimer i uka, og må som hovedregel være mellom 18 og 30 år.

Skal du ha en au pair må altså oppholdet ha et utdanningsmessig og et kulturelt formål. Au pairen skal arbeide i en vertsfamilie som prater norsk i dagliglivet, og som ellers representerer norsk kultur.

En au pair skal i tillegg i større grad anses som et familiemedlem, og ikke som en ansatt. Hvorvidt det blir fulgt i praksis er en helt annen sak.

Har du lyst på en au pair, har UDI informasjon om hva som skal til for å få arbeidstillatelse til au pairen. I tillegg finnes det flere firmaer som driver med slik "ungdomsutveksling" i Norge.

Ett av dem heter Atlantis Ungdomsutveksling, og kan kontaktes på telefonnummer: 2262 6060 Du finner flere slike byråer i telefonkatalogens gule sider.

Hvor finner du praktikantene?

Dette var ikke så lett som vi hadde trodd. Ringer du til opplysningen eller slår opp i telefonkatalogens gule sider, finner du nemlig ingen registrerte "praktikantformidlingsbyråer".

Via tips fant vi imidlertid et telefonnummer til en svensk dame i Oslo-området som driver "praktikantformedligen". Da vi ringte kom vi imidlertid kun til en telefonsvarerer som var så full at vi ikke fikk lagt igjen beskjed.

Har du lyst til å prøve er dette nummeret: 6753 4251

Et annet tips førte oss til Arbetsformidlingen i Blekinge i Sverige. Her har man et eget nettsted for formidling av au-pairer, som med hell er blitt brukt av nordmenn i jakten på praktikant. Kilden vår opplyser at alle svenske ungdommer har tilgang til internett på skolen, og benytter seg ofte av "Platsbanken” for å skaffe seg arbeid i andre land. Her er linken:

http://www.ams.se/asserv/special/utland/aupair/rad.html

Det enkleste er derfor å bruke "gammelmetoden", let i avisenes rubrikkannonser.

For å se hva du må huske på når du skal skaffe deg praktikant, og hvordan du får staten til å dekke utgiftene, må du trykke på lenkene øverst til høyre i artikkelen.

[Ugjyldig objekt (debatt)]