Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.comVis mer

Dårlig hjerte bak bussrattet

Røyking, lite mosjon og usunn mat er kjente risikofaktorer for hjerteinfarkt. Men visste du at yrkessjåfører er betraktelig mer utsatt enn andre yrkesgrupper?

En bussjåfør, en bussjåfør, det er en mann med godt humør. Det er mye sant i den berømte barnesangen, men kanskje ikke fullt så godt humør nå som det viser seg at de er mye mer utsatt for hjerteinfarkt.

Det er Carolina Bigert ved Karolinska Institutet (KI), som i sin kommende doktorgrad ved avdeling for yrkesmedisin, har undersøkt helsen til bussjåfører. I to ulike delstudier har hun undersøkt førstegangsanfall av hjerteinfarkt hos buss-, taxi- og lastebilsjåfører i Stockholm.

Les også: Hjerte-innleggelser til værs

Bigert oppdaget at risikoen for hjerteinfarkt hos bussjåfører er mer enn firedoblet sammenliknet med andre yrkesgrupper, og nesten firedoblet hos taxisjåfører.

Hun har også studert risikoen for hjerteinfarkt hos T-baneførere i Stockholm. I tillegg har Bigert analysert blodmarkører, som kolesterol og triglycerider, hos personell som jobber på perronger, hvor det finnes høye konsentrasjoner av usunne luftpartikler.

Skitten luft gir hjertesykdom

Dårlig arbeidsmiljø
Selv om kjente risikofaktorer som røyking, diabetes, overvekt og liten fysisk aktivitet er vanligere blant yrkessjåfører, fant Bigert likevel en økt risiko for hjerteinfarkt hos denne gruppen - selv etter å ha tatt hensyn til de andre faktorene.

- Arbeidsmiljø kan være en utgjørende årsak til økt risiko blant buss- og taxisjåfører. Stress på jobben er også en mulig forklaring, i tillegg til eksponering av eksos, sier Bigert ifølge hjemmesidene til KI.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Funnene til Bigert er også noe man har mye erfaring med i Norge.

- Dette har vi diskutert i mange år, sammen med Bedriftshelsetjenesten. Bussjåfører er uten tvil utsatt for mye stress, trafikk og forurensning, i tillegg til at de jobber skift, spiser usunt, røyker mer enn gjennomsnittet og har stillesittende arbeid. Alle disse faktorene kan spille inn på helsa, sier driftsdirektør i Sporveisbussene, Helge Leite, til Mozon.no.

Leite viser til flere tiltak som er gjort for å forbedre arbeidssituasjonen til bussjåførene.

- For det første forurenser biler og busser langt mindre nå enn før, og byen er renere. I tillegg har vi jobbet mye med skiftordningene, maten i kantina og vi har et eget trimrom for de ansatte. Vi tilbyr kurs i røykeslutt, slanking og har mange trimaktiviteter, forklarer han.

Leite legger til at sykefraværet hos bussjåførene deres har gått ned 40 prosent de siste årene.

Bedre for T-baneførere
Når det gjelder T-baneførere ser situasjonen litt annerledes ut, ifølge Bigert. De har ikke økt risiko for hjerteinfarkt, sammenliknet med andre yrkesgrupper. Det er fordi de tilbringer like mye tid over jorden som under, og er ikke like eksponert for dårlig luft.

De som jobber på perronger derimot, og som kontinuerlig eksponeres for dårlige luftpartikler, har økt tegn på inflammasjon i lungene. Det kan på sikt øke risikoen for hjerte- og karsykdommer.

Ifølge Folkehelseinstituttet antas det at mellom 12.000 og 15.000 personer får akutt hjerteinfarkt i Norge hvert år.

- Det er mye du selv kan gjøre for å forebygge hjerteinfarkt. Det viktigste er å stumpe røyken. Sunt kosthold og regelmessig fysisk aktivitet er også særs nyttig, fordi det motvirker høyt blodtrykk, høyt kolesterol, overvekt og diabetes, som alle er viktige risikofaktorer i forhold til hjerteinfarkt, sier svarlegesjef i Lommelegen, Brynjulf Barexstein.

Test her om du er i faresonen for å få diabetes:

Hvis noen i familien har hatt hjerteinfarkt i ung alder, kan også du være i risikosonen.

Visste du at tranebær kan forebygge hjerteinfarkt?