Dansker raser mot Mills' «danske» leverpostei

Prøvde å stanse produktet de syntes lurte nordmenn.

<b>NORSK: </B>Det står Stryhn's på pakka, og det danske flagget vaier i vinden. Men det er et norsk selskap med samme eier, Mills, som lager den.  Foto: MILLS
NORSK: Det står Stryhn's på pakka, og det danske flagget vaier i vinden. Men det er et norsk selskap med samme eier, Mills, som lager den. Foto: MILLS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I februar lanserte Mills en ny leverpostei i norske påleggshyller, under navnet Stryhn's.

Merkevaren er dansk, på pakka står det «dansk type» og over navnet vaier et stort dansk flagg. Men leverposteien er produsert av Mills i Drammen, og er slettes ikke dansk.

Dette liker ikke den danske konkurrenten Tulip, som i Norge selger leverpostei som faktisk lages i Danmark.

- Danmark har en lang tradisjon for å framstille leverpostei etter noen bestemte prinsipper. Dansk leverpostei har for oss en spesiell smak og kvalitet, og det mener vi er et vesentlig konkurranseparameter i både Danmark og Norge, sier kommunikasjonssjef Jacob Hvid Fejrskov i danske Tulip Food Company til Dinside.

LES OGSÅ: Stor test av leverpostei – to billige varianter og en klassiker smaker best

Synes pakka er villedende

Tulip klaget derfor Mills sin leverpostei inn til Næringslivets Konkurranseutvalg. Deres uttalelser er rådgivende, men vil ofte følges av «seriøse næringsdrivende», som utvalget selv skriver.

DANSK: Tulip selger sin danskproduserte leverpostei også i Norge, og liker ikke at andre også kan virke danske.  Foto: TULIP FOOD COMPANY
DANSK: Tulip selger sin danskproduserte leverpostei også i Norge, og liker ikke at andre også kan virke danske. Foto: TULIP FOOD COMPANY Vis mer


Poenget til Tulip er at nordmenn kan tro at Mills leverpostei faktisk er dansk, når den egentlig er norsk. Blant annet fordi:

  • Det står «dansk type» og «ekte dansk matglede fra Danmarks bestselger» på pakka.
  • Pakka har dessuten et dansk flagg «i kraftige farger og med en dominerende plassering», som det står i uttalelsen.
  • Stryhn’s er en dansk merkevare mange kan kjenne fra dansketurer, og derfor tro er like dansk i norske hyller.
  • At leverposteien også forteller om «dansk oppskrift, norske kjøttråvarer» er ikke nok til å unngå forvirring, mener danskene.
Tulip mener derfor at Mills bryter markedsføringslovens forbud mot villedende markedsføring og urimelig handelspraksis, samt matinformasjonsforskriftens forbud mot villedning om et produkts opprinnelsesland. Intet mindre.

LES OGSÅ: Jada, det er grisehoder i norsk leverpostei

Synes du Stryhn's leverpostei i for stor grad framstår som dansk? (Avsluttet)
Ja(84%) 2791
Nei(16%) 534
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Frifinner leverposteien

Men danskene får ingen hjelp av utvalget. Mills blir frigitt på alle punkter, og utvalget mener leverposteien kan selges videre som før.

De går med på at et digert dansk flagg kan gi feil inntrykk, men:

«All den tid det likevel også på forsiden er tydelig og iøynefallende angitt i et rødt banner at produktet er produsert med norske kjøttråvarer, men etter dansk oppskrift, og det sammen med flagget er angitt «dansk type», er det utvalgets syn at helhetsinntrykket ikke innebærer at den alminnelig opplyste, rimelig oppmerksomme og velunderrettede gjennomsnittsforbruker blir villedet» skriver Konkurranseutvalget i sin uttalelse.

- De har nå opplyst oss om at Stryhn's emballasje ikke oppfattes som villedende ifølge norsk lovgivning, og det tar vi naturligvis til etterretning. Vi har ikke nå noen planer om å gjøre mer med saken, sier Fejrskov til Dinside.

LES OGSÅ: Derfor lønner det seg ikke å kjøpe mat på tube

IKKE FORVIRRA: Kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus i Mills mener leverposteien deres taler et tydelig språk.  Foto: MILLS
IKKE FORVIRRA: Kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus i Mills mener leverposteien deres taler et tydelig språk. Foto: MILLS Vis mer


«Vi er tydelige»

Mills er naturligvis godt fornøyd med å ha vunnet saken, og synes ikke det burde være noe forvirring rundt hvor leverposteien deres egentlig kommer fra.

- Stryhn's er som Mills et selskap med lang tradisjon og historie, og det har vært viktig for oss å bevare Stryhn's-oppskriften, særpreget og smaksopplevelsen, samtidig som vi er tydelige på at posteien er en norsk utgave, produsert med norske kjøttråvarer, forteller kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus i Mills til Dinside.

Fejrskov i Tulip innrømmer at også leverposteien deres lages med norske råvarer. Men lover at den faktisk produseres i Aabenraa i Danmark, med samme oppskrift som den de selger til danskene.

LES OGSÅ: Test av kaviar – slettes ikke Mills som vinner

Hva synes du? Trodde du leverposteien var dansk? Sin din mening under!