Liker du Lidl? <i>Illustrasjon: Per Ervland.</i>
Liker du Lidl? Illustrasjon: Per Ervland.Vis mer

Danskene elsker Lidl

De seneste dagers debattinnlegg på DinSide viser at mange er misfornøyd med Lidl. Men i Danmark er det deilig å hete Lidl.

Liker ikke Lidl

De seneste dagene har debatten rundt lavpriskjeden Lidl kjørt heftig.

Mange er misfornøyd med kjeden: Kassene er dårlige, maten er dårlig (og utenlandsk), de er tyske!, ja, i det hele tatt: Lidl er en lidelse, skal man tro noen av debattinnleggene.

Hos våre naboer i sør, er stemningen imidlertid en helt annen.

For ifølge den danske nettavisen epn.dk er lavprisgiganten fyllt med selvtillitt etter det første året på det danske markedet. Målet er til og med å bli større enn lavprisbutikken Netto (som per dags dato er danskenes foretrukne lavpriskjede).

Liker Lidl

Ifølge Lidl-kjeden har erfaringene i Danmark vært så positive, at man ikke lenger legger skjul på at ambisjonene er store. Det finnes nå 35 butikker i Danmark, og mange flere kommer til å åpne de neste månedene.

- Vi har en ganske høy omsetning per butikk, og det viser at vi er kommet fint fra start. Lidl er nummer én på lavprismarkedet i mange land, og det vil vi også være i Danmark, sier Finn Tang Sørensen, administrerende direktør i Lidl i Danmark, til epn.dk.

Gir ikke opp

Det er imidlertid en liten vei å gå. For i Danmark finnes det hele 373 Nettobutikker.

- Vi vil slå Netto på omsetning, og ikke på antall butikker. Det kan ta mange år, men det er det vi streber etter. Vi har en sterk og tålmodig eier, som alltid har fått solid fotfeste i de land hvor virksomheten har etablert seg. Det gir selvtillitt, sier Tang Sørensen.

Hvor mange butikker Lidl vil åpne i Danmark, er imidlertid hemmelig.

Lidl i Skandinavia

Hvorfor går det bedre i Danmark? (Avsluttet)
Nordmenn er redde for det som ikke er norsk(57%) 421
Vi har svenskehandel, danskene er vant til tyskehandel.(18%) 129
Nordmenn har for mye penger(8%) 62
Danskene er lite opptatt av kvalitet(8%) 62
Danskene er mer prisbevisste(6%) 42
Tilfeldigheter(3%) 20
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- I Sverige og Finland er det nå over 100 butikker, og det er fremdeles gang i utbyggingen. Men tiden vil vise om det er plass til 100, 150 eller et helt annet antall butikker i Danmark, avslutter han.

Ulikt marked

At det går bra for Lidl i Danmark, men dårlig i Norge, skyldes sannsynligvis at markedssituasjonen nok er ganske forskjellig.

Kanskje mentaliteten til danskene er nærmere den tyske i denne sammenhengen: Er det billig, er det godt...? Danskene har jo også en litt nærmere forbindelse til Tyskland. Når Ola og Kari drar på harry-tur til Sverige, drar Mogens og Gitte til Tyskland.

Hvorfor tror du at Lidl i Danmark er mer populær enn i Norge? Si din mening i debattinnlegget under, eller stem, til høyre.

Kilde, deler av artikkelen: Erhverv på nettet (epn.dk).