<B>FACEBOOK-TRØBBEL:</B> Dansk presse kan publisere partybildene du legger på Facebook, med mindre du avgrenser tilgangen til profilen din.
FACEBOOK-TRØBBEL: Dansk presse kan publisere partybildene du legger på Facebook, med mindre du avgrenser tilgangen til profilen din.Vis mer

Dansk presse får bruke åpne Facebook-bilder

Om du ikke har begrenset tilgangen til Facebook-bildene dine, bør du gjøre det men en gang. Hvis ikke risikerer du at bildene ender opp på forsiden av danske aviser.

Det danske Pressenævnet, tilsvarende Pressens Faglige Utvalg i Norge, har nemlig kommet frem til at danske medier står fritt til å bruke bilder som hvilken som helst person har lagt ut på Facebook. Dette melder Datatilsynet på deres nettsider Slettmeg.no.

Det eneste kravet den danske pressevaktbikkja stiller til danske medier, er at Facebook-bildene må være åpne og tilgjengelige for alle. Har du sørget for at det bare er vennene dine som har tilgang til bildene dine, trenger du med andre ord ikke uroe deg.

Avgjørelsen om å gi dansk presse lov til å publisere åpne Facebook-bilder kommer etter at danske TV2 publiserte bilder hentet fra en Facebook-profil. Pressenævnet slår fast at bildene fritt kunne brukes ettersom de lå åpent tilgjengelig på Facebook.

- Både bilder og tekster lagt på Facebook kan brukes av journalister i danske medier uten å bryte de presseetiske reglene, melder Pressenævnet, ifølge en artikkel i den danske avisen Ekstra Bladet.

LES OGSÅ: Kanskje de viktigste sidene på Facebook

Uavklart i Norge

Spørsmålet er om norsk presse kan gjøre det samme. Kan du risikere at personlige bilder dukker opp i VG eller Dagbladet, eller på DinSide for den saks skyld?

Generalsekretær i Norsk presseforbund, Per Edgar Kokkvold, sier til E24 at det er uavklart hvorvidt Facebook er et offentlig eller privat rom, men at åpne profiler ikke kan ha like god beskyttelse som lukkede profiler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I likhet med Pressenævnet vil jeg mene at det må være forskjell mellom åpne og lukkede profiler. Men en åpen profil betyr ikke at man kan fraskrive seg de etiske forpliktelser. Vær varsom-plakaten gjelder naturligvis også her, sier Kokkvold til E24.

Slik sperrer du

Om du ikke vil at danske medier eller andre skal grafse i Facebook-bildene dine, bør du avgrense tilgangen til profilen din. Dette bør ikke ta lang tid å gjøre, bare følg oppskriften under, gjengitt fra Datatilsynets nettside Slettmeg.no:

1. Logg inn på din Facebook-profil
2. Klikk på lenken "account/brukerkonto" øverst i høyre hjørne
3. Klikk på lenken "privacy/personverninnstillinger" i området som kommer opp.
4. Klikk på "profile information/profilinformasjon" øverste lenken som dukker opp. På denne siden kan du regulerere hvem som får tilgang til informasjonen og bildene på profilen din.

Begrenser du tilgangen bare til dine venner, skal du dermed slippe at danske medier grafser i bildene dine.

Mye Facebook-trøbbel

Det er ikke mange månedene siden Datatilsynet lanserte nettsiden Slettmeg.no, som har som mål å gjøre folk bevisste på hvordan de kan beskytte privat informasjon på nettet. Daglig strømmer det inn henvendelser fra nordmenn som ønsker å slette informasjon om seg selv på nettet.

Så langt ligger Facebook klart foran andre nettsteder når det gjelder antall henvendelser. Hele 34,9 prosent av henvendelsene som kommer inn, gjelder faktisk Facebook.

Datatilsynets tidligere direktør, Georg Apenes, sa for kort tid tilbake at vi nordmenn ikke kan forvente oss at Facebook skal tilpasse seg oss, men at vi må langt på vei følge de retningslinjene slike store nettjenester, som Facebook og Google, kjører. Både på godt og vondt.

- Vi lever i en verden som blir stadig mer globalisert, og vi kan vanskelig vente oss at store aktører som Google skal kunne tilpasse seg norske forhold. Vi må tilpasse oss dem, sa Apenes til DinSide for en måned siden.

LES HELE INTERVJUET HER: - Vi må tilpasse oss Google og Facebook