Dansk gjennombrudd kan kurere brystkreft

Kan ha identifisert celler som kan være årsaken til brystkreft.

 Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskerne har i det siste jobbet ut i fra mistanken om at kreftstamceller kan være kilden til brystkreft.

Teamet som er ledet av forskningssjef og professor Julio Celis ved danske Kræftens Bekæmpelse har ved å undersøke vev fra 120 kreftpasienter, funnet brystkreftceller som ligner stamceller. Brystkreftpasientene var blitt operert for brystkreft blant annet ved Rigshospitalet og forskerne fikk tilsendt det ferske vevet fra pasientene, som de undersøkte.

De nye resultatene kan få en avgjørende betydning for behandlingen av brystkreft i fremtiden, melder Jyllands-Posten i dag.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer


Har funnet roten
- Vi har antakelig sporet cellene som er roten til nye kreftceller, sier Celis.

Han deltar i disse dager deltar på en internasjonal kreftkonferanse i Barcelona, der resultatene har vakt stor interesse.

I motsetning til normale stamceller som sørger for å produsere nye brystceller, er det noen få kreftstamceller som kan dele seg uendelig og dermed være opphav til nye og forskjellige kreftceller.

Løes også: Bli kjent med brystene dine

Målrettet behandling
- Betrakter man sykdommen som et tre, har vi hittil behandlet kronen og stammen, men det er vanskeligere å få bukt med roten. Når vi kan identifisere kreftstamcellene, vil vi både kunne stille bedre diagnoser, utvikle ny medisin og målrette behandlingen til den enkelte pasient. Dermed vil det gå med sykdommen som med et tre, det blir dratt opp med roten, sier Celis.

Frykter epidemi av brystkreft

Ekspertene håper også at resultatene deres skal bidra til å gjøre det lettere å forstå sykdommens biologi.

- Nå skal vi i gang med å kartlegge hvordan cellene oppfører seg og skiller seg fra alminnelige kreftceller, sier forsker José Moreira ved Kræftens Bekæmpelse til DinSide Helse.

Generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen er ikke kjent med studien, men sier til DinSide Helse at det nå er åpnet for stamcelleforskning i Norge.

- Vi tror det vil kunne bety et kvantesprang når det gjelder å forstå årsak(ene) til kreft. Viser det seg å være riktig at stamceller er "roten" til kreft, vil det få stor betydning for diagnose og behandling av kreft, også brystkreft, sier hun.

Les mer: Bedre behandling av brystkreft

Tverrfaglig samarbeid
Den danske undersøkelsen er ledd i et tverrfaglig større samarbeid mellom Kræftens Bekæmpelse, Københavns Universitet, Aarhus Universitet og Rigshospitalet. Studien kommer på trykk i tidsskriftet Molecular Oncology.

Brystkreft er den kreftformen som flest kvinner dør av og er den vanligste kreftformen blant kvinner i den vestlige verden. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) hadde over 1,2 millioner mennesker diagnosen brystkreft ved tusenårsskifte. I Norge var det 2798 som fikk brystkreft i 2005, ifølge Kreftregisteret.

Les også: Medisiner gir håp til brystkreftpasienter