Danseevner ligger i genene

Er drømmen å danse som Leroy i Fame eller som Patrick Swayze i Dirty Dancing? Nå påstår forskere at danseevner ligger i vår DNA.

Publisert
Sist oppdatert

Dansefeberen herjer landet, og mange følger spent med på parene som svinger seg over tv-skjermen fra uke til uke. Noen later til å være født med dansesko, mens andre åpenbart er på feil arena.

Og nå viser en ny studie at det er akkurat slik det henger sammen: Danseløvene er nemlig velsignet med et gen som ikke er forunt resten av oss, skriver Aftonbladet.

Ikke overraskende
Katrine Kirsebom underviser i dans på Bårdarakademiet, og er ikke overrasket over studien. Fra en danselærers ståsted vil hun ikke mene noe om det genetiske, men hun samtykker i at noen viser større forståelse for dans enn andre.

- Det er klart at det er noen som har det mer i seg enn andre, men det betyr jo ikke at det ikke kan trenes opp, sier hun til Mozon.

Hun legger til at flere elementer, som fysikk, utholdenhet og konsentrasjon spiller inn når man skal lære å danse.

Testet gener og personlighet
Et forskerteam ved Hebrew University i Jerusalem sammenliknet DNAet til en gruppe på 85 dansere med arvestoffene til atleter og folk som drev med verken dans eller idrett.

De fant at danserne hadde et spesielt gen, som styrer overføringen av informasjon mellom cellene i kroppen. Dessuten transporterer det stoffet serotonin, som er med på å skape åndelige opplevelser. Summen av dette gjør at dansere har særlig anlegg for spiritualitet og kommunikasjon.

Deltakerne ble for øvrig bedt om å fylle ut to spørreskjemaer. Det ene handlet om deres forhold til åndelige opplevelser, og det andre om sosiale behov. Svarene konkluderte med at danserne hadde gener og personlighetstrekk som skilte seg fra den andre gruppen.

De av oss som ikke er gudbenådet med et stort dansetalent, kan trøste seg med at et bevisst kroppsspråk ikke er å kimse av.

 

Mozon, 12.02.2006

 

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer