Damer dårligst på pruting

KOMMENTAR: Undersøkelse fra Forbrukerrådet viser at kvinner betaler mer for bilforsikringen enn menn. Dette er kvinnenes egen feil, mener vår kommentator.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinner - ikke vinner

Fem av syv forsikringsselskaper tar høyere premier på bilforsikring til kvinner enn menn, viser fersk undersøkelse utført av Forbrukerrapporten/ Forbrukerrådet.

Rart, tenker du kanskje? For tidligere har det jo vært slik at kvinner er billigere for bilforsikringsselskapene - kanskje spesielt unge kvinner sammenliknet med unge menn?

Men for en stund siden ble det forbudt ved lov å gjøre forskjell på den bilforsikringsprisen som gis til menn og kvinner.

Lær deg å prute på prisen! Fotoillustrasjon: Per Ervland.
Lær deg å prute på prisen! Fotoillustrasjon: Per Ervland. Vis mer

- Likestillingsloven forbyr at man diskriminerer mellom kjønnene når det
gjelder forsikringspriser. Dette vedtaket ble pålagt bransjen den 20. januar 2006, sa Ingrid Dåsnes, pressekontakt i likestillings- og diskrimineringsombudet, til DinSide for noen måneder siden.

Deres egen feil!

Med andre ord: Det skal være like priser for ulike kjønn i forsikringsbransjen. Men hvorfor viser da undersøkelsen til Forbrukerrapporten noe annet?

Kun for kvinnene

Pruter du på forsikringsprisene? (Avsluttet)
Ja(51%) 86
Nei(49%) 83
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Kun for mennene

Pruter du på forsikringsprisene? (Avsluttet)
Ja(66%) 278
Nei(34%) 144
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Vel, for å få det overstått: Dette er kvinnenes egen feil. Vi tror ikke at forsikringsbransjen bevisst forsøker å få mer penger ut av kvinnene.


Men generelt er det nok slik at kvinner er lite flinke til å prute på prisen på økonomiske tjenester. Det er vår erfaring, etter mange år i bransjen. Kvinner er (dessverre) nok litt mer vant til å holde seg i bakgrunnen når det gjelder økonomiske spørsmål - og det er kanskje også mer tillatt for menn å være mer frempå?

Glem dydene

Vi har altså bare en anbefaling til kvinner som ønsker seg rimeligere og mer rettferdige priser: Lær deg å prute på prisen og Klag deg rik. Glem alt om gamle og dumme kvinnelige dyder og forsiktighetsprinsipper. Her er det albuene som gjelder - hvis du ikke vil lures da...

Og for øvrig er vi litt smånervøse for at samme tendens kan gjøre seg gjeldende for andre bransjer også: At kvinner betaler høyere renter på banklån, betaler mer for klær, for ny sykkel - eller kanskje til og med en ny bil...

NB! Ville du prutet på forsikringsprisene om du skulle tegne en ny forsikring? Si din mening i stem-objektene ovenfor - kvinnene bør stemme i den øverste, mennene i den nederste - eller diskuter under.

Mer om kvinner og økonomi: