Damer dårligst på pruting

KOMMENTAR: Undersøkelse fra Forbrukerrådet viser at kvinner betaler mer for bilforsikringen enn menn. Dette er kvinnenes egen feil, mener vår kommentator.

Kvinner - ikke vinner

Fem av syv forsikringsselskaper tar høyere premier på bilforsikring til kvinner enn menn, viser fersk undersøkelse utført av Forbrukerrapporten/ Forbrukerrådet.

Rart, tenker du kanskje? For tidligere har det jo vært slik at kvinner er billigere for bilforsikringsselskapene - kanskje spesielt unge kvinner sammenliknet med unge menn?

Men for en stund siden ble det forbudt ved lov å gjøre forskjell på den bilforsikringsprisen som gis til menn og kvinner.

Lær deg å prute på prisen! Fotoillustrasjon: Per Ervland.
Lær deg å prute på prisen! Fotoillustrasjon: Per Ervland. Vis mer

- Likestillingsloven forbyr at man diskriminerer mellom kjønnene når det
gjelder forsikringspriser. Dette vedtaket ble pålagt bransjen den 20. januar 2006, sa Ingrid Dåsnes, pressekontakt i likestillings- og diskrimineringsombudet, til DinSide for noen måneder siden.

Deres egen feil!

Med andre ord: Det skal være like priser for ulike kjønn i forsikringsbransjen. Men hvorfor viser da undersøkelsen til Forbrukerrapporten noe annet?

Kun for kvinnene

Pruter du på forsikringsprisene? (Avsluttet)
Ja(51%) 86
Nei(49%) 83
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Kun for mennene

Pruter du på forsikringsprisene? (Avsluttet)
Ja(66%) 278
Nei(34%) 144
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Vel, for å få det overstått: Dette er kvinnenes egen feil. Vi tror ikke at forsikringsbransjen bevisst forsøker å få mer penger ut av kvinnene.


Men generelt er det nok slik at kvinner er lite flinke til å prute på prisen på økonomiske tjenester. Det er vår erfaring, etter mange år i bransjen. Kvinner er (dessverre) nok litt mer vant til å holde seg i bakgrunnen når det gjelder økonomiske spørsmål - og det er kanskje også mer tillatt for menn å være mer frempå?

Glem dydene

Vi har altså bare en anbefaling til kvinner som ønsker seg rimeligere og mer rettferdige priser: Lær deg å prute på prisen og Klag deg rik. Glem alt om gamle og dumme kvinnelige dyder og forsiktighetsprinsipper. Her er det albuene som gjelder - hvis du ikke vil lures da...

Og for øvrig er vi litt smånervøse for at samme tendens kan gjøre seg gjeldende for andre bransjer også: At kvinner betaler høyere renter på banklån, betaler mer for klær, for ny sykkel - eller kanskje til og med en ny bil...

NB! Ville du prutet på forsikringsprisene om du skulle tegne en ny forsikring? Si din mening i stem-objektene ovenfor - kvinnene bør stemme i den øverste, mennene i den nederste - eller diskuter under.

Mer om kvinner og økonomi: