Ekspertene tror at 2009 kan være mer utfordrende for hjertet enn tidligere år.
Ekspertene tror at 2009 kan være mer utfordrende for hjertet enn tidligere år. Vis mer

Dagen hjertet ditt hater

Første juledag kan være en farlig dag for enkelte.

De fleste synes at 1. juledag er en ganske behagelig dag. Endelig er det store julestresset over, gavene er overrakt, den store julemiddagen er fortært og endelig er det en fridag.

Men det er ikke sikkert hele kroppen din har like mye glede av denne dagen. I USA ser man at 26. desember er en av de farligste dagene i året når det gjelder hjerteinfarkt eller hjertesvikt. Og denne dagen vil mange som selv ikke er klar over de befinner seg i risikogruppen for dette, bli rammet, melder Health.com.

I USA spiser man som kjent den store julemiddagen, som oftest kalkun, den 25. desember. Et stort måltid med mye salt og alkohol kan bli problematisk for hjertet dagen derpå.

Ekspertene tror at 2009 kan by på enda større problemer enn tidligere år.

Hva kan du om hjertet? Ta testen her!
Denne dagen er vi friskest

Finanskrise dårlig utgangspunkt

- Folk har vært mer stresset på grunn av nedgangstidene, og det øker trykket på hjertet – selv før alle julefestlighetene med spising og drikking har begynt, sier forskerne, ifølge Health.com.

Og med mindre penger, men like stort behov for å bruke penger, kan det fort gå galt.

– Folk som er ekstra stresset kan ende opp med å drikke mer enn noen gang, sier lege Gerald Fletcher ved Mayo Clinic.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Finanskrisa gjør deg feit

Stress og alkohol, pluss store middager med et høyt saltinntak kan altså bety hjertetrøbbel for noen. Det bekrefter også Dan Atar, professor og avdelingsleder ved hjerteavdelingen ved Oslo universitetssykehus.

Psykologisk belastning

Han sier til DinSide Helse at en bør huske at julen også kan være en psykologisk belastning for noen.

- Hos personer som er ekstra utsatt for å få hjerteinfarkt og som opplever julen som en vanskelig tid, kan det slå ut på denne måten, sier han, men presiserer at julen på langt nær er farlig for alle.

Atar legger til at store måltider med mye salt i verste fall kan forverre hjertesvikt.

- Salt er viktig for å opprettholde væskebalansen i kroppen. I julen har man lett for å få i seg mye mer salt enn det man har behov for. Det er viktig å passe på balansen, sier Atar. Han anbefaler at hjertesviktspasienter veier seg daglig for å fange opp en eventuell økning av væske i kroppen. For personer som spiser mye salt, har ofte mye vann i kroppen.

Men det er ikke bare 1. juledag som er dårlig nytt for hjertet. Ferier i seg selv kan også være farlig.

For mye salt er farlig

Tips til en hjertesunn jul

En tidligere studie gjort ved de amerikanske universitetene University of California og Tufts University, fant at hjerterelaterte dødsfall økte med fem prosent i løpet av ferier. Men det er neppe fordi pasienter utsetter å gå til lege i ferien sin. For ifølge forskerne er det relativt stille på akuttmottakene inntil første juledag, hvorpå de opplever en enorm tilstrømming. Studien er publisert i tidsskriftet Circulation.

Her er rådene for hvordan man kan styre unna sykehuset i dagene etter jul:

  • Man har lett for å styrte i seg det ene vinglasset etter det andre på julemiddager – kanskje med unnskyldningen at det er godt for hjertet?! Men husk at jo mer du drikker jo verre konsekvenser kan det få. Overdrevet alkoholinntak kan gi ujevne hjerteslag, som kan øke risikoen for hjerteinfarkt hvis det vedvarer.
  • Lytt til kroppen i løpet av ferien, og ikke overse ubehag – og ikke tro at det bare kommer av at du har overspist.
  • Hold et ekstra øye med familiemedlemmer og venner som har hatt hjerteinfarkt før i tiden.
  • Se på hva du spiser. Ikke vent med dette til janaur. Tabbelen nederst på siden viser hva et hjertesunt kosthold innebærer.
Normalt er det helt ufarlig å ha ujevn hjerterytme, og det vil gå over av seg selv. Symptomer kan minne om en real hangover: Kvalme, blekt ansikt og følelsen av å være svak. Hvis ikke hjertet er normalt igjen innen 24 timer, bør man oppsøke lege.

Her er symptomene du bør ta alvorlig

Symptomer hjerteinfarkt

Vær også oppmerksom på symptomer ved et hjerteinfarkt, som kortpustethet eller smerte i bryst, og ikke tro at det er fordøyelsesplager etter en stor middag. Andre symptomer som er typiske for hjerteinfarkt under utvikling er: Utstråling i armer – særlig venstre, og til hals eller underkjeve, kvalme, brekninger, kaldsvetting, brystbrann, ryggsmerter, angst, uro og slapphet, ifølge Norsk Helseinformatikk.

- Hvis du har et hjerteinfarkt kan du ikke vente mer enn 12 timer før du blir behandlet, sier Dr. Sharma. Så å vente til første juledag kan være i seneste laget for noen.

Symptomer du ikke bør ignorere

Andre tips for å forebygge hjerteinfarkt er å slutte å røyke, spise mindre fett, senke kolesterol som er for høyt, kontrollere blodtrykket, trene regelmessig og gå ned i vekt dersom du er overvektig, ifølge Helsedoktoren.no.

Spis deg til et bedre hjerte (Tips til hjertesunn mat)
Spis MER avSpis MINDRE av
Nøtter/mandler (rundt 40 g daglig)Raffinerte og lette karbohydrater, som finnes i sukker, ris, poteter og fin gjærbakst
Soyaprotein (f. eks. soyamel og hele soyabønner)Matvarer som inneholder transfett/delvis herdet vegetabilsk fett (som kjeks, butterdeigsprodukter, industrielt produsert bakst)
Kanel (1 1/2- 2 gr daglig)Mat som inneholder mye salt
Løselige fiber i grønnsaker som blomkål, løk, jordskokker, kål, i bær og mange frukter, samt i havregryn/havrekli og bygg 
Grønn te 
Krom 
Kosthold som gir lav blodsukkerbelastning (mer grønnsaker, belgfrukter, hele gryn, frukt og bær) 
Kilde: Aftenposten.no