Dagen for seksuell nytelse

Lenge siden sist? Kanskje dette kan gi et lite piff: I dag markeres verdens orgasmedag.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag, 8. august, markeres intet mindre enn verdens orgasmedag. Dagen markeres en rekke steder i verden, melder Kondomeriet.

Les også: 12 stillinger du må prøve:

Kjærestens bursdag

Det var den amerikanske kunstneren Alex Hirka fra Vermont som innstiftet dagen i 1998. Han skal ha valgt akkurat 8. august fordi han syntes sommeren manglet en høytid, og fordi kjæresten hadde bursdag den dagen, ifølge avisen Nordlys på nett.

Det eksisterer mange myter om sex: Men det som er sikkert er at orgasme er betegnelsen på det seksuelle klimakset og et mye diskutert tema. Veien til orgasme varierer mye fra person til person, påpeker seksualrådgiver Kjersti Antonsen i Kondomeriet.

- Å leke og utforske hverandre er en av de beste måtene å oppnå en orgasme, mener hun.

Sliter du med å få orgasme? Her får du tips:

Gjerne en gang i uka

Sexolog Gro Isachsen ved Klinikk Sexologen sier til Mozon.no at hun gjerne hadde sett at vi hadde en orgasmedag hver uke.

- Vi har jo egne dager for det meste. Hva kan være mer livsbejaende og gi oss større gleder enn orgasmer? Da synes jeg det er helt på sin plass å lage en egen dag for å feire all nytelse og ekstase orgasmen gir oss mennesker, mener hun.

Isachsen mener mange trenger å bli minnet om den gode seksualiteten.

- Vi hører alt for ofte om negative sider ved sex; om overgrep, kjønnslemlestelse og seksuelt overførbare sykdommer. Den største trusselen mot den gode sexen er dessuten stress og dårlig tid. Jeg håper folk benytter anledningen og setter av tid til den gode sexen denne dagen, sier Isachsen.

- Kan en slik dag være til inspirasjon og glede eller er slike ting bare press for folk?

- Det viktigste er at de som er i parforhold har samme innstilling til sex. Dersom den ene har mindre lyst enn den andre, kan slike dager oppleves som press og gi en følelse av nederlag. Dersom begge har stor glede av sex, er det bare å feire uhemmet, sier Isachsen, men legger til:

- Jeg ser at de som selger leketøy markerer dagen. Folk må gjerne skaffe seg orgasmehjelpende rekvisitter, men jeg håper ikke dagen bare blir en kommersiell jippo, som mors- og farsdagen har blitt.

Det finnes også en annen orgasmedag, nemlig 22. desember, som markeres som verdensdagen for orgasme for fred:

En dag for alt

Det finnes for øvrig en dag for omtrent alt, inkludert de mer kjente, som FN-dagen 24. oktober og den internasjonale kvinnedagen 8. mars, for ikke å snakke om grunnlovsdagen 17. mai.

Av de noe mindre kjente dagene er 1. juni, som er verdens melkedag, 12. august - verdens ungdomsdag, 1. oktober som er internasjonal dag for eldre, 22.mars som er verdens vanndag, 24. mai som er verdens røykfrie dag og 16. oktober som markeres som verdens matvaredag.

Dessuten har vi de noe mer kuriøse merkedagene som verdens sjongleringsdag, verdens hoppedag og verdens tenkedag.

Alex Hirka har uttrykt det slik til Dagsavisen:

- Hvis det kan være en egen dag for suragurk, så kan det jammen være en dag for orgasme også.

Les også: Derfor har vi sex: