Dagen for å spise en is

I dag kan du ta deg en is med god samvittighet. Isprodusentene får støtte fra selve Fedon Lindberg.

 Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søte og fete godsaker er fy-mat for den som er opptatt av riktig kosthold. Men selv om iskrem inneholder både sukker og mettet fett, kan du trygt kose deg med en is i dag.

- Det vi spiser innimellom har fra minimal til ingen betydning for helsen og kroppsvekten, forutsatt at det vi spiser daglig er sunt og fornuftig, sier indremedisiner Fedon Lindberg.

Små utskeielser en gang i blant kan faktisk være svært viktig for mentalhygienen og gjøre det lettere å opprettholde et sunt kosthold for øvrig.

Gammel tradisjon
Is-produsenten Hennig-Olsen har laget iskrem i Norge siden 1924. I fjor solgte selskapet iskrem for over en halv milliard kroner, og marketingdirektør Espen Hennig-Olsen sier seg helt enig med Fedon Lindberg.

- Is kan du trygt spise! Jeg vil sitere Karl Evang som var den første helsedirektøren i Norge: Om du absolutt skal spise noe mellom måltidene, så skal det være en is, sier Hennig-Olsen.

Barnebarnet til grunnlegger Sven Hennig-Olsen gir seg ikke der.

- Iskremen innholder rundt 12 prosent sukker og 9 prosent fløte. Men iskremen er pisket opp med luft for å gi den riktige konsistensen, så i realiteten er det ikke store mengdene, forteller Hennig-Olsen.

Sammenliknet med for eksempel sjokolade, brus eller peanøtter kommer man veldig godt ut, legger han til. Spesielt om du spiser en ren vanilje-is uten kjeks eller sjokolade på.

Hennig-Olsen legger til at iskremprodusenten i år har lansert to nye produker med mindre sukker og fett.

Les også: Fra fett til lett - slik kutter du ned på fettet!

God samvittighet
Det er få kostholdseksperter som vil anbefale iskrem til frokost, middag og kvelds. Men om du spiser en is en sjelden gang, er det ingen grunn til skamme seg over det.

- Om is er sunnere enn sjokolade eller peanøtter kan diskuteres, og uansett er dette en lite relevant sammenligning så lenge det er snakk om noe man spiser sjeldent. Men når du først har bestemt deg for å spise noe som du ikke bør spise daglig, skal du i hvert fall ikke ha dårlig samvittighet etterpå, mener Fedon Lindberg.

Når det er sagt kan en iskrem med mindre fett, tilsatt løselig fiber og uten sukker være et ganske sunt valg som dessert eller som en del av et mellommåltid sammen med bær og nøtter eller revet mørk sjokolade, legger han til.

Kaloriinnhold på noen iskremer
Iskremkalorier pr. 100 gram
Krone-is Nonstop297
Hennig-Olsen Båt is250
Diplom Krone-is Jordbær250
Diplom Krone-is sjokolade310
Lollipop120
Royal Mørk320
Gigant275
Gullpinne285
Vaffel Krone300
Bounty Bar360
Daim Balltopp324
SoftShake Jordbær186
Sandwich306
Sans vaniljeis130
Crème D'light187 pr. enhet


Slik feirer du med frukt!