<strong>SKJERMTRØBBEL:</strong> Apple har endelig kommet på banen med en løsning for iPhone 6 Plus-eiere som har fått såkalt «touch disease». Foto: Stephen Lam/Reuters/NTB Scanpix
SKJERMTRØBBEL: Apple har endelig kommet på banen med en løsning for iPhone 6 Plus-eiere som har fått såkalt «touch disease». Foto: Stephen Lam/Reuters/NTB Scanpix Vis mer

Har din iPhone 6 Plus «touch disease»?

Da kan du ha krav på billigere reparasjon

Apples nye løsning er ikke gratis, men de mener problemet oppstår fordi du mister telefonen i bakken.

Publisert
Sist oppdatert

Tidligere i høst var det en del skriverier om et iPhone-problem døpt «touch disease».

Flere eiere av iPhone 6 Plus opplevde nemlig at skjermen sluttet å reagere når man trykker på den, og at det oppstod en grå, skurrete linje øverst.

Problemet fikk masse oppmerksomhet i media, blant annet fordi anerkjente iFixit mener å ha dokumentert at det dreier seg om en brikke som løsner av seg selv i telefonen

I tillegg gikk tre amerikanere til «massesøksmål» etter at Apple nektet å reparere iPhone-er med «touch disease» gratis utenfor den ett år lange garantiperioden.

<strong>DOKUMENTERT:</strong> Ekspertene i iFixit mente de hadde god dokumentasjon på at iPhone kan få problemer med skjermen av seg selv. (Faksimile: ifixit.org)
DOKUMENTERT: Ekspertene i iFixit mente de hadde god dokumentasjon på at iPhone kan få problemer med skjermen av seg selv. (Faksimile: ifixit.org) Vis mer

Du må fortsatt betale

Nå har imidlertid Apple satt i gang et verdensomspennende reparasjonsprogram for iPhone 6 Plus-modeller med «touch disease», eller som de selv skriver, «har fått flimring i skjermen og/eller problemer med Multi-Touch».

Selskapet vil imidlertid fortsatt ikke ta hele regningen, men de tilbyr reparasjon for 1,649,75 kroner, for å være nøyaktig.

Årsaken til at de ikke gjør det kostnadsfritt, er at selskapet mener problemet kun oppstår etter at man har mistet telefonen flere ganger «på et hardt underlag».

Med andre ord mener de at det er et selvforskyldt problem, og ikke en produksjonsfeil.

Skjermen kan riktignok ikke være knust eller ødelagt for at du kvalifiserer til programmet, påpeker selskapet.

Koster vanligvis over det dobbelte

Vi får bekreftet fra Apples norske PR-representant at også norske forbrukere vil kunne benytte seg av tilbudet, men selskapet har ingen videre kommentar utover det som står på deres supportsider.

– Prisen for dette skal være samme som vanlig skjermbytte. Men dette gjelder altså feil som følge av fysiske skader, som da ikke ville vært dekket av norsk reklamasjonsrett, sier kommunikasjonssjef i Eplehuset, Håvard Opheim, til Dinside.

Den nevnte prisen gjelder etter det vi kan se på Apples nettsider kun om telefonen er dekket av garantitiden, som i Norge er to år. Utover det koster det over det dobbelte å få fikset skjermen hos Apple, nærmere bestemt 3,490,75 kroner.

Norsk reklamasjonsrett gjelder fortsatt
– Programmet medfører ingen endringer i dekning gjennom garanti og norsk reklamasjonsrett for feil og mangler som normalt dekkes av det, understreker imidlertid Håvard Opheim i Eplehuset.

Reklamasjonsfristen på mobiler i Norge er på fem år. Feiler produktet av seg selv innenfor denne perioden, skal butikken ordne opp – gratis. Og hva Apples garantivilkår sier, spiller da ingen rolle.

Ifølge Håvard Opheim kan for øvrig dem som tidligere har fått reparert sin iPhone 6 Plus med de nevnte kriteriene og eventuelt betalt mer enn kun skjermbyttepris, kontakte Apple for refusjon av mellomlegget.

Utbredt eller ikke?

Ifølge Apple Insider skal «touch disease» ha stått for hver tiende reparasjonssak hos Apples egne butikker i USA tidligere i år.

Da vi snakket med Eplehuset i høst, opplevde de ikke det som noe omfattende problem sammenlignet med andre feil som dukker opp.

Tidligere Dr. iPod, nå Dr. Phone, Eirik Kvisli, fortalte oss riktignok at han opplevde det ganske ofte.

Kvisli sa dog at han oftest så det på telefoner med fysiske skader, hvilket som regel er da man oppsøker aktører som Dr. Phone, siden man da har mistet reklamasjonsretten.

iPhone 6 Plus ble lansert høsten 2015.

LES OGSÅ:
Jo, du kan få reklamasjon på mobilen selv med fall- eller fukt-skader!
iPhone 6 Plus bøyde seg – Jesper fikk helt ny, helt gratis
Kan man kjøpe Apple-dingser i utlandet og få service i Norge?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer