Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.comVis mer

D-vitamin kan løse kreftmysteriet

Hvorfor har rike land i nord mer kreft enn andre utviklingsland? Forskning på vitamin D kan gi svaret.

I flere tiår har ekspertene grublet over kreftmysteriet. Mange har lagt skylda på farlige forurensende stoffer som industrien spyr ut. Men nå kan forskning på vitamin D gi løsningen på denne medisinske gåten.

Svaret kan rett og slett være at vitaminmangel er mindre vanlig i fattigere land.

- De som skylder på forurensende stoffer som den viktigste årsaksfaktoren til kreft i Vesten, ser etter et spøkelse som ikke finnes, sier professor Reinhold Vieth til den kanadiske avisa The Globe and Mail. Vieth jobber ved University of Toronto og er en av verdens ledende eksperter på vitamin D.

Les også: Stadig flere får kreft:

Kraftig risikoreduksjon
Vitamin D er blant annet nødvendig for at vi skal kunne ta opp kalsium fra fordøyelseskanalen og for at vi skal kunne bygge opp og fornye beinvevet.

Nå har en fire år lang studie på 1.200 kvinner også funnent at de som tok D-vitamin, reduserte risikoen for å få kreft med hele 60 prosent, sammenliknet med de som ikke tok tilskudd. Studien, som skal publiseres i juni, er utført ved Creighton University i Nebraska. Vitamin D kan også forhindre spredning av brystkreft, tror forskere i England.

Flere forskere forbinder nå D-vitaminmangel med en rekke alvorlige sykdommer, som MS, diabetes, influensa, osteoporose og benbrudd hos eldre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ta tran
Vitamin D dannes i huden når den utsettes for sollys. Om vinteren når sola står lavt på himmelen, er strålingen i nord for svak til at det dannes vitamin D. Ifølge The Globe and Mail er dette en av årsakene til vitamin D-mangel blant kanadierne. Kreftforsker ved Universitetet i Oslo, Johan Moan trekker fram solarium som et alternativ i mørketida.

Andre eksperter er imidlertid bekymret for at solariebruk øker risikoen for blant annet føflekkreft. Da er alternativet å prøve å få i seg nok vitamin D gjennom maten.

- Kostundersøkelser gjennomført på norske barn, unge og voksne har vist at mange har for lavt inntak av vitamin D. Det er en av grunnene til at det anbefales å ta en liten skje tran daglig. Det er imidlertid svært sjelden man ser vitamin D-mangelsykdom blant voksne, sier ernæringsfysiolog Kjersti Bjerkan ved Aker Universitetssykehus.

Tenåringer lavest inntak
Ifølge en rapport fra Nasjonalt råd for ernæring er vitamin D-statusen generelt sett god i den norske befolkningen, og faktisk bedre enn i land lengre syd i Europa. Andelen med utilfredsstillende vitamin D-status øker imidlertid i vinterhalvåret i de fleste grupper.

Tenåringer er den aldersgruppen som har lavest inntak av vitamin D. Eldre kan også ha dårlig vitamin D-status, blant annet på grunn av redusert matinntak og aktivitet utendørs.

Det er få matvarer som inneholder vitamin D. Fet fisk, tran, vitamintilskudd og spisefett tilsatt vitamin D er viktigste kildene, ifølge rapporten. Her kan du lese mer om gode kilder til vitamin D.