Commodore 64

Alle tidsepoker har sin iPod. Et produkt alle vil ha eller drømmer om. Men livet på toppen er hardt og brutalt, og etter en kort stund havner de alle i glemselens bakgård. Her gjenoppliver vi barndomsheltene. Dagens dings var 80-tallets store guttedrøm.

[Ugjyldig objekt (NAV)]


For alle som vokste opp i Norge på 80-tallet var Commodore 64 det ultimate leketøyet. Og vi var slett ikke alene. I 1982 var C-64 historiens bestselgende datamaskin, og allerede i 1983 hadde konsernet solgt nesten 22 millioner maskiner. Filosofien til mannen bak C-64, "Computers for the masses, not the classes" - var definitivt gått i oppfyllelse.

C-64 var altså datamaskinen som klarte å få millioner av ungdom verden over til å sitte tålmodig på gutterommet i 10 til 15 minutter, mens programmene ble lastet inn. Ofte måtte man også prøve flere ganger, fordi meldingen "load error" lyste mot deg. Dagens fjortiser ville antagelig ikke holdt ut mer enn et par minutter, mens for ungene på 80-tallet var dette toppen av lykke.

Trykk her for å se store bilder av Commodore 64

Unik spillmaskin

Entusiastene tar fortsatt vare på sine gamle spillmaskiner. Her fra Inge Strands private samling. Vis mer


For de av oss som måtte overtale foreldrene, var det vanligste argumentet for å få spilleren i huset at man skulle lære seg programmering. En gigantbløff selvfølgelig. Grunnen til at C-64 ble forgudet av småunger over hele verden var nemlig enkel:

Spill, spill og atter spill.

I motsetning til sine konkurrenter lokket nemlig C-64 med uhyrlige 64 kilobytes (ooohhh...) minnekapasitet, og en innebygget lydbrikke som lå langt foran det konkurrentene kunne tilby. Selv om maskinen hadde 64 KB, var i praksis kun 38911 bytes tilgjengelige for Commodore 64 Basic V2. Prosessoren var forøvrig en sværing på 6510 på 0.98 MHz :-)

Dyr og med lite utstyr

Hva sverget du til på 80-tallet?

(Avsluttet)
Commodore 64(83%) 895
ZX Spectrum 48 K(11%) 122
Konsollspill(5%) 57
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Commodore 64 ble levert uten monitor, og hadde ikke engang diskettstasjon som standard. Her var det i første rekke kassettspilleren som foret maskinen med programmer. Da spilleren ble lansert kostet den hele 5.999, men det gikk ikke lang tid før salgsprisen falt ned til cirka 3.990 kroner, inkludert kassettspilleren. Høsten 1983 falt imidlertid prisen til rundt 2.790, og det var til denne prisen at hjemmedatabølgen virkelig tok av i Norge.

- Uheldigvis var ikke spilleren av den beste kvaliteten, og båndsalat ble ofte resultatet. Selv jobbet jeg i en Innova-butikk på den tiden, og det var ikke få kassettspillere vi måtte justere med en skrutrekker for å hjelpe desperate kunder, sier spillfantast Inge Strand til DinSide.

Den forjettede diskettstasjonen var uoppnåelig for de fleste Vis mer


- Diskettstasjonen kom jo etterhvert, men den kostet svært mye penger den gangen. De første månedene diskettstasjonen var til salgs kostet den alene cirka 4.000 kroner, fortsetter Strand. (Dette høres kanskje ikke så mye ut, men 4.000 kroner i 1982, tilsvarer cirka 8.944 2005 kroner, jfr SSB.) De aller fleste brukte derfor kassettspilleren for å laste inn spillene sine.

Diskettstasjonen var forøvrig ekstremt treg, og det tok gjerne 20 minutter å kopiere en diskett. Kapasiteten var 664 blocks og hver blokk var 256 bytes noe som utgjorde 166 KB. Diskettene var enkeltsidige, men det varte ikke lenge før fansen klippet et hakk på andre siden og benyttet begge sider til lagring.

- Etterhvert kom heldigvis turbotape/ulike cartridger, som lot deg laste inn spillene langt kjappere. I praksis opplevde man ofte at load-timen ble redusert fra 15 til 3 minutter, noe som opplevdes som lynkjapt på den tiden, humrer Strand.

På slutten av1986 hadde prisene falt til rundt 1.490 for maskinen, men diskettstasjonen ble aldri noe særlig billigere enn 1.990, sikkert på grunn av lavt salg.

- Alle C-64 eiere fikk også et nært forhold til joystickene. Spill som winter games og summer games, der man måtte rive og slite i joysticken for å få opp farten gjorde faktisk spillopplevelsen ganske så fysisk. Ellers gikk det jo mye i action-spill. Bruce Lee, Airwolf, Commando og Exploding fist, og simulatorspillet Silent servive er gode eksempler, avslutter Strand til DinSide.no.

Savner du C-64? Og hvilke spill husker du best? Del det med oss og dine medlesere i diskusjonsgruppen nederst i artikkelen!

Entusiastene gir seg ikke

[Ugjyldig objekt (NAV210690)]

Selv i dag finner man brukte maskiner og programvare til C64 på nettauksjoner verden over. Vil du ha en maskin som virker må du regne med å betale mellom 500 og 1000 kroner.


Synes du det blir litt i overkant, er kanskje dette et bedre alternativ: Play.com er en av flere nettbutikker som selger en Commodore 64 joystick. Joysticken plugges rett i TVen og har hele 30 innebygde spill. Her får du godbiter som blant annet Championship Wrestling, Eliminator, Pitstop 1 & 2, Summer Games, Winter Games, World Karate A & B og Surfing.

Trykk her for å se store bilder av Commodore 64