Cola til 78 kroner literen

Joda, du leste riktig.

 Foto: Fred Magne Skillebæk
Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Faktisk er literprisen ganske nøyaktig 78,59 kroner på Meny-butikken på Jessheim. Er ikke det ganske drøyt for en cola?

Jo, det er det. Vi sjekket hva Meny på Oslo City skal ha for en boks cola (de selger ikke vaniljeversjonen), og prisen var 13,50 + pant, eller en literpris på 40,91 kroner.

Så hvorfor er denne colaboksen så innmari dyr? Forklaringen er at det dreier seg om en Vanilla Coke. Denne typen cola produseres ikke lenger i Norge, men må importeres fra utlandet. Derfor blir den så dyr.

Les også: Coca-Cola raser nedover topplisten

Det finnes faktisk to Facebook-grupper som vil ha Vanilla Coke tilbake til Norge. De teller totalt nesten 15.400 personer (den ene teller cirka 14.700 personer, den andre 700 personer). Nå er det jo faktisk mulig å få tak i denne colatypen i Norge, men til en meget stiv pris. Vi får gå ut fra at de nesten 15.000 vaniljeelskende medlemmene ønsker at den skal være til salgs overalt, og til omtrent samme pris som vanlig cola.

Lite håp

- Vi lanserte Vanilla Coke på det norske markedet i desember 2002, og den fikk ekstremt mye oppmerksomhet, sier Stein Rømmerud, kommunikasjonsdirektør i Coca-Cola.

- Vi var i utgangspunktet usikre på om det var noe marked for den, så vi lanserte Vanilla Coke som en såkalt limited edition. Det var mange som var nysgjerrige og prøvde den, men det var ikke så mange som kjøpte den igjen. Og det er jo det som er den store testen.

Dermed forsvant den norskproduserte Vanilla Coke fra butikkene allerede i løpet av 2003.

- Sånn er det i alle dagligvarekategorier. Det er ikke ubegrenset med plass i butikkene, så da tar det plassen fra andre produkter som er mer etterspurt, sier Rømmerud.

Les også: Kan du bestemme over innholdet i butikkhyllene?

- Det finnes altså to Facebook-grupper som ønsker den tilbake - er det noen sjanse for det?

- På Facebook er det mange slike interessegrupper, og noen ganger får de gjennomslag. Vi hadde en gutt i Bergen som startet en Facebook-gruppe for å få Urge i 1,5 liters flasker. Gruppen fikk 40.000 medlemmer, så da lanserte vi Urge-flasken i 1,5 liters versjon. En annen Facebook-gruppe med 30.000 medlemmer ønsket seg Fanta Lemon, og det fikk de.

- Så gruppen som ønsker seg Vanilla Coke må bli en god del større før det er noen mulighet?

- Vanilla Coke er et nisjeprodukt, og Norge er nok for lite. Det blir nok ikke noen relansering.

Dermed må tilhengere av vaniljecolaen belage seg på å fortsette å måtte kjøpe grisedyr Vanilla Coke. Eller kanskje de bare kan kjøpe vanlig cola og ha litt vaniljeessens oppi?

Les også hvorfor mange tusen vil boikotte Coca Cola

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!