Coca-Cola endrer flaskene

Nye flasker inntar Skandinavia. I Norge er vannflaskene først ute.

SE OPP I BRUS-HYLLA: I Sverige tappes all drikke fra Coca-Cola på flasker av 100 prosent resirkulert plast, med en annerledes logo i en periode. I Norge er det enn så lenge kun vannflaskene som er på slike flasker - men Coca-Cola Norge sier til Dinside at planen er å tappe kun på 100 prosent resirkulerte flasker også her til lands. Foto: Coca-Cola
SE OPP I BRUS-HYLLA: I Sverige tappes all drikke fra Coca-Cola på flasker av 100 prosent resirkulert plast, med en annerledes logo i en periode. I Norge er det enn så lenge kun vannflaskene som er på slike flasker - men Coca-Cola Norge sier til Dinside at planen er å tappe kun på 100 prosent resirkulerte flasker også her til lands. Foto: Coca-Cola Vis mer

Dagbladet har tidligere skrevet om norske Ringnes som i november 2019 lanserte Imsdal-flasker i 100 prosent resirkulert plast.

Med overgangen regnet Ringnes med å kutte bruken av ny oljebasert plast i produksjonen med hele 470 tonn.

Kort tid etter at Ringnes lanserte sine resirkulerte Imsdal-flasker, kom Coca-Cola på banen med sin plan for å innføre 100 prosent resirkulerte plastflasker i Europa.

Coca-Cola i Norge varsler nå at de produserer alt sitt vann på flasker av 100 prosent resirkulert plast - som altså er det samme som Ringnes sparket i gang i november i fjor.

- Pant meg

Samtidig med at Coca-Cola lanserer de nye, resirkulerte flaskene, gjør de en stor endring på logoen.

Så nå skal du se litt ekstra etter dersom du skal hente ei flaske Bonaqua i butikkhyllene:

HVA ER DETTE? Bonaqua fra Coca-Cola får en periode ny logo. Så nå må du kanskje studere flaskene i brus-hylla litt nøyere for å finne det du er ute etter. Foto: Coca-Cola
HVA ER DETTE? Bonaqua fra Coca-Cola får en periode ny logo. Så nå må du kanskje studere flaskene i brus-hylla litt nøyere for å finne det du er ute etter. Foto: Coca-Cola Vis mer

Der vil produktnavnet i en periode være byttet ut med en panteoppfordring som selskapet håper skal minne forbrukerne til å levere flaskene til pant i stedet for å kaste dem i søpla: «Pant meg igjen».

– Vi ønsker at hver eneste av våre flasker skal pantes, slik at de kan gjenvinnes. Når vi nå tar i bruk 100 prosent resirkulert plast på alle vannflaskene vi lager i Norge, velger vi derfor å bruke logoplassen på flaskeetikettene til å minne om hvor viktig det er at man alltid panter alt, sier Barbara Tönz, Country Director for Coca-Cola Norge.

Når får vi svenske tilstander?

Norge er imidlertid langt unna svenske tilstander.

Coca-Cola Sverige er i førersetet når det kommer til satsing på bruk av resirkulerte flasker:

Sverige er første land i verden der Coca-Cola vil produsere samtlige flasker på alle merkevarene av 100 prosent resirkulert plast. Der byttes også etikettene ut med et pantebudskap på Coca-Cola, Fanta og Sprite.

De nye norske vannflaskene er også en del av en større skandinavisk satsing - og Coca-Cola Norge sier til Dinside at målet er at også alle flaskene som produseres i Norge, skal være av 100 prosent resirkulert plast, selv om de ikke kan si noe om når vi i Norge vil komme på høyde med Sverige og være 100 prosent resirkulert i flaskebruken:

– Coca-Cola i Norge jobber mot et mål om 100 prosent resirkulert plast i alle flaskene som produseres her i landet, og håper å følge etter Sverige så snart som mulig, sier Mette Vinther Thalberg, kommunikasjonssjef i Coca-Cola European Partners Norge.

Coca-Colas mål er 100 prosent resirkulert plast i alle sine flasker, 50 prosent allerede innen 2023.

- Paradoks at vi ikke har høyere andel

Ringes administrerende direktør, Anders Røed, har uttalt i en pressemelding at Norge har verdens beste pantesystem, og samler inn ni av ti solgte plastflasker, og at han derfor mener det er et paradoks at vi i dag ikke har en høyere andel av resirkulert plast i flaskene enn ti prosent.

– Vårt mål om å ha minst 50 prosent resirkulert plast i flaskene våre innen 2025 er dobbelt så høyt som EU-målet. Dette vil redusere den årlige bruken av ny plast med mer enn 3750 tonn, sier Røed.

Hovedgrunnen til at produsentene i svært stor grad velger å bruke ny plast i flaskene er ifølge Røed at prisen på den minst miljøvennlige nye plasten er langt lavere enn den resirkulerte.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!