Clinton kan leve aktivt etter operasjonen

Bill Clinton kan sannsynligvis leve et aktivt liv etter bypassoperasjonen, men må ta en håndfull piller og kutte ut gatekjøkkenmaten for å hindre ny forkalkning av arteriene.

Den tidligere presidenten ble innlagt med brystsmerter og pusteproblemer på Columbia Presbyterian hospital i New York fredag. Han er i god form og tar imot besøk. Etter planen skal han gjennom en bypassoperasjon i dag eller i morgen. Det er en alvorlig og effektiv operasjon, som er svært sikker for personer på Clintons relativt unge alder, 58 år.

Hvem som skal utføre operasjonen og det eksakte tidspunktet er ikke offentliggjort av sykehuset eller Clintons kontor, men Hillary sa fredag at den skal utføres tidlig denne uken.

Hun fortalte ifølge New York Times at leger har oppdaget livstruende blokkeringer av Clintons arterier, og at han må opereres så raskt som mulig.

Etter en bypassoperasjon pleier pasienter å ligge på sykehuset i tre til fem dager, og blir oppfordret til å gjenoppta vanlig aktivitet ganske raskt etter utskrivelsen. Men eksperter sier det ikke betyr at Clinton bør delta i en omfattende politisk kampanje eller reise på bokturné - som han har gjort siden juni.

ABC News melder at Clinton skal gjennomgå en kvadruppel bypassoperasjon, som vil si at han skal bytte ut fire blodårer. Det blir gjort når tester viser at tre eller flere arterier er forkalket - en prosess som tar flere tiår og påvirkes av gener, livsstil og kosthold.

Selv om Clinton ikke har hatt hjerteproblemer tidligere har han hatt høyt kolesterolnivå og spist mye gatekjøkkenmat. Da Clinton var president ble han kalt ”Bubba” på grunn av sine fast-food-vaner.

De siste årene har han gått ned i vekt, og han fortalte talkshow-vert Oprah Winfrey at han har gått på South Beach-dietten.

Fredag fortalte Clinton CNNs Larry King at han var optimistisk med tanke på operasjonen.

- La meg bare si at republikanerne ikke er alene om å ønske seg fire nye år, spøkte han.

Hjertespesialister sier brystsmerter kan komme uten forvarsel, og at alder, kolesterol og overvekt er de viktigste faktorene i utvikling av hjertesykdom. Det er en sykdom som utvikles i det skjulte, og omtrent halvparten av alle akutte hjerteproblemer kommer uten forvarsel

Søndag kveld fortalte kilder nær Clinton til CNN at operasjonen var planlagt mandag morgen, men kunne bli utsatt dersom den blodfortynnende medisinen han bruker ikke er ute av kroppen hans.

Bypassoperasjon har de siste 20-30 årene blitt en rutineoperasjon, og amerikanske leger gjennomfører nesten en halv million av dem hvert år.

Vanligvis er det tre arterier som pumper blod til det venstre hjertekammeret som blir byttet. Kirurgene henter vener og arterier fra brystet og bena og syr dem inn i hjertet - dermed lager de en alternativ rute inn til hjertet utenom de forkalkede arteriene.

Etter operasjonen bør Clinton ta det relativt rolig i en måned. Amerikanske rettningslinjer sier at han skal ta fem forskjellige medisiner for å unngå ny forkalkning - blant annet asprin, kolesterolsenkende statiner og beta-blokkere.

Etter seks uker vil han være i bedre form enn han var før operasjonen på grunn av bedret sirkulasjon til hjertet, og kan gjenoppta vanlig aktivitet.

 

Mozon.no, 06.09.2004