Chili mot KOLS

Forskere skal nå se nærmere på hvilken helbredende effekt chili kan ha på lungesykdommen KOLS.

Publisert
Sist oppdatert

h2>Forskerne ved det annerkjente Lund universitetet i Sverige har nylig funnet et substans som kan utvide lungens luftveier. Substansen er testet i laboratorium på lungevev som er operert vekk fra mennesker med lungekreft. Og metoden viser seg å være meget effektiv.

- Vi kan hindre at de små luftveiene å trekke seg sammen, og dersom de er sammentrukne, kan vi få dem til å slappe av, sier Magnus Berglund, kjemiker ved Lunds universitet.

Men foreløpig er chili kun testet ved dyreforsøk, og det er en lang vei å gå før substansen kan bli et ferdig legemiddel.

Forskningen på KOLS ligger tiår etter forskningen på astma forteller Carl Persson , professor i farmakologi ved Lund universitet.

Akkurat som astmatikere har personer med KOLS problemer med å puste. I dag henvises de ofte til samme type behandling som astmatikere, men denne behandlingen er ikke tilfredstillende.

Det som nå vekker håp er at substansen er prøvd på mennesker som har vært storrøykere.

- Den er unik fordi den er tilpasset de små luftveiene som er den verste delen av sykdommen, sier Persson til nyhetsbyrået TT.

I Norge bruker helsemyndighetene over 20 millioner i kampanje mot røyking og KOLS.

KOLS er en relativt ukjent sykdom som rammer minst 200.000 personer i Norge. Sykdommen gir trange luftveier og økt slim i luftveiene. Sykdommen skyldes hovedsakelig røyking og lar seg ikke kurere.

Omkring 90 prosent av personer med KOLS har fått sykdommen på grunn av røyking. Mange er ikke klar over at de har sykdommen fordi den utvikler seg langsomt over lang tid.

Hver år dør fem millioner mennesker av røyking, og rundt 650 000 dødsfall skyldes KOLS.

 

Mozon.no,08.02.2006

 

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer