Det virker ikke helt logisk - men chili <i>senker</i> faktisk kroppstemperaturen. Foto: colourbox.com
Det virker ikke helt logisk - men chili senker faktisk kroppstemperaturen. Foto: colourbox.comVis mer

Chili kan redde liv

Kan blant annet hjelpe ved hjertestans og slag.

Både brennende chili og svalende mentol kan være svært nyttig i medisinsk behandling, melder svenske Expressen.

Gir mindre hjerneskader

- I dag kjøles nesten alle pasienter med hjertestopp ned på sykehusene i Sverige. Det gir mindre hjerneskader og bedre livskvalitet, forteller Tadeuz Wieloch, som er professor ved Lunds Universitet.

Wieloch er en av vertene for et internasjonalt forskersymposium i Lund som tar for seg temaet nedkjøling, såkalt hypotermi, som medisinsk behandlingsmetode. Lund-forskerne er pionerer innenfor forskning på dette området, og på symposiet skal 300 forskere fra et trettitalls land legge fram sine nyeste funn.

Les også: Chili tok livet hans

Nedkjølingen må skje raskt

Nedkjøling kan motvirke syrebrist hos for tidlig fødte barn og hos personer med hjertestans eller slag. Det er imidlertid essensielt at nedkjølingen skjer raskt. Ved hjertestans og slag må nedkjølingen settes i gang innen et par timer, og hos nyfødte barn går grensen ved seks timer etter fødselen.

Ved hypotermi senkes pasientens kroppstemperatur til 33-34 grader, noe som demper betennelser og utskillelsen av skadelige stoffer. De helt eksakte årsakene til at nedkjøling fungerer så bra er imidlertid et diskusjonstema på symposiet.

Les også: Tåler kroppen din dette?

Helt konkret foregår hypotermi ved at pasienten, som er i narkose, blir kledd i en kjøledrakt hvor en kald saltløsning sirkulerer. Dette er en ganske kostbar prosess, og ved en slik mekanisk nedkjøling settes også en ikke ønskelig motreaksjon i gang – kroppen vil nemlig forsøke å få kroppstemperaturen opp til 37 grader igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Chili har samme effekt

Og det er her chilien og mentolen kommer inn. Dette er nemlig to av de stoffene som man tror at kan bidra til å skape hypotermi på kjemisk vis (med legemidler) i framtiden.

Du har sikkert opplevd å bli god og varm når du spiser sterk mat med masse chili – men denne varmefølelsen får faktisk kroppen til å skru ned termostaten og senke kroppstemperaturen.

Les også: Tåler du sterk mat?

- Når man injiserer capsaicin, som er det aktive stoffet i chili, i dyr lurer man det temperaturregulerende systemet til å tro at det er varmere enn det er, og man kan faktisk bruke dette til å framkalle ganske dramatiske temperaturfall, sier Edward Högestätt, som er professor i klinisk farmakologi i Lund.

Mentol er motsetningen

Dyr som utsettes for mentol reagerer derimot med å øke kroppstemperaturen. Derfor burde kjemisk nedkjøling kunne skapes ved å blokkere den såkalte mentolreseptoren i hjernen, slik at kroppens forsøk på å øke temperaturen stanses.

- Men det finnes ennå ingen legemidler som blokkerer denne reseptoren, sier Högestätt.

Les også: Chili kan lindre smerte