Chess-kunder mister fri databruk

Nå blir det slutt på å bruke mobilabonnementet som bredbånd hjemme.

<b>SKUFFENDE MELDING: </b>Chess-kunder som inntil nå har hatt fri bruk av data må forholde seg til grenser på for eksempel 5 GB i måneden.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / CHESS.NO / APPLE / TIPSER
SKUFFENDE MELDING: Chess-kunder som inntil nå har hatt fri bruk av data må forholde seg til grenser på for eksempel 5 GB i måneden. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / CHESS.NO / APPLE / TIPSERVis mer

Fri databruk er uhørt i dagens mobilmarked, hvor alle abonnementer setter grenser for både hvor mye og hvor raskt du kan surfe hver måned. Men vi har sett eksempler på fri data tidligere, alle med én fellesnevner: Abonnementene utgår, og kundene mister friheten.

Og nå har det skjedd med Chess-kundene også.

Abonnementet Chess On Flex hadde nettopp muligheten til helt fri bruk av data og hastighet, men disse kundene får nå en tekstmelding fra Chess:

On Flex avsluttes, fri bruk er historie og kundene flyttes over til dagens abonnementer.

LES OGSÅ: Hvem er billigst av Telenor, Netcom, Chess, OneCall og Tele2?

«IDIOTISK»: Her er én av kundene som sier hva han mener på Chess sine Facebook-sider. «Det mest idiotiske jeg har vært borti hos en operatør» mener kunden.  Foto: FACEBOOK.COM/CHESS.NO
«IDIOTISK»: Her er én av kundene som sier hva han mener på Chess sine Facebook-sider. «Det mest idiotiske jeg har vært borti hos en operatør» mener kunden. Foto: FACEBOOK.COM/CHESS.NO Vis mer


Storbrukere fortviler

«1. mars 2015 oppgraderer vi ditt abonnement ChessOn Flex til SjakkMatt EkstraBruk» skrev Chess til en Dinside-leser, som nå må betale 299 kroner for 5 GB i måneden.

I dag betaler han 410 kroner måneden for fri databruk. Chess sitt beste alternativ, slik han ser det, vil koste rundt 800 kroner måneden for inntil 100 GB data. For det er ikke bare på mobilen han surfer fritt.

- Denne «oppgraderingen» er en enorm degradering, spesielt siden jeg har investert i mottakerutstyr for å bruke dette som bredbånd hjemme, forteller leseren, som ønsker å være anonym.

- Det virker rett å slett som vi har hatt for gode abonnementer, og nå vil de bare bli kvitt oss, sier en annen Chess-kunde i samme situasjon, Lars Stenseth, til Dinside.

LES OGSÅ: Derfor mister 470.000 One Call-kunder Telenor-dekningen

«BILLIGERE»: Chess-sjef Arve Andreassen mener de nye abonnementene lønner seg for nærmest alle On Flex-abonnenter. Foto: CHESS
«BILLIGERE»: Chess-sjef Arve Andreassen mener de nye abonnementene lønner seg for nærmest alle On Flex-abonnenter. Foto: CHESS Vis mer


Brukes som bredbånd

På Facebook kaller Chess den frie databruken for «en "feil" vi ikke har rettet på». Chess-sjef Arve Andreassen har en ganske annen begrunnelse for tvangsflyttingen.

- For 95 prosent av Chess On Flex-kundene vil det være rimeligere, og ikke minst vil de få mer på dagens Sjakk Matt-prisplaner, skriver Andreassen til Dinside, og sikter til fri bruk av ringeminutter og SMS.

Salget av On Flex-abonnementene stanset i 2013. Det skal nå være under 2.000 Chess-kunder med On Flex, og rundt 50 har det Andreassen kaller «ekstremt høyt dataforbruk».

- Vi antar at de benytter vårt mobilabonnement On Flex som et mobilt bredbåndabonnement. Disse kundene vil vi ha en egen dialog med for å finne gode løsninger, skriver Chess-sjefen.

LES OGSÅ: Disse operatørene tilbyr Telenor-dekning

Er det rimelig å gi kunder fri databruk? (Avsluttet)
Ja, om det var det kundene inngikk avtale om(79%) 4647
Nei, de må kunne forholde seg til grenser som alle andre(21%) 1267
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Loven i hånd

Men har Chess lov til å fjerne et abonnement, og putte kundene inn i et annet?

Ja.

I sine vilkår skriver Chess at de kan endre avtalevilkår, tjenester og priser med én måneds varsel. Og dette rimer med ekom-loven som styrer dette.

Loven sier blant annet:

  • Abonnementer kan endres om kunden varsles minst én måned i forkant.
  • Du har rett til å ikke godkjenne nye vilkår, som for eksempel priser. Det betyr i praksis at du kan si opp abonnementet, uten ekstra kostnad.
  • Er du i bindingstid, har du da rett til å bryte denne. Men bare om de nye vilkårene gir deg et dårligere produkt enn hva du inngikk avtale om.
LES OGSÅ: Spar penger ved å vite hvilke apper som bruker mest data