Cato vil ha grønt kort

Over halvparten av de funksjonshemmede i Norge er arbeidsledige. – Mange blir stoppet i døra av arbeidsgivers frykt for ekstrautgifter, sier Cato Zahl Pedersen.

Publisert
Sist oppdatert

44 prosent av de funksjonshemmede er i arbeid, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. For hele befolkningen er tallet 74 prosent.

- Arbeidsledigheten blant funksjonshemmede er unødvendig høy. Usikkerhet hos arbeidsgiver gjør at mange ikke er reelle kandidater til jobben de søker på, sier Cato Zahl Pedersen til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

Green Card
Han kjemper for at funksjonshemmede skal bli utstyrt med en bevilgningsgaranti fra det offentlige når de kommer på jobbintervju. Målet med garantien er mer tilrettelegging på arbeidsplassen og kortere saksbehandlingstid. Forslaget er døpt ’’Green Card’’ - grønt kort

- Uttrykket har vi lånt fra golfsporten og betyr adgang. I golf er handikap noe positivt, så det passer jo bra, sier Zahl Pedersen.

I dag må en arbeidssøker med behov for spesielle hjelpemidler søke om støtte fra Trygdeetaten i etterkant av jobbintervjuet.

- Når arbeidsgiveren må vente i flere uker på svar om utgifter til kjøreramper, spesialheis eller annet blir dekket, sier det seg selv at den funksjonshemmede arbeidssøkeren ikke er en særlig varm kandidat til den ledige jobben, sier Zahl Pedersen.

- Det er bedre samfunnsregnskap at en funksjonshemmet tjener 300 000 kroner i året i en jobb og betaler skatt, enn at staten betaler vedkommende 130 000 kroner i trygd for å gjøre ingen ting. Men å få flere i jobb, krever betydelige forenklinger i tilretteleggingen, sier han.

Små forskjeller
Det er Abelia som står bak ’’Green Card’’-modellen og som har fått Zahl Pedersen med på laget. Organisasjonen mener særlig IKT- og kunnskapsbedrifter går glipp av kompetent arbeidskraft.

- I denne bransjen gjøres det meste av jobben med hodet. Da spiller det liten rolle om arbeidstakeren kommer til jobben på hjul eller på krykker. Jeg tror arbeidslivet går glipp av mange flinke folk fordi vi ikke klarer å rekruttere dem, sier næringspolitisk leder Arve Aasmundseth i Abelia.

Abelia og Cato Zahl Pedersen samarbeider om prosjektet Gode Hoder, som også har som mål å få flere funksjonshemmede i arbeid. I direkte møter blir bedriftene fortalt at de ikke må være redd for å stille de vanskelige spørsmålene.

- I Norge er vi jo så høflige. Mange funksjonshemmede er ikke reelle kandidater til jobben fordi arbeidstaker ikke tør å spørre rett ut hvilke hjelpemidler de trenger for å gjøre jobben, sier Aasmundseth.

Viste selv
Da Cato Zahl Pedersen søkte revisorjobb for mange år siden, overtok han etter hvert styringen selv.

- Dette var før jeg ble kjent. Jeg fikk avslag på alle jobbene jeg søkte på når de så at jeg var funksjonshemmet. Til slutt endret jeg taktikk og gikk heller aktivt inn for å vise hvordan jeg praktisk kunne gjennomføre jobben. Dermed forsvant også usikkerhet og fordommer hos arbeidsgiver, sier Zahl Pedersen.

Stilskiftet endte i to jobbtilbud.

Mozon.no, 09.05.2005

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer