Foto: Colourbox
Foto: ColourboxVis mer

Carla skulle bare farge håret

Men endte opp med dobbelt så stort hode.

Britiske Carla Harris (15) vil bli finere på håret, og kjøper en pakke L'Oreal Recital til hjemmefarging.

Les også: Hårfargingen kan sende deg på sykehus

Hun får ingen reaksjon på allergitesten som følger med i pakken, og setter i gang med fargingen. Det svir i hodebunnen.

Neste morgen føler hun seg skikkelig dårlig, og tar allergimedisiner for å bli bedre. Så begynner hodet hennes å hovne opp.

Les om sju hårreisende fakta

Ansiktet hennes er etter en stund oppsvulmet som en ballong. Hun kan ikke se fordi øynene er gjenklistret, og strupen hennes snører seg. Hun tror hun skal dø.

Carla får legehjelp, men det tar en hel uke med massiv behandling før hevelsen i hodet går ned, skriver britiske Mail Online, som er nettutgaven av storavisen Daily Mail.

Her kan du se de rystende bildene av Carla

Carla og moren hennes tror kjemikaliet para-phenylenediamine (PPD) forårsaket den sterke allergiske reaksjonen. Nå vil de at stoffet skal forbys i Storbritannia, slik det er blitt i Tyskland, Frankrike og Sverige.

Tillatt i Norge

I Norge er kjemikaliet tillatt brukt i kosmetiske produkter, også i hårfarge. Ifølge Pasienthåndboka inneholder mer enn 2/3 av de permanente/varige hårfargene i dag PPD.

Les også: Farlig ferieminne

En studie omtalt i British Medical Journal i 2007 avdekket at 7,1 prosent av de som farger håret får allergiske reaksjoner i ulik grad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En talsperson i L'Oreal sier til Mail Online at de trykker svært tydelige instruksjoner og advarsler på pakkene med hårfarge, og at allergiske reaksjoner av den typen Carla erfarte kun rammer svært få brukere.